Becks merge la școală – Cristina Boncea

Becks Vă mai amintiți de Octopussy? Am scris despre ea aici. Cine a citit-o, și-o amintește cu siguranță, pentru că este o carte pentru adolescenții open-minded ai secolului în care trăim, o carte foarte dezinhibată, șocantă pe alocuri, scrisă de o adolescentă liceană la vremea publicării ei, ceea ce îi conferă o autenticitate aparte. Ei bine, așa cum ne-a promis în interviul acordat SemneBune.ro, Cristina Boncea a publicat continuarea romanului Octopussy. Becks merge la școală a avut lansarea oficială anul acesta la BookFest, iar aici puteți urmări și trailerul cărții, pe YouTube. Din păcate, însă, îndeplinirea promisiunilor din interviu se termină aici, în cazul celui de-al doilea volum.

Becks merge la școală ar fi trebuit să facă lumină în cazul Octopussy, să lămurească dilemele din primul volum, să explice ce e cu desenul făcut de Hyena și de ce un desen a băgat un copil într-un azil, să ne lumineze un pic cu privire la motivația și sursa de informații a unchiului Phil și multe alte aspecte, absolut toate rămase la fel de nelămurite ca și după citirea ultimei pagini din Octopussy. Deși autoarea a avut unele tentative de a aduce elemente noi în poveste, cum ar fi întâlnirea dintre Becks și bunica sa din Anglia, mama lui Gary și a lui Phil, ele nu au fost valorificate până la capăt, dovedindu-se a fi mai degrabă un mod de a amăgi cititorul decât de a-i oferi încă o piesă a puzzle-ului.

De altfel, întregul mi s-a părut doar un pretext de a descrie câteva scene de sex și lesbianism, pentru că alt fel de acțiune nu prea există. Becks decide să meargă o școală cu internat din Anglia, cu gândul unic de a „bifa” cât mai multe fete de acolo; reușește să cucerească doar vreo două-trei, dintre care de una se și îndrăgostește; își petrece vacanța dintre semestre la o colegă; face vreo două sesiuni de cumpărături în Londra, în care Cristina Boncea insistă să ne detalieze în cele mai mici amănunte ce, pentru cine și cât a costat fiecare obiect total irelevant cumpărat de Becks; o vizitează pe bunica ei, de la care nu obține nicio informație interesantă, deși potențial ar fi fost; are niște conversații pe Skype cu Hyena, sora ei rămasă în România, tot despre nimic; pleacă într-o excursie organizată cu școala, în care face sex cu Natty, tipa de care se îndrăgostise; apoi se termină și se urcă în avion să vină acasă; avionul se prăbușește și Becks moare. The end. Serios! I challenge you să citiți cartea și să mă contraziceți.

Dacă în Octopussy Cristina Boncea promitea să devină o scriitoare de actuală, pentru adolescenții care populează liceele românești în 2016 și mai departe, cu Becks merge la școală a dovedit că se grăbește să scoată titluri care încă nu s-au copt bine nici măcar în mintea ei. Personajele din Becks sunt slab conturate, acțiunile lor sunt surprinzătoare și lipsite de sens pentru cititor, pentru că nu există o construcție psihologică în spatele lor. Legătura puternică dintre Becks și Hyena, pe care am admirat-o în Octopussy, se diluează acum până la transparență în conversații pe Skype și mailuri laconice. Scenele de sex sunt fără sare și piper și, mai ales, fără încărcătura emoțională a celor din Octopussy. Personajele nou introduse, ca bunica din Anglia, Tanti Flori sau verișorul Dragoș, care ar fi putut adăuga nuanțe noi poveștii, nu sunt exploatate absolut deloc. Și dacă n-ar fi existat, povestea nu ar fi fost modificată cu nimic. Tocmai de aceea par și ele doar o umplutură de pagini.

Din păcate, Becks merge la școală este un roman scris pe repede inainte, fără substanță, fără un mesaj nou, fără o dezvoltare suprinzătoare (sau vreo dezvoltare, at all…) a personajelor sau acțiunii, menit să șocheze, dar condamnat să plictisească. În interviul acordat SemneBune.ro, Cristina Boncea spunea că a finalizat și volumul trei. Atunci mi se părea o promisiune frumoasă, dar acum îmi sună mai mult a amenințare.

Cristina-BonceaVă las cu un citat care încearcă să contureze personajul Becks:

“[…] ea mereu se înșală în privința bărbaților. Ea mereu are așteptări prea mari. În schimb, de la fete nu are nici un fel de așteptare. O dezgustă, în mare parte. Și totuși, nu se poate apropia prea tare de una, fără să vrea s-o fută. Această antiteză, dragostea pentru bărbați și ura față de femei… Și totuși, comportamentul ei masculin, dur… Și totuși, naivitatea ei și nesiguranța care o cuprind în fața unui posesor de pulă… Și dacă mai are și barbă… Totul e atât de complicat! Sexualitatea și orientarea ei romantică sunt încă enigme. […] Becks e o persoană slabă, total condusă de pornirile ei sexuale, de instinctual care îi spune să fugă mereu de propria-i minte.” (pag. 28-29)

 

Titlu: Becks merge la școală
Autor: Cristina Boncea
Editura: Herg Benet
Colecția: Radical din 7
ISBN: 978-606-763-049-7
Data apariției: Aprilie 2016
Număr de pagini: 176
Preț orientativ: 21 lei

Sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.