Lucian Boia în conferinţă cu Gabriel Liiceanu

Luni, 10 iunie, Ateneul Român a fost gazda unei conferinţe susţinute de istoricul şi filozoful , purtând titlul „De ce este România altfel?”.

Conferinţa a fost deschisă de , directorul general al filarmonicii „George Enescu”, care a introdus publicul în temă, promiţând o discuţie „incitantă şi litigioasă.” Prezentarea a fost urmată de un moment muzical susţinut de pianistul Viniciu Moroianu şi violonista Cristina Anghelescu.

Dialogul celor doi oameni de cultură a avut a subiect controversata carte semnată de , „De ce este România altfel?” şi reacţiile stârnite de aceasta şi a încercat să facă asupra întâmplărilor care au dus la formarea României de astăzi.

Astfel, Boia a sondat întreaga istorie, întorcându-se în timp din ce în ce mai mult, până la formarea statelor medievale româneşti. El a susţinut teoria conform căreia, vinovate de situaţia actuală a României au fost startul istoric întârziat, evoluţia greoaie şi instabilitatea politică.

De cealaltă parte, a vorbit despre ideile contradictorii din discursul lui Boia: a subliniat importanţa miturilor istorice pentru evoluţia unei societăţi şi faptul că România a fost privată de ele, demitizată de către istoric. Acesta a răspuns cu mult haz: „Istoria e complicată. Şi ce să fac?”

Punctată cu mult umor, dar şi cu voci uşor ridicate, discuţia a atins şi alte subiecte delicate precum patriotismul şi lipsa acestuia, trecutul şi prezentul ţării, necesitatea găsirii unor modele adecvate pentru a educa societatea. S-a discutat despre situaţia României ca membră a Uniunii Europene, precum şi despre valorile culturale ale ţării şi efectul globalizării asupra conştiinţei naţionale.

De fapt, despre toate acestea a vorbit în special . Gabriel Boia a fost condamnat la tăcere de către discursul filozofului o mare parte din durata conferinţei, spre nemulţumirea destul de evidentă a publicului. A curs cu întrebări interminabile şi cu răspunsuri întrerupte.

Scopul declarat al dialogului, atingerea conştiinţei naţionale, a fost mai mult sau mai puţin atins în faţa publicului ce a umplut sala Ateneului. Însă a fost, cu siguranţă, o discuţie din care fiecare persoană a avut ceva de auzit, chiar dacă cititorii cărţii lui Boia au plecat puţin nemulţumiţi.

Seara a fost încheiată cu o sesiune de autografe susţinută de Lucian Boia în foaierul Ateneului.

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.