Philip Roth – Operațiunea Shylock

Roth contra Roth. Supremația dublului.

 

descărcare

Publicată în 1993 și tradusă și publicată abia anul acesta la noi, Operațiunea Shylock a lui Philip Roth iese puțin din spectrul narativ cu care scriitorul și-a obișnuit cititorii. Avem o poveste care este mai degrabă o confesiune, așa cum autorul însuși insistă să spună; mare parte dintre cele ilustrate în carte fac parte din experiența de viață a acestuia. În afară micilor schimbări ale numelor și ale unor mici detalii, Roth mizează pe această putere indestructibilă a confesiunii. Cred că a ales un magnet potrivit pentru cititor, deoarece, atunci când auzi că scriitorul tău preferat (și Roth este unul dintre scriitorii mei preferați) susține sus și tare că noua carte apărută nu este un roman, ci o confesiune, nu poți decât să cauți cartea și să o citești. Instrumentul de marketing este prezent din start, mai ales dacă există mii de fani ai aceluiași scriitor în toată lumea.

Mi-aș dori ca cineva să facă o ecranizare a acestei cărți abia traduse la noi și tare-s curioasă dacă Roth sau vreun regizor american s-a gândit la asta măcar preț de o secundă. Cred că ar fi un blockbuster pentru amatorii jocurilor psihologice. În carte, personajul ”interpretat” de Philip Roth este chiar Philip Roth, deja la vârsta senectuții, căruia operația de la genunchi i-a eșuat, fiind condamnat să suporte durerea în fiecare zi. Pentru a putea dormi și pentru a nu o lua razna, Roth apelează la un medic care îi prescrie doze solide de Halcion (un sedativ care calma durerea fizică, dar făcea ravagii la nivel cerebral, inducând halucinații, paranoia și alte disfuncții severe ale creierului). Cât timp a urmat tratamentul, Roth își simțea materia cenușie transformându-se într-o mlaștină generatoare de monștri. După ce află că Halcionul a fost interzis în majoritatea Europei, el renunță la tratament și își părăsește domiciliul din Connecticut împreună cu soția pentru a locui la un hotel. Aici, află, cu stupoare, că există un alt Philip Roth în Ierusalim, personaj straniu care se implică în anchetele Mossadului și care dorește să adune toți evreii alungați din Europa care au mai supraviețuit masacrului impus de naziști. Pentru a nu se mai simți inutil și pentru a se debarasa complet de stările de anxietate care îl hăituie, personajul Philip Roth acceptă provocarea tacită a celuilalt Philip Roth și pleacă la Ierusalim, sub pretextul că trebuie să ia un interviu unui scriitor palestinian.

Până să își întâlnească impostorul care seamănă identic cu el însuși (oare cum ar fi dacă fiecare am avea un individ identic cu noi existent în alt colț al planetei?), Philip Roth devine o mașinărie de idei care de care mai diabolice și lesne de înțeles pentru a-și îndepărta adversarul. Este posibil să avem un ”Mr. Jekyll and Mr. Hyde” într-o variantă mai realistă, care însă are toate șansele să fie doar un efect advers al administrării Halcionului, celălalt Philip Roth fiind doar o idee absurdă și paranoică. Nu știm ce e real sau nu, mai ales că Roth este intens implicat în tot suspansul și acțiunea romanului. Avem, așadar, parte de un joc al dedublării care poate genera o serie de întrebări existențiale cu care nu ne batem noi capul, pentru că nu vrem să știm de ce autorul a scris așa sau invers. Nu putem descâlci decât în mod superficial ceea ce o carte ne înfățișează.                                                                                                                                                                             roth-reading

”Celălalt” Philip Roth

 

Strania dublură, copia, falsul, imitația care se dă drept Philip Roth în ochii autorităților palestienene și nu numai, este de fapt doar un umil admirator care seamănă fizic cu Philip Roth cel autentic. I-a citit toate cărțile, îi cunoaște toată viața, succesul, eșecul, depresia, de parcă ar locui cu el în aceeași casă. Există mici legături care dau semne că Celălalt este doar o halucinație, însă indignarea și revolta lui Philip Roth face totul atât de plauzibil, încât îți vine greu să stăpânești toate detaliile de acest tip. Celălalt se crede salvatorul poporului evreu, un Moise contemporan care trece în registrul pastoral, adunându-și oile rătăcite în urma crimelor lui Hitler. Este implicat în procesele care îl judecă pe un posibil criminal de război, fost paznic și torționar în lagărele de la Treblinka, Flossenburg și Sobibor, numit John Ivan Demianiuk. Acesta din urmă este suspectat de către autorități că ar fi acela care într-adevăr a fost poreclit Ivan cel Groaznic,  unul dintre aceia care au dus la capăt oroarea nazismului. Se vorbește despre comunism și nazism, se vorbește despre Ceaușescu și starea României din timpul austerității hitleriene, se vorbește despre politică și despre libertatea sodomizată a unui popor. Philip Roth cel adevărat îl crede dement pe Celălalt, pentru că este imposibil să aduni toți evreii din toate colțurile și să le redai istoria și rădăcinile, aducându-i într-un loc pe care nu vor să-l mai vadă. Nu numai că i se pare stupid și imposibil un asemenea demers, ci i se pare absurd de-a dreptul să se poarte o astfel de bătălie avându-l drept cap de afiș.

Scriitorul Philip Roth și-a pus, într-adevăr, talentul și rigurozitatea la bătaie. A creat un roman-confesiune care merită atenție, chiar dacă totul pare incâlcit la o primă vedere. Cum își îndepărtează Philip Roth sosia, cum îi dejoacă planurile, cum scrie această carte și dacă întreaga poveste este doar o halucinație indusă de tratamentul cu Halcion, puteți afla doar citind cartea, cumpărând-o de aici.

 

 

Autor: Philip Roth

Titlu: Operațiunea Shylock

Colecția: Biblioteca Polirom. Seria de autor Philip Roth

ISBN: 978-973-46-4742-2

Nr. pagini: 544

An apariție: 2014

Traducător: Anca Dan

Preț: 27,95 lei

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.