Peter Freuchen – Aventura arctică. Viața mea în Nordul înghețat

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 27.11.2018 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , .

Dacă cineva mi-ar fi povestit despre Peter Freuchen, fără să fi citit cartea, aș fi crezut că e  doar o legendă sau că cineva l-a inventat. Dar cine poate născoci atât de multe lucruri extraordinare fără să fi pus piciorul măcar o dată în ținuturile arctice?

Peter Freuchen s-a născut pe 2 februarie 1886, în Nykøbing Falster, Danemarca. Povestea lui începe cu faptul că, studiind medicina, și-a văzut un pacient proaspăt ieșit din spital trecând strada și fiind lovit de una dintre primele mașini care circulau în Copenhaga la acea vreme. Pacientul a murit pe loc, iar Freuchen a fost șocat. El avusese grijă de acel pacient timp de șase luni și îi pusese oasele la loc în urma unui accident grav, iar acum acel om nu mai exista. Iminența morții l-a determinat astfel pe tânărul de nici 20 de ani să plece departe, la capătul în lumii: în Groenlanda.

Viața în civilizație, oamenii, tumultul Copenhagăi nu-l mai animau de multă vreme, așa că Groenlanda l-a primit în brațele ei la 20 de ani, obținând un post pe nava Mylius-Erichsen. Pe 24 iunie 1906, Freuchen și echipajul navei a ajuns în Groenlanda. Au rămas acolo timp de trei ani, cartografiind zona și notând observațiile meteorologice. A trăit singur într-o colibă, a venit întunericul, au început ninsorile, a înghețat de frig și a făcut foamea, îngrozit  fiind de urletele lupilor și de faptul că aceștia i-au mâncat câinii. ”Cine n-a trăit multă vreme departe de oameni nu știe ce spune când se plânge că nu poate să plece să fie singur cu gândurile lui. Acele gânduri pot fi extrem de sterile și de neatrăgătoare”, nota el în jurnalul aventurilor sale.

Experiențele dure în Nordul îndepărtat l-au pregătit pentru integrarea în comunitatea inuită. Freuchen îl cunoaște pe Knud Rasmussen, cel care urma să devină cel mai mare explorator etnograf al Polului Nord. Alături de Rasmussen, Freuchen se integrează în sânul inuiților, adaptându-se acelui stil de viață primitv, departe de lumea dezlănțuită.  A reușit să vorbească limba, să conducă sănii cu câini, să vâneze foci și morse, să facă provizii, a văzut ce înseamnă puterea șamanică și s-a căsătorit cu o inuită, Navarana. Freuchen a scris mult despre eschimoși, acești oameni boreali, care trăiau în aceleași condiții de mii de ani, felul în care ei înfruntau pericolele nopții și bolile, și mai ales despre poveștile lor care prindeau viață la lumina focului, în igluri. El era considerat un cărturar printre inuiți și era deja un membru al tribului. Avea 1,98 m și statura sa impresionantă l-a făcut să fie văzut ca un personaj exotic ce s-a adaptat perfect condițiilor de trai ale inuiților.

Viața lui Freuchen a fost una demnă de un film. Curajul, rezistența fizică și psihică, dorința de a descoperi și de a lăsa deoparte ceea ce însemna civilizație și dramele oamenilor obișnuiți, l-a determinat pe Peter Freuchen să-și schimbe viața radical și să descopere o altă lume.

Aventura arctică e un volum autobiografic impresionant care îți arată felul în care poate fi trăită viața.

Îl poți comanda de aici.

 

.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.