Rock în literatură (II)

wallpoper.comimages003255051984_00325505

Romanul 1984 a fost sursă de inspirație pentru mulți artiști și trupe pop/ rock. Din păcate tema celebrului roman 1984 scris de George Orwell a revenit în agenda publică (încă o dată), de curând, la noi în țară. Sper să nu dispară logica și bunul simț (pe care le găsește cititorul în roman) odată cu intenția de a restricționa libertatea (și) pe internet.

 

1984_polirom

În Octombrie 2014, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cere cu insistenţă Parlamentului şi Guvernului să iniţieze o nouă lege pe domeniul securităţii şi siguranţei naţionale, care să umple golul legislativ din acest moment. „Membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. (sursa: aici)

Pe 21 Decembrie 2014, imediat după ceremonia de investitură la Palatul Cotroceni a Președintelui Klaus Iohannis, aproximativ 100 de clujeni s-au adunat, în ciuda frigului, în Piața Unirii. Oamenii îi cer noului președinte al României să nu promulge acest proiect de lege sau, dacă va fi obligat să îl promulge, în eventualitatea în care ar fi votat de două ori de către Parlament, să îl atace la Curtea Constituțională. (sursa: aici)

 

Astăzi, o distopie mai veche de 65 ani, care a căpătat contur și fond de-a lungul deceniilor, ajunge o să fie temă de dezbatere la nivel mondial. În România, se numește „Legea Siguranței Cibernetice”, cea care ar dreptul serviciilor secrete să acceseze, fără un mandat de la judecător, datele stocate pe calculatoare, tablete, telefoane mobile sau servere, crează frisoane societății civile, mediului de afaceri, chiar și politicienilor. Avocatul Poporului și Președintele României sunt singurele instituții publice care pot ataca și respinge acest proiect. Doar ultima poate fi ROCK!

Întrebări din 1949 (anul publicării cărții) și pînă astăzi: Fratele mai mare te supraveghează? Te pîrăște când te prinde? Cui? Chiar n-aveam voie, de ce? Și ce mi se poate întâmpla? Frustrant, nu-i așa?! Evident, toți am început să ne formulăm alt set de întrebări, la un moment dat, mai ales după ce am citit romanul: cum să procedez să nu mă prindă? când nu mă observă? bun, și dacă mă pîrăște, ce scenariu de rezervă am, să nu fiu pedepsit? Schizo, nu-i așa?! 🙂

Revenind la muzică, ne permitem să etichetăm „1984” ca fiind un produs socio-cultural „Rockoco”:

1984” de David Bowie este una dintre piesele muzicale scrise despre această capodoperă literară, menită să facă parte dintr-o operă rock.


2 + 2 = 5„, de Radiohead,

http://youtu.be/U0wwAPOJErA

Big Brother”, de David Bowie,

Doublespeakde Thrice aduce în versuri tema din „1984”,

The Future Is Now de Offspring se bazează pe același roman; 

The Resistancede Muse

Sex Crime (1984)” de la Eurythmics;


Talk Shows on Mute de Incubus;

și închei cu David Bowie, cu piesa „We Are the Deadmenită să fie parte din muzicalul creat în 1976 „Diamond Dogs”.

Dacă nu ați citit cartea, nu ați văzut nici filmul, vă recomand să căutați versurile pieselor de mai sus. Merită! 😉

watchingthedeniers.files.wordpress.com

CB

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.