definitiv. o trilogie
M-am întrebat deseori ce îl face pe un scriitor sa fie unul „de succes”. De ce alege o editură să publice manuscisul lui, și nu al altuia? De ce îl citesc și îi cumpără cărțile oameni ca mine? De ce își recomandă oamenii cărțile lui, iar prietenii și le dau în dar la onomastici? Același lucru care îl face pe Cornel George Popa un scriitor de succes – faptul că este un povestitor desăvârșit.
În cazul în care îl urmăriți și pe Facebook, știți asta deja, pentru că postează acolo niște „pastile” în genul prozei scurte și foarte scurte care pot foarte bine să fie situații născocite sau situații reale întâlnite în cotidian, aparent banale, dar pe care ochiul privitorului și glasul povestitorului le fac formidabile pe alocuri. Daca nu sunteți urmăritorii lui pe Facebook încă, vă recomand să încercați. Veți descoperi un autor accesibil, care interacționează cu publicul său (de cele mai multe ori cu mult umor).
Dacă ați citit deja cel puțin una dintre cărțile publicate anterior de Cornel George Popa, nu mai este nevoie nici să îl urmăriți pe Facebook, nici să mă credeți pe cuvânt când vă spun că acest autor contemporan știe să povestească, să te țină cu sufletul la gură, să îți creeze așteptări de la pesonaje și situații, chiar dacă deznodământul rareori va fi cel anticipat. Pentru că știți asta deja. Prin urmare, așa cum ne anunță din titlu, în cartea sa cea mai recentă, Cornel George Popa ne spune trei povești. Trei povești aparent banale și (tot aparent) fără legătură între ele.
Cu toate acestea, la o analiză mai profundă, apar similitudini și pârghii comune în poveștile lui: decizii greșite luate pripit (bine-cunoscutul sindrom al urâtului cu binele), obiceiuri proaste perpetuate până la dependențe, obsesii și insistențe absurde care duc spre dezastru (ilustrarea proverbului ”ai grija ce-ți dorești”). Personajele sunt diverse, din medii diferite, dar toate par să se încăpățâneze să își ducă la îndeplinire un destin ce ar fi putut fi evitat cu ușurință. Toți anti-eroii lui Cornel George Popa mărșăluiesc hotărâți către definitiv.
Avem de-a face cu trei Pierde-Vară (dintre care unul ajunge alcoolic după ce își taie singur craca de sub picioarele bine înfipte în societate), doi îndrăgostiți (de aceeași femeie) pe care nesăbuința și teribilismul îi duc, pe căi diferite, în același loc, avem în planul doi și soții dezamăgite care, în ciuda acțiunilor auto-distrugătoare ale partenerilor lor de viață, încearcă să îi susțină și să îi readucă pe linia de plutire (fără succes) – aș spune aici că putem face o paralelă cu simbolistica Anei lui Manole, care se sacrifică pentru succesul bărbatului ei, însă mânăstirea lui Manole a rămas în picioare, pe când bărbații din cartea lui Cornel George Popa se năruie definitiv.
Singura conexiune dintre personaje pe care am reușit să o găsesc sunt două nume care deschid, trasează și închid cercul, cumva, Marcel și Dorina. Însă este nevoie de multă fizică cuantică pentru a-i potrivi pe cei doi și în spațiu-timp. Așa că voi prefera să privesc cele trei fire narative separat, mai ales că autorul se joacă voit cu mintea cititorului, pendulând între planul cotidian și cel spiritual, între vii și morți, între trecut și prezent. Am convingerea că face acest lucru tocmai pentru a evita ancorarea în concret și a da cititorului libertarea de a privi narațiunea prin propria-i experiență, fiecare cum o interpretează.
Despre cele trei povești vă pot spune că sunt scrise în stiluri total diferite, fiecare creând o atmosferă unică. Preferata mea a fost cea cu iz de Western, cu doi cowboy moderni atipici, Dingo și Harry (a.k.a. Sandu și Marcel), care s-ar fi putut petrece la fel de bine în România, Australia sau America. Citind-o, am avut senzația că văd un film cu personaje comice, pe care camera ți le dezvăluie, treptat, a fi tragice, de fapt. Ritmul a fost alert, acțiunea densă, construcția treptată, exact ca cea a unui scenariu de film.
La polul opus, Cornel George Popa a plasat alt Marcel, cel din Universul în care personajul a avut șansa unui traseu de succes în societate, cu serviciu, casă, soție, copii, prieteni, viață socială. Însă, împins de Liberul Arbitru sau de destinul inevitabil, s-a aruncat în gol de la înălțimea realizărilor sale, plonjând în necunoscutul inutilității, al nimicului, apoi adâncindu-se în abisul alcoolului și depresiei. Traseul acestui Marcel către definitivul său este descris de Cornel George Popa într-o atmosferă grea, de iarnă, apăsătoare, deprimantă, repetitivă, ca și ca zilele personajului. Acțiunea povestirii este aproape inexistentă, așa cum viața personajului este aproape inutilă. Dialogurile sunt mai ales interioare, la granița dintre depresie și nebunie. Senzația pe care ți-o crează autorul povestindu-ți despre acest Marcel este că face umbră degeaba Pământului, astfel încât deznodământul nu numai că nu te surprinde, ci îți dă și o senzație de ușurare.
În prima povestire mai este un Marcel, personaj secundar, într-un Univers în care, din nou, o decizie greșită i-a adus o sentință definitivă. De fapt, toți bărbații din volum iau decizii care le schimbă traseul aparent normal în viață, aruncându-i în prăpăstii din care nu mai pot ieși. Definitiv.
În nota editurii de pe coperta volumului definitiv.o trilogie este asumat faptul că această carte este „o reverență adusă marelui scriitor american Paul Auster, în general, și cărții sale Trilogia New Yorkului, în special”, în care personajele mărșăluiesc teleghidate către întâlnirea cu destinul.
Ovidiu Șimonca și Cornel George Popa la Humanitas Cișmigiu
(sursa foto: arhiva personală)
Lansarea cărții definitiv. o trilogie a avut loc la Librăria Humanitas Cișmigiu, în data de 10 martie, și a fost transmisă pe paginile de Facebook ale Librăriei Humanitas și ale Editurii Polirom. Puteți vedea înregistrarea aici. Lansarea s-a desfășurat sub forma unui dialog între Cornel George Popa și Ovidiu Șimonca, cel care a spus despre proaspăta apariție că „este o carte stranie, care m-a înfuriat, copleșit, atins, sâcâit, tulburat. Așa și trebuie să fie cărțile de literatură, să miște ceva în tine, să fii acolo, cu personajele.”
Titlul: definitiv. o trilogie
Autorul: Cornel George Popa
Editura: Polirom
Colecția: EGO.proză
ISBN: 978-973-46-9284-2
An apariție: 2023
Număr pagini: 312