Scriitorii chiar fură? Despre plagiat în literatură

  • Despre în literatură
  • Amsterdam – literar
  • Cele mai frumoase biblioteci din lume
  • Tendințe în proza scurtă contemporană
  • Canonul Occidental, în pregătire la Editura

– recomandările literare ale săptămânii.

Pe Literary Hub am găsit un articol în care este dezbătută problema plagiatului în literatură. Acest subiect a făcut multe valuri în alte domenii, în ultimii ani, dar se pare că nici lumea literară nu este ferită de el. Articolul se intitulează ”Marii scriitori chiar fură? Despre și publishing”. Articolul începe cu unele exemple de acuzații recente în acest sens, în cazul cărora s-a ajuns chiar în instanță. ”În esență, scrisul constă în două aspecte: ideea și punerea ei în practică. Ai o idee, apoi te gândești cum să îi dai viață, în ce privește stilul, abordarea și genul. Este de așteptat ca scriitorii să își apere ideile dar, ne place sau nu, legea protejează cu adevărat doar punerea lor în practică. Doar dacă nu cumva cineva îți fură cuvintele cu exactitate, este aproape imposibil să dovedești că ți-au luat ideea”, se spune în articolul care continuă cu detalii concrete ale unor astfel de cazuri. O dezbatere interesantă, pe marginea unui subiect delicat.

**

Întrucât este încă sezonul vacanțelor, m-am oprit și la un articol care se leagă de asta. În fiecare număr din World Literature Today găsim portretul literar al câte unui oraș. Cu alte cuvinte, sunt prezentate evenimentele literare din acel oraș, precum și obiectivele turistice care au legătură, într-un fel sau altul, cu literatura și cărțile. De data aceasta, este vorba despre Amsterdam. Când spui Amsterdam, cei mai mulți oameni se gândesc imediat la celebrul Cartier Roșu, dar capitala Olandei are de oferit mult mai multe. De exemplu, de-a lungul canalelor din zona 9 Straatjes, se găsesc anticariate, de unde se pot cumpăra cărți în limbi diverse, din genuri foarte variate. În apropiere se află American Book Center, o și o librărie cu patru etaje, cu rafturi cu cărți de sus până jos, în stilul Beauty and the Beast. Recomandările literare și din alte domenii culturale pe care le oferă Amsterdam continuă în articolul amintit. Vi-l recomand, mai ales dacă acest oraș se află pe lista voastră cu destinații de vacanță.

**

Păstrăm cumva tonul și subiectul, pentru că pe BBC Culture am găsit povestea celor mai frumoase biblioteci din lume, într-un articol cu titlul: Bibliotecile, locul unde este păstrată memoria lumii. Aveți parte aici de un tur al bibliotecilor celebre din mai mult orașe, biblioteci foarte vechi, adăpostite de clădiri impresionante, cu o istorie la fel. O să dau doar câteva exemple. Biblioteca Apostolica Vaticana, din Roma, care este un complex arhitectural de excepție și unde se află multe înscrisuri și cărți foarte vechi și rare; Biblioteca Sainte-Geneviève, din Paris, care apare în documente încă din 1148; Biblioteca Saint Gall Abbey, din Elveția, cunoscută mult timp drept cel mai important centru cultural din Europa de Vest și care include una dintre cele mai mari biblioteci medievale din lume. Lista continuă în articol și este însoțită de imagini și de mai multe detalii. Zic nu doar să citiți despre ele, ci să vă și opriți să le vedeți, dacă ajungeți prin orașele în care ele se află. Sunt realmente impresionante (mă repet, știu), atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al documentelor care pot fi văzute în ele. Exact cum spune titlul articolului, o adevărată memorie a lumii noastre.

**

Ne întoarcem la literatura de azi și ne oprim la un interviu de pe site-ul The Irish Times, interviu cu Ashley Stokes, fondatorul unei edituri mici, care publică preponderent antologii de scrisă de tineri, de scriitori începători, de așa-ziși underdogs ai literaturii. Fac o paranteză și observ că genul acesta de edituri dispuse să acorde o șansă celor ignorați de marii publisheri se înmulțesc. Și nu poate fi un lucru rău. Cred. Revenind la interviu, mi-a atras atenția și prin acest aspect, dar și prin faptul că în el se vorbește despre tendințele din proza contemporană, mai ales din proza care nu ține cont de ceea ce face turma, ci vrea să iasă din rând, să aibă o voce proprie. Proza care nu aparține celor cu diplome în domeniu. Și se pare că avem de-a face cu o tot mai mare înclinație spre o proză întunecată, ciudată, cu forme neobișnuite, generată de vremurile în care trăim. Mai multe detalii vă las să citiți singuri în articol, pentru că merită.

**

De pe site-ul Editurii Art aflăm că este în curs de apariție și se poate face precomandă pentru volumul Canonul Occidental, de Harold Bloom. Interesant mai ales pentru cei preocupați de estetica literaturii, de forma și de evoluția ei, nu neaparat de poveste în sine, acest volum cred că ar trebui pus pe o listă de cărți must read. ”Dovedind un curaj eroic și o uluitoare erudiție, Canonul occidental este un tur de forță care explică de ce unii scriitori au reușit să învingă uitarea căreia îi cad pradă mai toate eforturile umane. Această carte constituie o speranță că ceea ce umanitatea a prețuit vreme îndelungată și posteritatea va prețui”, se spune în prezentarea de pe site-ul editurii. Tot acolo se mai spune că: ”Fascinantă prin puterea de persuasiune și forța limbajului proprie lui Bloom, această carte stârnește reacții dintre cele mai diverse: iubită de adepții esteticului și de fanii lui Shakespeare, dar și puternic criticată de așa-numita Școală a Resentimentului care îi include pe urmașii lui Barthes, Foucault, Derrida, studiile postcoloniale și feminismul pentru respingerea radicală a oricărei forme de politică în ceea ce privește fenomenul literar, această carte nu va lăsa indiferent pe nici un intelectual cu adevărat interesat de literatură.”

Apropo de unele dintre știrile pomenite azi, spunea: “Fools have a habit of believing that everything written by a famous author is admirable. For my part I read only to please myself and like only what suits my taste.”


surse foto: BBC Culture și pixabay.com


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare luni la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.