SB-2210-RPC

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 22.10.2013 în rubrica Mondolit și are asociate următoarele etichete: .

Recomandările culturale de astăzi includ propuneri din domeniul literaturii, muzicii, teatrului şi, de ce nu, o dezbatere despre jurnalism, pentru că tot suntem consumatori de ştiri de toate felurile.

Pe suplimentuldecultura.ro poate fi citit un interviu cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari. „Scrisul nu difera de viata, asa ca, atunci cind scriu, ma ajuta sa merg mai departe tot ceea ce ma ajuta in mod constant: oamenii pe care ii iubesc si care ma iubesc, cafeaua si tigarile, cartile altor scriitori. Dar, tot ca in viata, atunci cind scrii, o biata musculita se poate transforma brusc in lighioana”, spune el în interviul respectiv. Mai vorbeşte despre noul lui roman, cu care a avut, recent, un turneu prin ţară, despre ce înseamnă să transpui un roman într-un film şi multe altele. Cum spuneam, găsiţi interviul pe suplimentuldecultura.ro.

**

Cei de la semnebune.ro par să-şi fi făcut deja un obicei din a vă da posibilitatea să câştigaţi foarte uşor o carte. De data aceasta, este vorba despre Fete strălucitoare, de Lauren Beukes. „„Un thriller puternic – plin de imaginaţie, tulburător, complex… o  lectură captivantă” – The Times; „Extraordinar… Plasând victimele în prim-planul romanului, Beukes celebrează viaţa fiecărei fete şi transformă un gen care deseori e de un senzaţionalism bolnav. Este revelaţia anului” – Observer; „Un thriller ingenios şi proaspăt… o carte pe care nu o poţi lăsa din mână până nu o termini” – Sunday Mirror”, citim în prezentarea de pe semnebune.ro. Tot ce trebuie să faceţi pentru a pune mâna pe această carte este să răspundeţi corect la o întrebare. Care este aceasta şi cum procedaţi aflaţi, desigur, tto de pe semnebune.ro.

**

Dacă vă gândiţi să mergeţi la teatru în weekend, vă recomandăm spectacolul care va avea loc pe scena ArCuB. Este vorba despre Însemnările unui nebun, aflăm de pe postmodern.ro. „Un nebun stă în faţa publicului şi îşi spune povestea. Construindu-şi încetul cu încetul o altă lume, personajul consemnează cu minuţiozitate într-un jurnal stările şi întâmplările prin care trece, iar noi devenim martorii acestei confesiuni. După cum probabil ai recunoscut deja, este vorba de proza scurtă a lui Gogol, Însemnările unui nebun. Aceasta va fi adaptată de Felix Alexa la ArCub într-un spectacol care îmbină teatrul cu muzica. Pe scenă vor urca Marius Manole şi Alexander Bălănescu, violonist şi compozitor”, citim în prezentarea de pe postmodern.ro.

**

Dacă în această seară se va întâmpla să fiţi prin apropiere de Librăria Humanitas Kretzulescu, de pe calea Victoriei, nu ezitaţi să intraţi, pentru că acolo va avea loc, de la ora 19, o discuţie interesantă, despre culisele universului jurnalistic, aflăm de pe hotnews.ro. Dezbaterea va porni „de la subiectul romanului Imperfecţioniştii de Tom Rachman, publicat la Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu. Invitaţi la dezbatere sunt Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului Roman pentru Jurnalism Independent şi jurnaliştii Sabina Fati şi Cezar Paul-Bădescu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Unul dintre titlurile-far ale Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt din anii precedenţi, romanul de debut al scriitorului Tom Rachman a cunoscut un imens succes de public şi de critică odată cu apariţia ediţiei americane, în aprilie 2010. Două luni mai târziu, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casa de producţie a lui Brad Pitt”, mai citim pe hotnews.ro.

**

Pentru un respiro muzical în mijlocul săptămânii, recomandăm concertul susţinut miercuri seara de Maria Răducanu în Fratelli Espresso Bar by GensDuBien (str. Nicolae Golescu nr.5), despre care am aflat de pe metropotam.ro. „Renumită pentru interpretările pieselor Mariei Tănase, Maria Răducanu, împreună cu cvartetul său, a realizat un turneu omagial în Germania, la München, Berlin şi Stuttgart, dedicat centenarului naşterii celei supranumite „Regina cântecului popular”. De asemenea, se face remarcată prin capacitatea de a cânta in diferite dialecte, trecând cu uşurinţă de la cântece de jale şi bucurie la fado portughez. A lansat până în prezent nouă albume, pentru care a colaborat cu muzicieni ca Johhny Răducanu, Mihai Iordache şi Mircea Tiberian”, citim pe metropotam.ro. Concertul va începe la ora 20, iar intrarea este liberă.

Acestea au fost reperele culturale cu care am încercat să vă tentăm astăzi şi care sperăm să vă fi stârnit curiozitatea.

 

SPT FM
SPT FM

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.