Richard Stark – Vânătorul

sau un altfel de Sin City

bookpic-vanatorul-27249New York, 1960. Parker e individul trădat de prieteni și de iubită, e victima care supraviețuiște propriei sale morți. E renegatul care nu mai are încredere în oameni și nici în sine. Cu toate astea, își construiește planul de răzbunare meticulos, alegând metoda piramidei: de la bază spre vârf, lent și în liniște, Parker ucide câte un membru al rețelei mafiote ce conduce New York-ul.

Răzbunarea vine la pachet cu dorința de a-și ucide fosta iubită, pe care o vizitează și pe care o face să se sinucidă. Faptul că a ajuns într-un punct din care nu mai vede nicio perspectivă a vieții sale, îl face să tânjească după suferința celor care l-au făcut să sufere.  Parker știe că nu întotdeauna oamenii puternici tronează în vârf, ei fiind doar cei care au putut urca pe spatele altora, nicidecum prin forțe proprii. Prin urmare, uciderea șefului corupției americane e simplă și nu necesită efort. Mai dificil e însă drumul către acesta, dar nimic nu pare atât de complicat pentru un spărgător de bănci tacticos care scapă întotdeauna de poliție.

Vânătorul lui Richard Stark e un foarte bine scris și face parte din colecția Paladin Black Pocket, colecție care mi se pare absolut fascinantă.

Nu e genul de roman care să ascundă dedesubturi filosofice și nici nu are atât de multe descrieri care să bucure ochiul; e un roman bazat pe scene violente, pe acțiune și pe schimbul de replici inteligent între oameni care se răfuiesc pentru sume colosale de bani.

Dac-ar fi ecranizat romanul, cred că Tarantino ar face-o foarte bine, așa cum a făcut-o în Sin City, alături de și Miller. Mai mult, în 2009 au apărut benzi desenate ale căror protagonist e, desigur, Parker.

În 1967, John Boorman a realizat Point Black, bazat pe acțiunea romanului Vânătorul, iar în 2013, Taylor Hackford l-a ales pe Jason Statham pentru a-l interpreta pe Parker în filmul intitulat…Parker.

6a00d83451af9169e2010536a24f37970b-800wiRichard Stark e unul din pseudonimele lui Donald E. Westlake (1933-2008).  S-a născut în New York și a crezut despre sine că va fi scriitor încă de mic copil, scriind povești cu gangsteri și cowboy. Adult fiind, a trimis romane și nuvele la o mulțime de edituri din New York și a fost respins de toate. A continuat să scrie până când a dat lovitura cu Vânătorul (The  Hunter,1962, University of Chicago Press). A scris romane până în 2008, foarte puține dintre acestea fiind însă traduse.

Titlu: Vânătorul

Autor. Richard Stark

Editura: Paladin 

Colecția: Paladin Black Pocket

Traducere: Loredana Frăţilă-Cristescu

Pagini: 208

sursa foto: 1, 2, 3, 4

richard_stark__s_parker_sketch_by_heathencomics-d323ifb

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.