Epopeea singurătății. Cei care mor și cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 12.09.2016 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , .

cornel-george-popaAm împrumutat acum ceva vreme Ura lui Cornel George Popa și nu pot decât să spun că a fost uimitoare, câtă forță a narațiunii și câtă complexitate a textului în sine a putut avea! Da, susțin ideea că domnul Cornel George Popa îl poate prinde din urmă cu ușurință pe W. Golding și Împăratul muștelor.

În romanul Cei care mor și cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar, suntem introduși într-o epopee a singurătății unui fost bibliotecar, rămas văduv, închis într-un apartament bântuit de amintirile tinereții. Mihnea Pascal, căci așa se numește personajul  principal și vocea narațiunii, se gândește intens la faptul că moartea se apropie cu pași înceți, iar el simte că nu poate fi acesta sfârșitul.

Nu e doar un roman al singurătății, ci unul al depășirii condiției umane, al omului în vârstă căruia i se interzic, dintr-o dată, toate lucrurile care îl faceau să se simtă viu.

Mi se pare foarte bună abordarea în roman: ce, dacă sunt bătrân, nu pot să alerg în parc, nu pot flirta cu domnișoare, nu pot să practic arte marțiale? Bătrânețea e unul dintre ”etajele” superioare la care nu toată lumea ajunge cu adevărat, nu poți ajunge acolo decît dacă ești împăcat cu ideea morții ca ciclu etern al vieții. Pascal nu dorește să aștepte acest final și începe să retrăiască senin cursul existenței sale.

Dacă Ura e un roman care într-adevăr te zguduie din rărunchi privind la multitudinea formelor pe care răul o ia, în Cei care mor și cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar, avem parte de o atmosferă linștită, pe alocuri anxioasă, generată de visătorul care începe să rămână fără visuri, când toate lucrurile i s-au așezat complet, el nu se poate așeza, preferă să rămână în picioare.

10549068_1722914617932864_6167610948719323307_oCornel George Popa este prozator, dramaturg și regizor. Născut pe 6 iulie 1957, în comuna Popricani, județul Iași, a absolvit Facultatea de Construcții (1986) si UNATC, sectia Regie Film (București, 1997). A lucrat peste zece ani in presa scrisă (Opinia studențească, Zig-Zag, Timpul etc.), apoi a făcut televiziune, teatru, film și publicitate. Autor a zece volume pînă in prezent – proza scurtă, roman, teatru, eseu –, a obținut Premiul „Liviu Rebreanu” pentru debut (Cincizeci și șase de blitzuri si alte chestii, Institutul European, 1992) și Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului (Viata mea sexuala, Unitext, 2005). Dobitocul de țânțar (Cartea Românească) și Nesimțitul (Mașina de Scris) au intrat in topul primelor 10 cărți de proză ale anilor 1996-1997, alcătuit de revista Cuvântul. Ultimele apariții: Salonul de masaj (ALL, 2014), Ura (Cartea Romaneasca, 2014), Ultima cină cu Leonardo. Anula (Corint, 2015).

Autor: Cornel George Popa

Titlu: Cei care mor și cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar

Editura: Cartea Românească

An apariție: 2016

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Post Author: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.