„Oamenii fumurilor” de Eugen Bartic-Bogdan

Vineri, 27 octombrie, în ceainăria Cărtureşti Verona a fost lansat romanul, „Oamenii fumurilor”, de , apărut la , 2017. Cartea surprinde ultimele întâmplări ale costobocilor înaintea dispariţiei lor din istorie, în urmă lăsând doar amintirea preţiosului lor talisman, Theômetar. Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe: , Mircea Dan Duţă, şi Liviu G. Stan.  Moderator: . Lansarea cărții a fost completată de o dezbatere pe tema „Cum mai este posibil romanul istoric la «sfârşitul istoriei»”.

 

Despre autor:

este absolvent al Facultății de Litere din Iași (2004) și al unui master în semiotică la Suceava (2006). A publicat, între altele, o serie de articole în revista Egophobia și un prim roman în anul 2011 (Testamentul unui nou-născut, editura Sedcom Libris, Iași). A înființat, în același an, Asociația Artceva și a realizat sub egida acesteia revista Artceva Magazin, precum și diverse concerte, ateliere de creație, seminarii educaționale și alte activități destinate elevilor de gimnaziu. A prezentat fragmente de roman în cadrul cenaclului internațional duVerden din Bergen (Norvegia), acolo unde trăiește împreună cu soția și cele două fiice, Astrid și Iselin, din anul 2013. Prezintă un interes deosebit faţă de istoria religiilor, literatura medievală scandinavă, folclorul european, în general, și basmul românesc, în particular.


Despre carte:

Din ceţuri şi fumuri încheagă Eugen Bartic-Bogdan o povestire istorică, dar mai curând exotică, despre costoboci, agatârşi, bastarni, romani, creştini şi câte şi mai câte. Dincolo de fabulos de minuţioasa imaginaţie istorică, frapează limba gustoasă cu care sunt relatate păţanii şi aranjamente preistorice. Textul se citeşte cu gura plină, parcă molfăind ceva savuros. O mulţime de vocabule cu iz vechi galopează de-a lungul naraţiunii. Spun „galopează” pentru că, în pofida calităţilor artistice, artefactul tremură din temelii datorită suspansului. Misteriosul talisman Theômetar îşi face efectul doar în preajma celor iniţiaţi în descântece, lecuiri, păgânisme şi paleo-creştinism. (Felix Nicolau)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.