Lucian Boia în conferinţă cu Gabriel Liiceanu

Luni, 10 iunie, Ateneul Român a fost gazda unei conferinţe susţinute de istoricul Lucian Boia şi filozoful Gabriel Liiceanu, purtând titlul „De ce este România altfel?”.

Conferinţa a fost deschisă de Andrei Dimitriu, directorul general al filarmonicii „”, care a introdus publicul în temă, promiţând o discuţie „incitantă şi litigioasă.” Prezentarea a fost urmată de un moment muzical susţinut de pianistul Viniciu Moroianu şi violonista Cristina Anghelescu.

Dialogul celor doi oameni de cultură a avut a subiect controversata carte semnată de Lucian Boia, „De ce este România altfel?” şi reacţiile stârnite de aceasta şi a încercat să facă asupra întâmplărilor care au dus la formarea României de astăzi.

Astfel, Boia a sondat întreaga istorie, întorcându-se în timp din ce în ce mai mult, până la formarea statelor medievale româneşti. El a susţinut teoria conform căreia, vinovate de situaţia actuală a României au fost startul istoric întârziat, evoluţia greoaie şi instabilitatea politică.

De cealaltă parte, Gabriel Liiceanu a vorbit despre ideile contradictorii din discursul lui Boia: a subliniat importanţa miturilor istorice pentru evoluţia unei societăţi şi faptul că România a fost privată de ele, demitizată de către istoric. Acesta a răspuns cu mult haz: „Istoria e complicată. Şi ce să fac?”

Punctată cu mult umor, dar şi cu voci uşor ridicate, discuţia a atins şi alte subiecte delicate precum patriotismul şi lipsa acestuia, trecutul şi prezentul ţării, necesitatea găsirii unor modele adecvate pentru a educa societatea. S-a discutat despre situaţia României ca membră a Uniunii Europene, precum şi despre valorile culturale ale ţării şi efectul globalizării asupra conştiinţei naţionale.

De fapt, despre toate acestea a vorbit în special Liiceanu. Gabriel Boia a fost condamnat la tăcere de către discursul filozofului o mare parte din durata conferinţei, spre nemulţumirea destul de evidentă a publicului. A curs cu întrebări interminabile şi cu răspunsuri întrerupte.

Scopul declarat al dialogului, atingerea conştiinţei naţionale, a fost mai mult sau mai puţin atins în faţa publicului ce a umplut sala Ateneului. Însă a fost, cu siguranţă, o discuţie din care fiecare persoană a avut ceva de auzit, chiar dacă cititorii cărţii lui Boia au plecat puţin nemulţumiţi.

Seara a fost încheiată cu o sesiune de autografe susţinută de Lucian Boia în foaierul Ateneului.

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.