FILIT – Jurnalul zilei 2 de festival și atelier

A început să ne placă să scriem la 4 mâini, așa că păstrăm obiceiul

Ziua a 2-a a atelierului “Scrie-ți povestea în Iași” (joi, 24 octombrie) a început cu o surpriză plăcută: când am deschis standul, am IMG_3647descoperit că se mai scrisese o pagină și jumătate peste noapte. Povestea noastră crește într-o zi cât altele în zece și, probabil, ne vom distra teribil când vom pregăti textul pentru publicare. După două zile de stand-atelier, ni s-au ascuțit simțurile și viteza de reacție, am învățat să fim gazde de poveste, să dăm fuguța la evenimente  – am savurat, pe bucățele, dezbaterea între poetul Ovidiu Nimigean și Adriana Bittel, despre literaturi și traduceri, să facem foto și să luăm interviuri. Din nefericire, Georgi Gospodinov nu a mai putut ajunge. Am învățat să ne mișcăm rapid pentru că se întâmplă atât de multe lucruri și sunt atâtea evenimente de pe care nu vrem să le ratăm atât la Casa FILIT, cât și în alte puncte din Iași (excelentă dezbaterea despre scriitori și televiziune, de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, în cadrul Serilor FILIT).

Un moment bun pentru experimentul nostru literar a fost, cu certitudine, vizita Ioanei Pârvulescu la stand. Ne-am învârtit în jurul ei ca niște elevi de școală generală agitați (mie mi-a fost profesoară în facultate și mă fâstâcesc în continuare – ar trebui să ascultați înregistrarea interviului luat – să auziți acolo emoții și bâlbe ale mele). Am avut o deosebită priză și la elevi de liceu, iar voluntarii din Casa FILIT mai trag cu ochiul, mai adaugă un rând și urmăresc mersul poveștii, alături de noi, la fel de curioși să vadă ce se întâmplă mai departe.

Andreea 

Valentin preia legătura. Cum te simți la FILIT?

IMG_3606FILIT este locul unde am învățat că oamenii au pasiuni, au dorințe și vise, dar uneori sunt timizi și au nevoie de cineva care să le spună că e bine ceea ce fac și să le dea impresia că jocul nu ține doar de copilărie, ci este o continuă stare de reamintire a copilăriei ce ține toată viața. De aceea standul nostru a creat o atmosferă de familiaritate și oamenii vin și își lasă inspirația să zboare. Cu pixul în mână, oamenii au devenit stăpâni pe povestea lor și pe ei. Acest lucru mă face să mă simt foarte bine și îmi zboară oboseala, mă umplu de energie și sunt sigur că o să rezulte o lungă poveste din povești și gânduri pe care o să o citiți cu plăcere.

Am mai tras cu ochiul și cu urechea și la scriitorii de pe scenă. Andreea v-a povestit despre primul eveniment, eu vă spun despre cealaltă lectură: Sadie Jones, și Nichita Danilov, moderată de Emanuela Ilie. Nichita Danilov are un fel unic de a citi și am stat vrăjit să-l ascult. Florina Iilis ne-a citit din ultimul roman, Viețile paralele, o lectură cât se poate de potrivită, fiindcă romanul spune o poveste despre Mihai Eminescu și noi ne aflăm în dulcele târg al Ieșului. Sadie Jones ne-a citit proza și am fost încântați de poveștile ei.

Cum stai cu emoțiile și abordarea scriitorilor pentru a-i introduce în joc?

Sunt încântat. Și aștept cu nerăbdare zilele viitoare, sunt curios să văd ce surprize vom mai avea, cine ne va mai vizita standul, ce povești se vor mai scrie.

 

P.s. Mâine dimineață, revenim cu povești despre ce s-a întâmplat azi, despre lectura plină de farmec a lui Florin Iaru și despre vizita lui Stelian Tănase. Suntem încântați de entuziasmul multor vizitatori care vor să se înscrie la Concursul de Incubatorul de condeie”.

A.

(galerie foto)

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.