Un scriitor român recent premiat, un târg de cultură vintage cu o tematică tentantă, un interviu cu o scriitoare din Brazilia, două spectacole aduse la Bucureşti de actorii din Sibiu şi un film regizat de Keanu Reeves – cu alte cuvinte, începem săptămâna culturală cât se poate de divers.
Scriitorul Radu Aldulescu este cel care a câştigat anul acesta premiul literar „Augustin Frăţilă”, deocamdată, cel mai consistent premiu de acest fel din România, recompensat cu 10.0000 de euro. Romanul câştigător este Cronicile genocidului, apărut la Editura Cartea Românească în 2012. Pe semnebune.ro se poate citi un întreg Dosar de scriitor dedicat lui Radu Aldulescu, din care veţi afla mai multe despre el, despre scrisul şi despre personajele lui. „Dacă literatura este o meserie, atunci Radu Aldulescu este meseriaș. Când citim un roman al său, simțim cum se creează o lume, ajungem să-i cunoaștem personajele, să vorbim ca ele, să gândim ca ele și, la sfârșit, ne dăm seama că lumea nu e atât de departe de lumea cărții”, citim în rubrica amintită, de pe semnebune.ro, pe care vă recomandăm să o citiţi integral.
**
Amatorii de obiecte vintage vor avea parte şi în acest an de un târg dedicat, care se va desfăşura pe durata unui weekend, spre sfârşitul acestei luni, aflăm de pe postmodern.ro. „Târgul V for Vintage revine toamna aceasta cu tema Vacanță la Roma/ La Vita e Bella , fiind inspirată de filmul Roman Holiday (1953) și de personajele interpretate de Audrey Hepburn și Gregory Peck. Târgul de cultură vintage și design românesc va aduce împreună o sută de expozanți, inspirați de spiritul Romei în crearea unor colecții speciale și obiecte unicat ce se vor încadra în următoarele secțiuni: Vintage Autentic, Designeri Români de Haine, Bijuterii și Accesorii, Invitați speciali V for Vintage, zona Molecule F & Friends”, citim pe postmodern.ro. Târgul va avea loc în weekendul 23-24 noimbrie, la Sala Dalles şi va avea chiar un dress code: alb/negru/monocrom.
**
Tot pe semnebune.ro găsiţi un interviu cu o scriitoare născută în… Brazilia. Este vorba despre Adriana Lisboa, unul dintre romanele ei fiind pe lista de noutăţi pe care Editura Univers o pregăteşte pentru apropiata ediţie a Târgului de carte Gaudeamus. În interviul amintit, Adriana Lisboa este întrebată: „Editura Univers a tradus în româneşte mulţi scriitori sud-americani, fiind interesată în special de cei brazilieni. Tu cum vezi starea în care se găseşte literatura braziliană contemporană? Există un public deschis faţă de scriitorii ultimilor douăzeci de ani? Care e statutul literaturii braziliene tinere în SUA sau în ţările cu care ai avut contact?”; iar răspunsul ei – „Suntem un ţinut cu multe voci, cum spunea sloganul pavilionului nostru de la Târgul de Carte de la Frankfurt de anul acesta*. Din păcate, această diversitate se uniformizează atunci când cărţile părăsesc Brazilia, pentru a fi publicate în alte ţări. Vreau să spun că mulţi editori internaţionali sunt interesaţi de Brazilia doar ca un clişeu, cu toată nebunia asta cu samba-fotbal-plaje, violenţa din oraşe sau conflictele legate de droguri. Asta e ceea ce am observat. Aşa că apreciez editurile precum Univers, care sunt interesate să arate această versiune plurivalentă a unei ţări la dimensiunile Braziliei.” Vă recomandăm interviul integral, pentru că este interesant şi poate fi citit atât în limba română, cât şi în limba engleză.
**
Detalii despre două dintre spectacolele care vor avea loc în această săptămână în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. De această dată, este vorba despre două spectacole pe care le vor susţine la Bucureşti actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu. „Trupa de la Sibiu va urca, de această dată, pe scena Operei Naţionale Române pentru a prezenta marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „Mozart Steps”, iar miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „O poveste japoneză”. Producţiile Teatrului Naţional din Sibiu ilustrează diversitatea stilistică şi varietatea caracteristică evenimentului ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediţie”, citim pe ziarulmetropolis.ro, unde găsiţi mai multe informaţii despre cele două spectacole.
**
De pe liternet.ro vă recomandăm cronica unui film nou: Man of Tai Chi, care este regizat de Keanu Reeves şi care îl are drept personaj principal tot pe el. „La debut în regia de film, celebrul actor aduce o poveste despre furie, despre violenţă, despre jocuri periculoase şi lupte ilegale pentru bogaţii planetei. Totul împachetat cu grijă pentru detalii. Bineînţeles, are şi un rol important de intrepretat, dar măcar generozitatea de a-l lăsa pe Tiger Chen să strălucească. De văzut, nu numai pentru fanii genului cu karate. (…) Pentru prima oară ca regizor, actorul şi-a încercat puterile cu un film dificil, cu şi despre artele marţiale, realizat în China, vorbit în mare parte în chineză, având o distribuţie minunată din Orientul Îndepărtat. El şi-a păstrat pentru sine un rol negativ şi, veţi vedea, că s-a descurcat onorabil în toate”, citim din cronica de pe liternet.ro, după cum veţi vedea, o cronică detaliată şi destul de convingătoare.
Cu speranţa că am reuşit şi noi să fim măcar un pic convingători, vă lăsăm să alegeţi câte ceva din revista presei culturale şi vă aşteptăm mâine dimineaţă pe semnebune.ro şi la SportTotal FM.