Pe suplimentuldecultura.ro, Iulia Blaga face o trecere în revistă a filmelor de care ne bucurăm în această toamnă în cinematografe. „Prima săptămînă a debutat în forţăa vineri, 6 septembrie, cu nu mai puţin de cinci premiere, din care amintim cîteva. Blue Jasmine, care a avut o primă lansare în SUA in 26 iulie, pentru ca în 23 august să intre în forţă, e socotit de unii critici de peste Ocean drept unul dintre cele mai bune filme ale lui Woody Allen de cîţiva ani încoace… (…) În 13 septembrie intră pe ecrane Riddick, cu personajul care îi dă titlul interpretat de Vin Diesel. Filmul e un SF de acţiune cu un trailer îngrozitor, aşa că trecem direct la The Grandmaster/ Yi dai zong shi, de Wong Kar-wai, care a deschis în 2013 Festivalul de la Berlin, împăcînd eficace (s-a spus) filosofia kung fu cu secvenţele de acţiune, fresca socială şi love story-ul”, citim în articolul de pe suplimentuldecultura.ro, care are multe alte detalii despre alte câteva filme.
**
O recomandare de lectură găsim astăzi pe semnebune.ro, unde Andreea Banciu scrie despre volumul de proză scurtă Fetițele/Rude sărmane, al scriitoarei ruse Ludmila Ulițkaia. „…volumul aduce pe scenă personaje care și-au trăit microistoriile strecurând în firidele marii istorii frânturi de cotidian. ”Fetițele” cuprinde o serie de de întâmplări mărunte, trecute prin filtrul și privirile neîntinate ale unor copii neobișnuiți cu rigorile sociale ale perioadei staliniste, cu amendarea implicită a identității. Relevantă este povestea ”La 2 martie, în același an…”, a micuței evreice Lilecika, fetița care învață pe pielea ei ce înseamnă o societate intolerantă, în căutare de țapi ispășitori, pentru eșecurile de percepție, înțelegere și adaptare”, citim în cronica de carte de pe semnebune.ro, care conţine şi alte detalii despre volumul amintit.
**
Luna septembrie o putem încheia cu un spectacol de teatru pus în scenă la ArCuB. Este vorba despre Însemnările unui nebun, de Gogol, care va avea loc în 30 septembrie, de la ora 20, în regia lui Felix Alexa, cu actorul Marius Manole alături de violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu. „Spectacolul Însemnările unui nebun vă propune să fiţi martorii unei confesiuni rare: poveştile pline de candoare ale unui nebun, care-şi exprimă dragostea şi frustrările cu umor şi o înţelepciune pe care doar suferinţa o poate descoperi într-un suflet chinuit. Treptat, în mintea personajului principal, capătă contur o lume în care totul este posibil. Privitorii asistă astfel la spectacolul fuzionării celor două lumi, cea reală şi cea imaginară, fiind martori ai întregului proces de instalare a nebuniei”, citim pe arcub.ro. Tot de acolo se poate afla care sunt preţurile biletelor, cu sau fără reducere.
**
Pe site-ul decatorevista.ro exista o rubrica intitulata Bucuresteanul, unde sunt publicate săptămânal poveşti despre oameni şi întâmplări din… Bucuresti, evident. Pentru astăzi, am reţinut articolul cu titlul Paşii unei balerine. Cum a ajuns pe scenă o balerină de la Opera Comică pentru copii. „Sub privirile copiilor ce stau pe umerii părinților intră pe scena parcului Crângași personajul principal al piesei de balet pentru copii Frumoasa din pădurea adormită. Andreea Soare, o balerină de 21 de ani, cu păr blond și ondulat, prins la spate într-un coc, are rolul principal. (…) Andreea este balerină la Opera Comică pentru Copii din Giulești, unde lucrează din clasa a XI-a. Prima ei întâlnire cu baletul a fost întâmplătoare. Avea aproape 9 ani și o însoțea pe verișoara ei la înscrierea la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București. Pentru că avea vârsta necesară înscrierii, o profesoară a văzut-o și a întrebat-o dacă nu ar vrea să dea și ea probele de admitere.” Aşa începe povestea pe care o găsiţi integral pe decatorevista.ro.
**
De pe sub25.ro aflăm despre o expoziţie de fotografie mai puţin obişnuită, nu doar prin tematică, ci şi prin locul unde se va desfăşura. „Petre Mărgineanu are 18 ani, e fotograf şi acum trei ani a început să documenteze locuri uitate din România. În 3 ani, Petre a fotografiat peste 200 de spații – tuneluri, case abandonate și acoperișuri – din București și de prin țară. De la Magazinul București sau fosta fabrică de pâine de la Victoriei, la tabăra de la Teleaga, trecând prin catacombele Brașovului, castelul Bethlen sau un superb bazin olimpic abandonat*. Pe 12 Septembrie, la Have a Cigar (Vasile Conta nr.4), Petre va avea prima lui expoziție fotografică, un periplu vizual în interiorul acestor spații urbane ascunse privirii. Vernisajul de la ora 20:00”, citim pe sub25.ro.