De pe contributors.ro recomandăm un articol interesant, pe tema ştiinţei şi artei dezbaterilor. „După cum putem constata cu toţii, nivelul dezbaterii publice din spaţiul autohton este jalnic. Fie că avem în vedere găunoasa retorică a unor parlamentari, schimburile de miştocăreli şi sofisme ghiduşe ale diverselor tabere politice sau sudalmele şi ocările de la uşa talk-show-urilor televizate, diagnosticul e cam acelaşi: limba română – anesteziată, rigoarea – suspectă de parkinson, iar conţinutul propriu-zis al argumentaţiei – în cronică anorexie”, citim în respectivul articol de pe contributors.ro, care chiar merită citit integral. De ce? Pentru că vorbeşte despre un turneu internaţional de dezbateri dedicat liceenilor, turneu care a avut loc la Ploieşti şi care se pare că a fost un exerciţiu foarte bun, pe teme cât se poate de provocatoare, printre care: a interzice sau nu tabloidele, dacă trebuie sau nu să incriminăm prin lege negarea crimelor comunismului, dacă liderii marilor religii ar trebui sau nu să promoveze ideea că şi ateii morali şi virtuoşi au, în principiu, loc în rai. Cum spuneam, de citit.
**
De pe semnebune.ro reţinem astăzi un nou material din Dosarul de scriitor care îl are ca subiect pe Matei Vişniec. De data aceasta, Val Ceau scrie despre romanul Sindromul de panică în oraşul luminilor. „În jurul unui personaj cheie, editorul, se strâng ușor-ușor toate personajele cărții și însuși autorul. Ele formează Grupul numărul cinci și scopul lor este să salveze cuvintele, cărțile și personajele de la uitare. Mai ales scriitorii mici și uitați încă din momentul publicării sunt cei vizați, la fel și cărțile uitate, strânse într-o librărie și iubite (citite) zilnic, măcar o pagină pe zi, de către o frumoasă librăreasă”, citim în recenzia de pe semnebune.ro, pe care vă invităm să o descoperiţi singuri, odată cu substraturile scrisului lui Matei Vişniec.
**
„Între 6 şi 8 septembrie are loc la Muzeul Ţăranului un târg dedicat copiilor. Cu o săptămână înainte de începerea şcolii organizatorii le oferă prilejul celor mici să mai „copilărească” puţin. Organizatorii târgului au pregătit pentru copii, dar şi pentru părinţi, ateliere, piese de teatru, filme, jocuri şi jucării”, aflăm de pe hotnews.ro. Conform obiceiului la târgurile organizate la Muzeul Ţăranului Român, se vor găsi şi produse din ceramică populară şi preparate tradiţionale româneşti. „Timp de trei zile, meşteri şi artişti vor ţine ateliere în curtea Muzeului şi îi vor învăţa pe cei mici să picteze, să modeleze, să bricoleze, să coasă, să povestească sau să gătească”, mai citim pe hotnews.ro.
**
„Nu mai puțin de 1.350 de documentare din toată lumea au fost înscrise, în 2013, la Astra Film Festival (AFF), un eveniment major în peisajul cinematografiei de non-ficţiune din Europa. Numărul mare de filme este direct proporţional cu importanţa ediţiei din acest an, când AFF aniversează 20 de ani de existenţă. Peste 100 de filme au fost selecţionate şi vor putea fi urmărite în perioada 14 – 20 octombrie 2013 la Sibiu, capitala filmului documentar din România”, citim pe larevista.ro. Pe acelaşi site găsiţi informaţii mai multe şi detaliate despre această ediţie a festivalului amintit.
**
De pe metropotam.ro aflăm detalii despre noul film al lui Lars von Trier, care va fi lansat de Crăciun, pe 25 decembrie. „După ce Lars von Trier a trecut de la seducţie (în capitolul 1) la gelozie (în capitolul 2), regizorul a ajuns la capitolul trei al filmului Nymphomaniac– consecinţele nimfomaniei, în care apare şi Uma Thurman. (…) Lars von Trier a creat multă vâlvă în jurul acestui film, care reprezintă ultima parte a trilogiei: Anticristul – Melancholia – Nymphomaniac. El vorbeşte despre jurnalul unei femei de 50 de ani pe nume Joe (interpretată în tinereţe de Stacey Martin, iar la maturitate de Charlotte Gainsbourg), care se consideră nimfomană. Regizorul a promis să scoată 2 variante ale filmului: una hardcore şi cealaltă softcore”, citim pe metropotam.ro.