„Până hăt de carte!” spre biblioteca din comuna Deleni

Un an de proiect: prin inițiativa Cabinetului Senatorului USR Dan Lungu au fost donate peste 3.500 de cărți în comunele ieșene

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, prin campania „Până hăt de carte!”, 455 cărți au fost donate bibliotecii din comuna Deleni, județul Iași. Comuna Deleni se află la aproximativ 80 de km depărtare de mun. Iași și are în jur de 9.969 de locuitori, după datele ultimului recensământ din 2011.

Biblioteca din Deleni este plină de lumină, generozitate și frumusețea lucrurilor simple. Bibliotecara Maria Sava inspiră elevii și are grijă ca biblioteca să aibă activități dintre cele mai diverse, care să pună în dialog cititorii și să atragă alții noi.

DESPRE COMUNA DELENI

Comuna Deleni poate fi localitate atractivă pentru vizitatori, pentru că acolo se găsește ansamblul conacului Cantacuzino-Deleanu, datând din secolele XVII–XX.

Ansamblul-monument istoric de este format din conacul propriu-zis (construit în 1730), biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1669), spitalul (secolul al XX-lea) și zidul de incintă (secolul al XVIII-lea); precum și schitul Lacuri din codrul Delenilor (1724), care au dobândit, de-a lungul timpului, statutul de monument de de interes național.


„PÂNĂ HĂT DE CARTE” A DONAT PESTE 3.500 DE CĂRȚI CĂTRE 11 BIBLIOTECI DIN MEDIUL RURAL IEȘEAN

Din martie 2017 și până în prezent, prin inițiativa „Până hăt de carte!”, am reușit să punem pe rafturile a cinci comune ieșene un număr de 3.500 de cărți, care au fost strânse în urma apelului public lansat în luna martie 2017, de către Biroul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu. Acesta, alături de parteneri şi voluntari, a demarat, pe 23 martie 2017, o campanie publică de strângere de carte pentru bibliotecile din mediul rural.

Din luna martie anului trecut și până în prezent, 410 cărți au ajuns la biblioteca din comuna Probota, 250 la cea din Erbiceni, 240 la Andrieșeni, 237 la Ciortești, 270 la Gorban, 223 la Moșna, 320 la Cotnari, 400 la Răducăneni, 400 la Sinești, 417 la Popești. La acestea se adaugă donația de sâmbătă, 21 aprilie 2018, când biblioteca din Deleni a primit donația de 417 volume. Până acum, prin Biroul Senatorului USR Dan Lungu, au fost donate 3.622 de cărți.

„Am ajuns din nou într-o localitate din județul Iași, la bibliotecă, unde am fost primiți cu bucurie. Simțim că orice gest frumos pentru mediul rural este o investiție sănătoasă, cu efecte pe termen lung. Poți inspira, poți ajuta, poți da un exemplu, ceea ce, cred eu, nu este puțin lucru. Cu 500 de volume nu rezolvi problema culturii în mediul rural, nici cu 1000, nici cu 10.000, dar măcar faci ceva, nu stai cu mâinile în sân și te lamentezi. Printre donații se regăsesc cărți importante de și străini, fără de care copilăria ar fi mult mai săracă și mai tristă”, spune Dan Lungu, Senator USR Iași, inițiatorul campaniei.

Menționăm că proiectul „Până hăt de carte!” s-a născut în urma depistării problemelor cu care ne confruntăm în ceea ce privește consumul de cultură și educația din țară, în special cele care privesc mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desărvârșire.


CITITORI și BIBLIOTECI LA SATE?

Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

Campania USR Iași vine în întâmpinarea problemelor culturale de acest gen, cu care mediul rural românesc se confruntă, și încearcă să contribuie la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

Cărțile care au ajuns astăzi în rafturile bibliotecii din comuna Popești au fost strânse cu ajutorul donatorilor și cu cel al partenerilor. În continuare, rămâne deschis apelul către cei care vor să doneze cărți sau să fie voluntari ai proiectului.


UNDE ȘI CUM POȚI DONA PENTRU „Până hăt de carte!”

Potențialii donatori de carte vor putea aduce cărțile la punctele de colectare amenajate cu sprijinul partenerilor.

Locații partenere:

  •     Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
  •     Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
  •     Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
  •     Teatru Fix: Strada Bucium nr. 34;
  •     Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
  •     Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30;
  •     Harmony Café: Str. Păstorului, nr. 6 (lângă Hotel T23, Campus Tudor Vladimirescu).

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate ne pot contacta (0725. 321 313) și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.


Pagină de facebook: http://bit.ly/2DCFqgO

Instagram: https://www.instagram.com/panahatde/

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.