5 cărți must-read ~ s2/2015

Lecturi hot pentru 2015

Am încheiat un 2014 activ și agitat cu cadouri frumoase (sper!), sărbători în familie sau locații exotice și am așteptat cu nerăbdare noul început. Totuși, chiar spre sfârșit, au rămas niște lucruri neterminate, cel puțin din punctul meu de vedere. Luna decembrie a venit, la Semne Bune, cu un set de cărți extrem de tentante pe care nu pot să le trec atât de ușor cu vederea. Drept pentru care, v-am pregătit astăzi 5 lecturi hot cu care colegii mei vă recomandă să vă delectați prin frigul de început de an nou.

  • Elena ne trimite în lumea romanelor distopice, o poveste sensibilă despre viața unui tânăr din Uniform. Lois Lowry, „Darul lui Jonas”

Ce are în comun cu celelalte distopii? Controlul absolut de tip orwellian: locuitorii au un limbaj restrictiv, întrucât nu au voie să-și exprime emoțiile sau sentimentele cele mai înalte, precum iubirea. De altfel, conștiința asupra iubirii și a morții nici măcar nu există. Moartea unui cetățean înseamnă „punerea pe liber”.(…) Locuitorii sunt pașnici, nu există teroare, grijă sau suferință, oamenii de o anumită vârstă se îmbracă la fel, nediferențiendu-se, copilăria ține până la vârsta de 12 ani după care are loc un ceremonial special, în care fiecăruia îi revine în funcție de merite câte o responsabilitate (născătoare, director de recreații, crescător, etc). Totul este măsurat și chibzuit, iar ce e mai rău e faptul că nimeni nu bănuiește că lucrurile ar putea sta și altfel.

[Cumpără de aici]

  • Ne place literatura română contemporană, așa că Andreea a ales noua carte a Cristinei Nemerovschi, „Păpușile”

În ciuda faptului că pare ‚un roman cu lesbiene’, prin subiectul tratat, prin personajele principale şi prin coperta cu care a apărut cartea în librării, Păpuşile este un roman matur, unde descoperim o Cristina Nemerovschi mai introspectivă şi mai reflexivă, aproape filosofică. Temele principale ale romanului (care dau şi numele celor două părţi în care este împărţit) sunt iubirea şi moartea. De altfel, m-am întrebat câteodată, citind Păpuşile, dacă nu cumva personajele şi firul poveştii sunt doar nişte pretexte pentru o argumentaţie filosofică pe cele două teme centrale ale vieţii fiecăruia dintre noi: căutarea continuă a fericirii prin iubire şi frica de moarte.

[Cumpără de aici]

  • Laureatul Premiului Nobel din 2014 a stârnit multe controverse, ceea ce înseamnă că e un adevărat must până la decernarea unui nou premiu. Să vedem ce spune Sowilo despre Patrick Modiano, „Strada dughenelor întunecoase”

Strada dughenelor întunecoase poate fi interpretată și ca un joc indescifrabil al memoriei, un labirint care pare că nu se mai termină, un joc de-a baba oarba cu propria minte care nu vrea să renunțe la cortina ce ascunde atâtea secrete. Nu știu de ce, dar romanul are acea angoasă întâlnită la scriitorii de sfârșit de secol XIX, un fel de resemnare în fața sorții și poate și a morții.

[Cumpără de aici]

  • De ce să nu începem anul și cu o doză puternică de suspans? Frigul din oase se poate trata numai bine cu un altfel de frig, ceva mai intens. Cristina recomandă Bret Easton Ellis, „American Psycho”

American Psycho poate fi privit însă şi drept o satiră comică. Datorită tonului obiectiv, excesiv descriptiv, actele de brutalitate îşi pierd din puterea pe care ar avea-o dacă ar fi prezentate într-o manieră încarcată de sentimente. Alegerea estetică a autorului de a recurge la descrierile plate, fără emoţie ale tuturor întâmplărilor şi personajelor cu care Bateman interacţionează (de la analiza minuţioasă a pieselor vestimentare şi a meniurilor culinare până la crimele sadice) transformă romanul în altceva decât este interpretat la prima vedere.

[Cumpără de aici]

  • Un volum de 33 de povestiri, din condeiul unui regizor de film multipremiat. Subtitlul insinuează  că e vorba despre subiecte scandaloase, aș zice eu chiar tabu, iar acest lucru pare a fi doar începutul unor critici la adresa volumului. Dan Alexe, „Miros de roșcată amară (Și alte povestiri scandaloase)”

Nu mă pot abține și o să mă folosesc de cuvintele autorului și-o să zic că, deși volumul e „așa și pe dincolo”, povestirile au farmec, te pun pe gânduri, provocarea aflându-se dincolo de replicile oneste (mai mult sau mai puțin vulgare) sau de naratorul tocilar – cuminte – masochist – don juan – (nu atât de) irezistibil (after all).

[Cumpără de aici]

You are my sunshine

Până data viitoare, vă doresc spor la lectură și un început de 2015 exact așa cum vi-l doriți, cu recomandarea de a nu exagera cu așteptările, până la urmă este și el doar un an. (wink!)

!!! Ah și am uitat să vă spun că, dacă vreți să fiți la curent cu ceea ce se mai întâmplă cu scriitorii voștri preferați, ajungeți la ei printr-un simplu click. Apelați cu încredere la rubrica noastră Interviu.

sursa foto aici

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Isabela

Isabela
Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.