Lucian Boia în conferinţă cu Gabriel Liiceanu

Luni, 10 iunie, Ateneul Român a fost gazda unei conferinţe susţinute de istoricul Lucian Boia şi filozoful , purtând titlul „De ce este România altfel?”.

Conferinţa a fost deschisă de Andrei Dimitriu, directorul general al filarmonicii „George Enescu”, care a introdus publicul în temă, promiţând o discuţie „incitantă şi litigioasă.” Prezentarea a fost urmată de un moment muzical susţinut de pianistul Viniciu Moroianu şi violonista Cristina Anghelescu.

Dialogul celor doi oameni de cultură a avut a subiect controversata carte semnată de Lucian Boia, „De ce este România altfel?” şi reacţiile stârnite de aceasta şi a încercat să facă lumină asupra întâmplărilor care au dus la formarea României de astăzi.

Astfel, Boia a sondat întreaga istorie, întorcându-se în timp din ce în ce mai mult, până la formarea statelor medievale româneşti. El a susţinut teoria conform căreia, vinovate de situaţia actuală a României au fost startul istoric întârziat, evoluţia greoaie şi instabilitatea politică.

De cealaltă parte, a vorbit despre ideile contradictorii din discursul lui Boia: a subliniat importanţa miturilor istorice pentru evoluţia unei societăţi şi faptul că România a fost privată de ele, demitizată de către istoric. Acesta a răspuns cu mult haz: „Istoria e complicată. Şi ce să fac?”

Punctată cu mult umor, dar şi cu voci uşor ridicate, discuţia a atins şi alte subiecte delicate precum patriotismul şi lipsa acestuia, trecutul şi prezentul ţării, necesitatea găsirii unor modele adecvate pentru a educa societatea. S-a discutat despre situaţia României ca membră a Uniunii Europene, precum şi despre valorile culturale ale ţării şi efectul globalizării asupra conştiinţei naţionale.

De fapt, despre toate acestea a vorbit în special Liiceanu. Gabriel Boia a fost condamnat la tăcere de către discursul filozofului o mare parte din durata conferinţei, spre nemulţumirea destul de evidentă a publicului. A curs cu întrebări interminabile şi cu răspunsuri întrerupte.

Scopul declarat al dialogului, atingerea conştiinţei naţionale, a fost mai mult sau mai puţin atins în faţa publicului ce a umplut sala Ateneului. Însă a fost, cu siguranţă, o discuţie din care fiecare persoană a avut ceva de auzit, chiar dacă cititorii cărţii lui Boia au plecat puţin nemulţumiţi.

Seara a fost încheiată cu o sesiune de autografe susţinută de Lucian Boia în foaierul Ateneului.

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.