Haylen Beck este pseudonimul lui Stuart Neville, pseudonim compus din numele chitariștilor săi preferați: Eddie Van Halen și Jeff Beck!
Întotdeauna mi-au plăcut romanele ale căror acțiuni se petrec în locuri dubioase, precum orășele izolate de restul lumii, păduri, câmpii pustiite, sau orașe industriale abandonate. Când citesc așa ceva, știu sigur că n-are ce să mă plictisească, acțiunea și suspansul sar din tufișuri precum iepurii fugăriți de câinele de vânătoare.
Acest lucru este valabil și pentru Dispariția din Silver Water, un thriller captivant și bine scris. Acțiunea și narațiunea merg mână-n mână cu descrierile peisajelor și cu trăirile interioare ale personajelor. Absurdul învăluie în mod firesc tot scheletul romanului care are la bază întrebarea: de ce e în stare o mamă pentru a-și salva copiii?
Audra Kinney încearcă să fugă cu cei doi copii ai săi de soțul cel abuziv. Ajung în Arizona, unde sunt opriți de un șerif. Aici, copiii dispar, iar pentru Audra începe coșmarul, pentru că nu o poate ajuta nimeni. Cu greu, ea își demonstrează nevinovăția în fața autorităților, dar își va putea salva ea copiii?
Dispariția din Silver Water este genul de carte care te captivează instant, iar autorul, Haylen Beck (pe numele adevărat Stuart Neville) povestește în cadrul unui interviu cum s-a format ideea romanului:
Here and Gone (Dispariția din Silver Water, n.ed) a fost inspirată, în mare parte, de un dialog pe care ți l-ai schițat în minte și care nu ți-a dat pace: ”Știi, există cineva care mi-ar plăti un milion de dolari de copil. Trei milioane pe doi copii”. Poți să ne spui cum a prins contur romanul și dacă au existat alte influențe?
Acel dialog mi-a venit în minte într-o noapte, târziu, tocmai când voiam să mă bag în pat; mi-am luat smartphone-ul și l-am notat într-un editor de text. A doua zi, acea idee a căpătat forme și am ales Arizona ca locație a acțiunii. Am vorbit cu agentul meu literar din Marea Britanie și, având în vedere responsabilitatea mea la acea vreme, am decis amândoi să nu ne grăbim. Un an mai târziu, am avut ocazia să ajung prin Arizona pentru câteva zile și am călătorit cu un caiet de notițe și am făcut poze. Astfel a prins <<viață>> romanul.
Poate fi construit un roman pe baza unei replici, unei idei sau al unui dialog care îți apare pur și simplu în minte? Asta mi se pare fascinant la scrisul ficțiunii, că te poți juca oricum vrei și e de ajuns o idee de la care să pornești, pentru că apar altele și altele, găsești noi cărămizi pe care poți construi ce crezi tu de cuviință.
Romanul Dispariția din Silver Water face parte din seria de thrillere pe care trebuie să le citești, chiar dacă Haylen Beck nu-i atât de mediatizat la noi. Cred că merită nota 8, suficient cât să mențină suspansul la cote ridicate până la sfârșit.
Stuart Neville a studiat la Trinity College, în Dublin și locuiește în Belfast, Irlanda de Nord. Este autorul a altor cinci romane: Ratlines, Collusion, Stolen Souls, The final silence și The ghosts of Belfast, romane încă netraduse la noi și cu care a câștigat numeroase premii importante. Au fost traduse în germană, japoneză, poloneză, suedeză și greacă.
Titlu: Dispariția din Silver Water
Autor: Haylen Beck
Traducător: Flavius Ardelean
Editura: Herg Benet
sursă foto 1
sursă foto 2