David Duchovny – Bucky F*cking Dent

Pe David Duchovny îl știm din serialele Dosarele X, și Aquarius. A avut roluri și în filme, dar nu acestea l-au consacrat. Personajul Hank Moody pare că l-a ”bătut” la scor pe agentul FBI Mulder. Duchovny a devenit mănușa lui Moody și uite-așa, cei de la Showtime a lansat un serial de excepție în care poți găsi o atmosferă bukowskiană ce cuprinde tot tacâmul: sex, , haos și sentimente.

Că veni vorba despre , Duchovny a debutat în 2015 cu nuvela Holy Cow  (ed. Polirom) și a încântat lumea cu superba fabulă despre ce înseamnă prietenia și toleranța. Bucky F*cking Dent  a apărut în 2016 și probabil că e una dintre cele mai triste romane pe care le-am citit vreodată. Trist nu în sensul de tragic, chiar dacă vorbim de o moarte anunțată din timp, ci trist în sensul că lumea se construiește în funcție de nevoile noastre, dar ce se întâmplă dacă noi nu avem nicio nevoie?

Ted Fullilove are 30 de ani și nu știe ce să facă cu viața lui. Simt c-a irosit-o, iar ghimpele creației i se înnoadă în inimă, îndemnându-l să scrie Marele Roman American, boom-ul ăla care va zgudui piața literară, după care femeile și fanii se vor înghesui să-i ceară autograful în toalete publice. Visează mult în timp ce îmbracă un costum ridicol și devine Domnul Arahidă pe terenul celor de la New York Yankees. Vinde arahide ca să aibă unde locui și, deși e luat la mișto de toată lumea din jur, crede că într-o zi o să dea lovitura. Nu face mare lucru, e exact la vârsta în care simte că nu-și găsește locul (30 de ani e perioada adolescenței prelungite). Haosul lui liniștit se tulbură complet când află că tatăl său e bolnav și posibil cu un picior în groapă. Relația lor n-a fost una fericită de-al lungul celor 30 de ani ai lui Ted, dar își face datoria de fiu și merge să-l viziteze. Odată ce-și revede tatăl, pe Marty, scheleții ies din dulap și simte din nou frustrarea și umbrele copilăriei ruinate.

Un roman foarte bine scris, a cărui acțiune se petrece în 1970 și care are ca fundal al narațiunii, meciurile de ale Yankees și Red Sox. Limbajul e facil, descrierile nu se-ntind pe două pagini și nici personajele nu-s plictisitoare. Ai zice că Duchovny le-a caracterizat pe fiecare în parte pe hârtie, înainte să le introducă în roman, sunt foarte bine conturate. Evident, se pune accentul pe relația tată-fiu, una dezrădăcinată, compromisă încă de la început, al cărei deznodământ e unul cum nu s-ar aștepta nimeni. De parcă i-ar plăcea cuiva ca un roman de Duchovny să emane fericire! El și-a ”extras” multe lucruri din personajul lui Hank Moody, pentru că un scriitor, ca și un actor, de altfel, trebuie să-și știe pe de rost personajele, trebuie să știe și ce culoare au perdelele lor, chiar dacă nu apar în roman și chiar dacă nu vorbesc despre asta. Trebuie să-ți cunoști personajele, să le stabilești rolurile de la început, să le vezi în capul tău, altfel nu cred că poți scrie ceva bun de lansare cu surle și trâmbițe.

Bucky F*cking Dent e genul de roman pe care eu l-aș scrie, iar Ted Fullilove e fiul alungat din casa părintească pentru a-și găsi locul, pe care, normal, nu și-l găsește nici atunci. Trebuie să aibă loc niște evenimente pentru ca Ted să stea locului și pentru a-și da seama că nu mai are nevoie de o busolă.  Romanul n-are cum să te plictisească și mă-ntreb dacă Duchovny ar veni în România pentru a vorbi despre literatură!


David Duchovny s-a născut in 1960, la New York. A studiat literatură engleză la Princeton University și a obținut o diplomă de master la Yale University, unde l-a avut ca profesor pe Harold Bloom.

A inceput să scrie poezie în timpul facultății, primind o mențiune de onoare din partea Academiei Poeților Americani, insă a devenit curând fascinat de lumea filmului. Și-a început cariera de actor spre sfârșitul anilor ’80, rolurile care i-au adus cea mai mare popularitate fiind cel al agentului FBI Fox Mulder, din serialul SF The X-Files, și cel al scriitorului Hank Moody, din serialul . În 1997 și 2008 a câstigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor in rol principal într-un serial de televiziune. In 2015, actorul și-a lansat primul album de muzică, Hell or Highwater, dar și primul roman, Holy Cow, apărut în traducere la în același an.

Titlu: Bucky F*cking Dent
Autor: David Duchovny
Traducere:
Editura: Polirom
Colecția:
Biblioteca Polirom. Actual
Anul: 2016
Pagini: 280

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.