Rockstar – Cristina Nemerovschi

Încep prin a recunoaște că sunt în urmă cu recenzarea cărților Cristinei Nemerovschi, dar am și o scuză fantastică: scrie și publică romane într-un ritm incredibil. Tocmai i-a apărut a 15-a carte, ziele acestea, Dresoarea, pe care o puteți comanda aici.

Rockstar a fost a treisprezecea carte publicată de Nemerovschi în mai puțin de 6 ani de la debut. A apărut în 2016, la editura Herg Benet, ca și celelalte cărți ale ei. De altfel, așa cum vă spuneam și în cronica romanului nymphette_dark99, Cristina Nemerovschi și Herg Benet au debutat împreună în 2010, cu romanul Sânge satanic, iar de atunci nu își poate închipui nimeni un roman marca Nemerovschi fără Herg Benet, dar nici editura fără vedeta ei principală și, cel mai probabil, cea mai prolifică scriitoare din România ultimului deceniu. Am să mă opresc aici cu introducerea, pentru că fanii Cristinei îi știu deja prea bine traseul de la debut încoace, iar haterii ei cu siguranță au făcut cercetări și mai amănunțite, în speranța că vor găsi ceva de criticat.

Rockstar mi-a amintit încă de la primele pagini de Păpușile Cristinei Nemerovschi – tot două personaje nebune și atipice, de același sex, care s-au iubit și s-au completat reciproc, dar care au fost despărțite prea devreme de o moarte ce parcă nu le era destinată. Dacă păpușile erau Dora și Luna, prietene și iubite, în Rockstar este vorba de Storm și Fire, frați gemeni și rockstar-uri în ascensiune.

Așa cum ne-a obișnuit, lumea cărților lui Nemerovschi este populată de personaje colorate (la propriu – de exemplu, personajul Kat are părul vopsit în culorile curcubeului), nebune, impulsive, tinere și foarte vii, loiale, care își trăiesc viața intens și care se dăruiesc celor din jur chiar dacă au răni adânci care le-ar putea face egoiste. Personajul principal, Storm, este vocalistul trupei Hurricane Inside și un zeu printre fanii formației. Pe scenă dă totul: vocea, trupul și sufletul său. Însă, în mod surprinzător, faima nu i s-a urcat la cap. El este, în felul său sincer, chiar modest. Acceptă și să bea bere nu tocmai rece în backstage, împarte cu dărnicie și naturalețe autografe, -uri și îmbrățișări fanilor care îl asaltează, ba chiar îi mai și invită pe unii la after-party cu trupa. Cu toate acestea, el duce o povară grea în suflet, care îi umbrește bucuria vieții: pierderea lui Fire și o doză mare de auto-învinovățire pentru moartea acestuia.

Ceea ce mă fascinează în mod special la acest roman este modul în care mă regăsesc, cu nostalgie, într-o epocă veșnică a rock-ului, într-o vârstă nemuritoare a personajelor Cristinei Nemerovschi și într-o adolescență prelungită pe care nimeni nu vrea să o lase în urmă, dar pe care majoritatea o pierdem fără să prindem de veste. Când eram de vârsta personajelor din Rockstar eram la curent cu tot ce mișca în sfera muzicală, cu moda și mondenitățile din lumea rock-ului, aveam abonamente la revistele (unele și internaționale) de rock și heavy metal și credeam, juram chiar, că rock-ul și tot ceea ce îl animează vor fi mereu o prioritate pentru mine. Nici nu concepeam altfel. Apoi… life happened. M-am făcut „om mare” fără să îmi dau seama și, în loc să cumpăr ultimul album de la Metallica, sau măcar să știu dacă au mai scos vreun album nou de la St. Anger încoace, dau drumul la radio și aud că lui Smiley iar îi vine iubita acasă cu haina șifonată și părul deranjat. Parcă acum vreo doi ani îl înșela cu unul care parca mașina pe dos (whatever that may mean…). Dar cam la asta se reduce informarea mea în sfera muzicii. Pe când Cristina Nemerovschi, născută în același an cu mine, a reușit performanța de a deveni și ”om mare” (a se citi scriitoare de succes, traducătoare, soție etc.), dar a rămas și rockerița rebelă din liceu, mereu la curent cu ultimul album al formațiilor de rock, cu ultimele trend-uri muzicale, cu ultimele expresii cool printre adolescenți și, în general, cu tot ce mai fac, spun, consumă și simt adolescenții și tinerii din anul în care trăim. Cred că nu îi este apreciată suficient această performanță, de a vorbi pe limba lor unor tineri care au crescut cu tehnologii și interese foarte diferite de cele ale generației noastre, de a le înțelege și descrie lumea așa cum este ea, dar fără să îi judece pentru cum trăiesc și fără să compare vreodată viața unui adolescent din 2016 cu cea a adolescentei care a fost Cristina în anii ’90. De altfel, tocmai această înțelegere și acceptare fără judecată și prejudecată contribuie, sunt sigură, la succesul enorm pe care îl are Nemerovschi în rândul categoriei de vârstă, precum și la numărul imens de fani care îi urmăresc fiecare postare pe rețelele de socializare și îi așteaptă cu sufletul la gură fiecare apariție editorială.

Despre Rockstar nu vă mai spun prea multe, pentru că a apărut deja de un an în librării și fanii Cristinei Nemervschi l-au citit de mult, sunt convinsă, iar acelora care abia acum o descoperă pe scriitoare le recomand să înceapă cu trilogia Sânge Satanic. Însă vă asigur că nu vă veți plictisi citind acest roman: în el locuiesc personaje amuzante (câteodată involuntar), rele, cu secrete, îndrăgostite, nostalgice, răzbunătoare, rănite, pline de speranță sau de disperare, vedete rock internaționale care coboară pe pământ din rândul zeilor și se destăinuie fanilor lor, personaje cu meserii dintre cele mai fistichii (printre care tester de vibratoare), familii deloc tradiționale care totuși funcționează și se iubesc, oameni frumoși care își trăiesc viața cu o intensitate cu care puțini au curajul să o facă.

 

Vă las acum cu o descriere a lui Storm făcută de Ioana Șoricelul, o fană înrăită de-a lui, care i-a arătat o mare loialitate în roman:

– Vezi tu, Storm, […] pentru noi toți tu ești un Zeu adevărat. Te-am urma oriunde, pentru că numai tu pe lumea asta ne-ai arătat că știi drumul, unde duce el. […] De multe ori, tu te gândești că oamenii sunt aici pentru că le place muzica ta, pentru că vor să se distreze sau pentru că toți și mai ales toate vor să te fută. Și, logic, sunt aici și pentru asta. Dar e doar o parte, un amănunt. […] De fapt, suntem aici pentru că știm că doar tu ne poți învăța cum să trăim. Suntem un cult, și tu ești liderul nostru, pentru că tu poți intra în transă și acolo afli cele mai importante adevăruri, iar noi avem zi de zi nevoie de adevărurile tale. De asta venim, cel mai mult. Ca să nu ne irosim viețile. (Rockstar, pag. 311-312)

 

 

Titlu: Rockstar
Autor: Cristina Nemerovschi
Editura: Herg Benet
Colecția: Radical din 7
Data apariției: iunie 2016
Număr de pagini: 336
ISBN: 978-606-763-062-6

 

Sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.