acceptarea neconditionata

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 1.05.2010 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: .

Saptamina aceasta, soseste din tipografie Catch-22 de Joseph Heller, o opera de referinta in literatura americana contemporana. Romanul, aparut in traducerea Sandei Aronescu, a fost la vremea publicarii sale o carte imbratisata de contracultura americana ca simbol al rebeliunii anti-institutionale. Actiunea romanului se concentreaza asupra evenimentelor ce se deruleaza la o baza militara americana fictiva, in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar neobisnuitul protagonist al povestii este Yossarian, un erou de o inventivitate si energie inepuizabile, hotarit sa supravietuiasca razboiului, chiar cu pretul vietii. Romanul oscileaza intre comic si teroare cu o usurinta fenomenala, explorind ingenios absurdul existentei intr-un mediu in care comunicarea a incetat, sufocata de birocratie si manii autiste, violenta si amenintarea mortii sint la ordinea zilei, iar pastrarea judecatii si a simtului realitatii necesita eforturi aproape supraomenesti.

Catch-22 este o opera monumentala in literatura americana contemporana, un roman care ne reaminteste de toate lucrurile pe care le acceptam automat, desi nu ar trebui sa o facem, de toata nebunia pe care ne straduim sa nu o luam in seama, de deceptiile si falsitatea pe care nu avem vointa de a le separa de adevar.” (The New York Times Book Review)

„Una dintre capodoperele genului, de un comic amar, exploziv, subversiv, genial.” (The New Republic)

„Cea mai virulenta renegare a civilizatiei noastre din literatura celui de-al Doilea Razboi Mondial.”
(The Nation)

Joseph Heller s-a nascut 1923, in Brooklyn, New York, intr-o familie saraca de evrei imigranti de origine rusa. In 1942, la 19 ani, Heller se inroleaza in trupele aviatiei militare a Statelor Unite. Este trimis in Italia, unde piloteaza bombardiere (in misiuni, din fericire, lipsite de evenimente). Dupa razboi, Heller studiaza Engleza la Universitatea din Carolina de Sud si la Universitatea din New York, in 1949 isi definitiveaza masteratul la Columbia University si imediat dupa absolvire obtine o bursa Fulbright de un an la Unversitatea Oxford. Dupa ce se intoarce din Anglia, tine cursuri de Creative Writing la Penn State University, colaboreaza cu trustul de presa Time, Inc. si se angajeaza copywriter la o mica agentie publicitara. In 1953 ii vine o idee pentru o poveste, scrie un prim capitol si, opt ani mai tirziu, rezultatul este formidabilul roman Catch-22. Cartea cistiga aprecierea publicului si a criticii, datorita tonului sau satiric cu totul particular, care se pastreaza in toate cartile sale ulterioare, mai putin cunoscute, printre care se numara Something Happened (1974), God Knows (1984), o satira cu subiect biblic, precum si volumul autobiografic No Laughing Matter (1986), acesta din urma avind drept subiect boala neurologica cu care este diagnosticat Heller in 1981, sindromul Guillain-Barre. La scurt timp dupa terminarea ultimului sau roman, Portrait of an Artist, as an Old Man, in 1999, Heller moare in urma unui atac de cord.

Romanul a fost ecranizat in 1970 intr-o productie exceptionala, in regia lui Mike Nichols, avind in distributie nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles
„O opera monumentala in literatura americana contemporana.” (The New York Times Book Review)
„Una dintre capodoperele genului, de un comic amar, exploziv, subversiv, genial.” (The New Republic)
„Cea mai virulenta renegare a civilizatiei noastre din literatura celui de-al Doilea Razboi Mondial.” (The Nation)
Fragment din carte, aici

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.