Despre FILIT Iași 2014

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 10.07.2014 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , .

Miercuri, la Iași, pe 9 iulie 2014, au fost prezentate liniile de forţă ale celei de-a doua ediții a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) de către Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Vasile Işan, precum şi Managerul festivalului, Directorului Muzeului Literaturii Române din Iaşi, Dan Lungu.

dan lungu filitÎn premieră, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a acordat patronajul unui eveniment cultural, apreciind importanţa europeană a FILIT.

„Prima ediție a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții, care va continua și în acest an. Ne bucurăm să vedem România, și Iașiul, pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergură europeană ce promovează diversitatea culturală și lingvistică a Europei”, susţine Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ediția 2014 a FILT va reuni anul acesta peste 300 de invitați de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali. Lista scriitorilor care au acceptat să participle la FILIT prinde contur, organizatorii făcând publice o parte din confirmări. Astfel, publicul se va bucura de prezența scriitorilor străini Herta Muller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în present locuiește în Italia), Romanin Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA). Pe lista scriitorilor români confirmați se numără Radu Aldulescu, George Bălăiță, Lavinia Braniște, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vișniec, Alexandru Vlas.

„Anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc în Iaşi, depăşind cu mult graniţele ţării. FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, dar mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. FILIT este cel mai important, în primul rând calitativ, eveniment de gen din sud-estul Europei. Prin FILIT, Iaşul este prezent pe harta mondială a culturii şi, an de an, organizarea acestui eveniment conferă Iaşului arguemente puternice în obţinerea titlului de Capitală Culturală în 2021. Anul acesta organizăm ediţia a II-a a FILIT cu aceiaşi oameni care au adus succesul primei ediţii, alături de mediul academic ieşean, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi toţi cei care ni s-au alăturat încă din 2013 şi, la anvergura invitaţilor care ne-au confirmat prezenţa până în acest moment, am certitudinea că şi această ediţie va fi un succes”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Scriitorul britanic David Lodge este unul unul dintre cei mai populari autori în România, fiind apreciat atât de crittica literară, cât și de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât aparițiile sale publice în ultimii ani au fost extreme de puține în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România. Recotorul Universității, Vasile Ișan, și decanul Facultății de Litere, Codrin Liviu Cuțitaru, au anunțat faptul că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va acorda lui David Lodge, în cadrul FILIT, titlul de „Doctor Honorius Causa”.

„FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din ţară. Cu această ocazie, Iaşiul a descoperit că are un public literar subestimat, care până acum nu a avut ocazia să-şi arate potenţialul. FILIT a arătat că spaţiul public ieşean poate fi populat cu evenimente de înaltă ţinută culturală şi de anvergură europeană, aducând în acelaşi timp un public foarte numeros şi divers”, a declarat Dan Lungu.

Un proiect original lansat în cadrul FILIT, ediția 2014, îl reprezintă o serie de reportaje realizate de cunoscutul jurnalist Viorel Ilișoi, menite să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimonial literar. Textele, de o mare valoare documentară și redactate într-un stil unic, vor fi traduse în limba engleză, tipărite și distribuite la nivel national și international.

Un alt proiect original la cea de-a doua ediție FILIT este programul „Rezidențele FILIT pentru traducători”, rezidențe care anul acesta au fost acordate astfel:

  • O rezidenţă FILIT „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti: Fanny CHARTRES (franceză)
  • Două rezidenţe FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, județul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgară); Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleză);
  • Trei rezidenţe FILIT „Muzeul Literaturii Române Iaşi”, Iaşi: Lora NENKOVSKA (bulgară); Joanna KORNAS-WARWAS (polonă); Gabriella KOSZTA (maghiară)

FILIT s-a remarcat deja în presa internaţională ca unicul eveniment literar din România de anvergură, publicaţii prestigioase acordând spaţii largi primei ediţii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc. „FILIT a fostdeja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale”, scria Ignacio Vidal-Folch în „El Pais“. Într-un amplu articol publicat în ediţia din 23 noiembrie 2013 a prestigiosului cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.