SB-1712-RPC

Vivaldi şi Piazzolla, propunerile pentru concertul de Anul Nou, sfârşit de an cu Horaţiu Mălăele, lansarea unui calendar altfel, întâlnire cu Andrei Pleşu şi câte ceva despre cea mai recentă carte a lui Murakami – propunerile culturale de astăzi.

 

Pentru tradiţionalul concert de An Nou, Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Odeon au pregătit un spectacol deosebit, aflăm de pe hotnews.ro. Este vorba despre Anotimpurile lui Vivaldi şi muzica lui Astor Piazzolla. „Pentru a incepe noul an cu multa energie şi inspiraţie, violonistul Razvan Stoica şi pianista Andreea Stoica ne vor incanta cu maiestria lor intr-un program muzical de pe doua continente şi din doua spaţii muzicale fascinante: muzica clasica şi tango-ul. Vom asculta “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, in interpretarea solistului Razvan Stoica pe o vioara Stradivarius şi “Anotimpurile de la Buenos Aires” de Astor Piazzolla – (aranjament Frans Wagner) interpretate de pianista Andreea Stoica”, citim de pe hotnews.ro. Concertul va avea loc în 4 ianuarie, de la ora 19.

**

Dacă nu vă număraţi printre cei care nu abandonează Bucureştiul pentru sfârşit de an, puteţi petrece penultima seară a anului la teatru, în compania lui Horaţiu Mălăele, aflăm de pe bigcitylife.ro. „La sfârşit de an, pe data de 30 decembrie, începând cu orele 19:00, îndrăgitul actor Horaţiu Mălăele va urca pe scena Teatrului Elisabeta, la cererea publicului, pentru a cincea oară, în rolul magnific pe care îl interpretează cu imens succes în cel mai îndrăgit recital al momentului – „Sunt un orb”. Spectacolul este unul umoristic, plin de viaţă, caracteristic stilului inconfundabiul abordat de marele actor, căruia nu îi lipsesc ingredientele care îi dau sens şi culoare: muzica, poezia, improvizaţia. Actorul Horaţiu Malaele îi va introduce pe cei prezenţi în atmosfera bunei dispoziţii şi va îmbina în armonie perfectă comedia cu literatura prin pleiada de poezii despre dragostea animalieră, picturală, de mamă, de soţie, prin versurile lui Nichita Stănescu, Teodor Pică, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Ţărnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet etc”, citim de pe bigcitylife.ro.

**

Cei care au drum pe la Piaţa Romană astăzi, în jurul orei 15, pot intra la Librăria Bastilia, unde va avea loc lansarea unui calendar altfel, aflăm de pe semnebune.ro. „Asociaţia Culturală Aedificatio împreună cu agenţia de PR şi Public Affairs Links Associates vă invită să petreceţi câteva clipe lipsite de presiunea timpului, în compania selectă a unor personalităţi. Lansăm, aşadar, un calendar 2014 cu un concept special, ale cărui file conţin reflecţii despre timp semnate de Lucian Boia, Emil Brumaru, Cătălina Buzoianu, Emil Hurezeanu, Silvia Kerim, Gabriel Liiceanu, Sorin Mărculescu, Vintilă Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Elisabeta Polihroniade şi Antoaneta Ralian. “Unde se duc zilele? Ce este timpul? Cum facem să gestionăm timpul mai bine?” sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns cele 12 personalităţi într-un demers caritabil pentru a sprijini Asociaţia Centrul Gifted Education pentru copiii supradotaţi”, citim de pe semnebune.ro.

**

Tot astăzi, dar de la ora 19, aveţi posibilitatea să îl vedeţi pe Andrei Pleşu, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde va avea loc lansarea celei mai recente cărţi semnate de el, Din vorba-n vorba“ – 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, ne spun cei de la ziarulmetropolis.ro. „Perioada subîntinsă în jocul întrebare-răspuns al cărţii este 1989, astfel încât ea poate fi citită şi ca o “istorie a României din ultimii 23 de ani”, o istorie văzută, trăită şi povestită de autor de pe poziţia celui care a fost discipol al lui Constantin Noica, urmărit de Securitate, dat afară din Institutul de Istoria Artei şi exilat la Tescani, apoi, după 1989, ministru al culturii, ministru de externe, consilier prezidenţial, fondator şi rector al New Europe College, notează Mediafax. Acest parcurs biografic al lui Andrei Pleşu, împreună cu disponibilitatea sa de a se lăsa provocat de întrebări şi de a investi în fiecare răspuns dat ceva din experienţele sale formatoare şi din judecata nepătimaşă, dau cititorilor privilegiul de a fi martorii unui dialog profund, generos, cu accente vii, confesive, de viaţa personală, pe alocuri, sau obiective, de rece diagnostic al vieţii politice, sociale ori culturale ”, citim de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Rămânem în lumea cărţilor, dar trecem pe site-ul postmodern.ro, unde fanii lui pot citi despre cea mai recentă carrte a lui: Tsukuru Tazaki cel fără de culoare și anii săi de pelerinaj. „Cine a iubit Melancholia lui Von Trier o să iubească şi romanele lui Murakami, pentru că sunt făcute din aceeaşi stofă. Imaginile, muzica, visele sunt fire pe care autorul nipon reuşeşte să le împletească într-o broderie extraordinară ce îţi dă o stare de melancolie plăcut dulceagă, dar profund amară în acelaşi timp. Sentimentul sfârşitului planează peste fiecare pagină ca o fantomă ce nu îţi dă pace, dar care îţi oferă perspectivă şi te forţeză să conştientizezi urgenţa bucuriilor prezentului. Aşa că bucuraţi-vă să fiţi întristaţi de Haruki Murakami”, citim de pe postmodern.ro, unde găsiţi şi detalii mai concrete despre volumul amintit.

 

Aceasta a fost , pe mâine, online şi pe calea undelor. Până atunci, bucuraţi-vă de cărţi, muzici şi alte lucruri frumoase, pentru că se apropie vacanţa.

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.