5 cărți must-read ~ s40/2015

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 2.10.2015 în rubrica De ce-aș citi? și are asociate următoarele etichete: , , , , .

O fată se trezește vineri dimineața, dă draperiile la o parte și își dă seama că, oricum, tot e întuneric. Deschide laptopul și ajunge întâmplător la mix-ul lui Jaar pentru Shlohmo așa că îî dă negreșit play. Raining the whole time. Bea o cafea. Pune alene mâna pe cartea lângă care a adormit azi-noapte.

Un pahar de apă rece, vă rog. Nu mai e luni și ea nu a publicat ultimele recomandări de octombrie! Șoc și groază! Cititorii sunt dezamăgiți. Inspirația întârzie să apară.

ITALY, Puglia, Lecce: Fashion story with Olatz Garmendia. (c) Ferdinando Scianna/Magnum Photos
ITALY, Puglia, Lecce: Fashion story with Olatz Garmendia.
(c) Ferdinando Scianna/Magnum Photos

Noroc cu dragii de colegi, așa mai află că viața nu stă în loc cât ea visează la disertații și zile libere. Pe fundal de picături de ploaie pe pervaz, sunetul tramvaiului în intersecție și o cană de ceva fierbinte, ce vă place vouă, iată cele 5 must-read de săptămâna aceasta:

  • SF românesc, baby! Liviu Radu, „Între cer și pământ” via Felix Nicolau

„Foarte greu de anticipat ce ascunde un titlu ca Între cer şi pământ, cartea lui Liviu Radu de la EdituraNemira. Prozatorul are antecedente serioase în proza ştiinţifico-fantastică, ceea ce nu înseamnă că scriitura lui ar fi la fel de lipsită de poeticitate ca o lampă de strung.”
[Cumpără de aici]

  • Autoportretul unei arăboaice cuminți sau „Femeia de hârtie” a lui Rabih Alameddine; via Ana

„Fără o acțiune complexă, fără răsturnări de situație sau elemente surprinzătoare, ci mai degrabă monotonă și statică, Femeia de hârtie reușește totuși să te atragă și să te introducă în poveste suficient cât să nu mai vrei s-o lași din mână. Amintirile, reflecțiile, regretele și îndoielile adunate de-a lungul vieții protagonistei se împletesc subtil și natural cu citate, versuri, anecdote și frânturi din cărțile care-i populează universul interior, bogat și etern neliniștit.”
[Cumpără de aici]

  • Să nu uităm de unde am pornit. Lilly Marcou, „Carol al II-lea al României. Regele trădat” via Cristina Cîrnicianu

„În „Carol al II-lea al României. Regele trădat„, istoricul fracez de origine română, Lilly Marcou, reușete un portret complex a celui de-al treilea rege al României, miza finală fiind înțelegerea corectă a istoriei. Fără a se îndepărta de componentele concrete care fac obiectul strict al istoriei, doamna Lilly Marcou, dă greutate cărții cu informații de arhivă pe care le interpretează cu obiectivism. Despre Carol al II-lea nu poţi vorbi fără să înţelegi personalitatea Reginei Maria, aşa cum despre Regina Maria nu poţi discuta fără a-i înţelege trecutul şi descendenţa, regele Carol I îşi construieşte dinastia, în parte, și pe reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ş.a. Trecutul unei ţări, pentru a fi bine interpretat, trebuie tratat multi-nivel, integrat anturajul internaţional şi spaţiul geo-politic, pe verticală și pe orizontală.  Asta este ceea ce autoarea cărții reușete foarte bine.”
[Cumpără de aici]

  • De la lucruri serioase la reverie, romantism și senzualitate; bipolaritate soare-ploaie à la octobre. J.M.G. Le Clézio, „Hazard. Angoli Mala” via Elena

„Stilul descriptiv al lui Le Clezio este predominant unul liric, ușor senzual și aproape electric. Imaginarul acvatic cu toate subterfugiile ei, de la păsări, la pești-pisică, plante și respirația înceată a mării, ocupă un loc central în toată cartea.”
[Cumpără de aici]

  • Despre viață, nimic de spus, mult de citit: Jeannette Walls, „Castelul de sticlă” via Valentin

„Chiar dacă nu este propriu-zis un roman, Castelul de sticlă este construit ca unul și se citește ca pe o poveste de aventuri. Nu există cavaleri și prințese, dar există o familie atipică, mama, tatăl și trei copii, două fete și un băiat, care trăiesc după bunul (sau răul) lor plac, departe de normele sociale, mereu pe drum, dintr-un loc în altul, mereu parcă fugăriți de cineva (tatăl invocă FBI-ul pentru a da o aură de mister și pericol, dar de fapt este vorba de recuperatori sau oameni cu care el s-a certat, atunci când a fost dat afara sau a plecat cu artificii de la vreun job de ocazie) și mereu în luptă pentru supraviețuire. Autoarea, unul din copii, scrie această carte a copilăriei pe drumuri, la multă vreme după ce a crescut, a plecat de lângă familie, la 13 ani, și trăiește o viață diferită.”
[Cumpără de aici]

Mă grăbesc să prind weekend-ul, până nu-mi alunecă printre degete. Pe curând!

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.