absolutistul

Inca un roman ecranizat al lui W. Somerset Maugham, tradus la Polirom.
Incepind din aceasta saptamina, colectia „Biblioteca Polirom” le propune iubitorilor de literatura straina o noua traducere din opera lui W. Somerset Maugham: romanul Pe muchie de cutit, o carte cu o poveste care a stirnit interesul unor celebri regizori si artisti de-a lungul timpului – romanul a stat la baza a nu mai putin de doua ecranizari: prima, din 1946, cu marii actori Tyrone Power, Gene Tierney si Anne Baxter, in rolurile principale, iar a doua, mai recenta, cu Bill Murray, intr-o interpretare de exceptie.

• Larry Darrell, protagonistul romanului Pe muchie de cutit, este un tinar american aflat in cautarea absolutului. Un personaj clasic intr-o lume moderna, care a stirnit interesul unor celebri regizori si artisti de-a lungul timpului: romanul a stat la baza a nu mai putin de doua ecranizari – prima, din 1946, cu marii actori Tyrone Power, Gene Tierney si Anne Baxter in rolurile principale, iar a doua, mai recenta, cu Bill Murray, intr-o interpretare de exceptie.
• Toate cartile lui W. Somerset Maugham traduse la Polirom au cunoscut ecranizari de succes: Valul pictat, Luna si doi bani jumate, Placerile vietii, Vila de pe colina, Magul sau Robie.


Pe muchie de cutit nu este singura carte a lui W. Somerset Maugham tradusa in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” care sa fi fost ecranizata: toate cele sapte titluri din oferta colectiei au fost adaptate pentru marele ecran: Valul pictat (filmul din 1934, cu Greta Garbo si Herbert Marshall in rolurile principale, sau filmul din 2006, cu Naomi Watts si Edward Norton) / Luna si doi bani jumate (romanul a cunoscut mai multe ecranizari, cea mai cunoscuta fiind adaptarea din 1959, avindu-l in rolul principal pe Laurence Olivier) / Placerile vietii (ecranizat in 1974 in Marea Britanie, filmul avindu-i in rolurile principale pe Paul Aston, Barbara Atkinson si Judy Cornwell) / Vila de pe colina (carte ecranizata in 2000, in regia lui Philip Haas, cu Kristin Scott Thomas si Sean Penn in rolurile principale), Magul (ecranizat in 1926) / Robie (filmul din 1934, cu Bette Davis si Leslie Howard in rolurile principale, sau filmul din 1964, in regia lui Ken Hughes, nominalizat la Bafta si Ursul de Aur).

Romanul Pe muchie de cutit, aparut in traducerea Ioanei Vacarescu, are in centru povestea unui personaj exceptional, ale carui rataciri in cautarea unui sens existential mai profund il poarta pe trei continente, in diferite ipostaze: ca aviator in Primului Razboi Mondial, tinar monden in America, intelectual boem, cufundat in studiu la Paris, miner intr-un mic orasel din Franta, invatacel intr-ale spiritualitatii in India. Autorul insusi se include in rindul personajelor sale, ca unul dintre oamenii care l-au cunoscut direct, purtind cu el lungi discutii despre filozofie si religie, intr-atit de fascinante, incit ii dedica o carte.

„Darul unic de povestitor al lui Somerset Maugham depaseste adesea imaginatia insasi.” (The Sunday Times)

„Somerset Maugham ramine un artist pasionat al formei. Scriitura sa este atit de densa, de bine calibrata, inchegata si ingenioasa, incit captiveaza atentia cititorului de la prima pina la ultima pagina.” (Saturday Review of Literature)

Romancier, dramaturg si autor de proza scurta, W(illiam) Somerset Maugham (1874-1965) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori britanici ai secolului XX. Studiaza literatura si filozofia la Universitatea din Heidelberg, apoi medicina la Londra. In 1917, in timpul Revolutiei Ruse, intreprinde activitati de spionaj in Rusia pentru British Intelligence, experienta reflectata mai tirziu in volumul de povestiri Ashenden sau agentul britanic (1928), considerat piatra de temelie a literaturii de spionaj contemporane, care i-a influentat pe maestrii genului – Graham Greene, John Le Carre sau Ian Fleming. Debuteaza cu romanul Liza din Lambeth (1897), urmat de Robie (1915; Polirom, 2008), care ii aduce un succes fulgerator, Luna si doi bani jumate (1919; Polirom, 2005, probabil cea mai faimoasa carte a sa), Valul pictat (1925; Polirom, 2005), Placerile vietii (1930; Polirom, 2006), Vila de pe colina (1941; Polirom, 2008), Taisul briciului (1944), Catalina (1948). Celebrele sale povestiri, reunite in volume precum A tremurat o frunza (1921) sau Sase povestiri la persoana intii singular (1931), considerate capodopere ale literaturii engleze, au inspirat numeroase ecranizari.

In 1947 se instituie Somerset Maugham Award, premiu care se acorda anual unui autor britanic sub treizeci si cinci de ani.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.