Fahrenheit 451, de Ray Bradbury

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 21.03.2013 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , .

Editura Paladin vă invită sâmbătă, 23 martie, în spaţiul de evenimente al târgului de carte science-fiction şi fantasy Final Frontier (TeCaFi, Str. Doamnei nr. 9) pentru a participa la lansarea volumului Fahrenheit 451, de Ray Bradbury.

La 60 de ani de la publicarea ediţiei originale şi la 50 de ani de la apariţia primei ediţii în limba română, Editura Paladin vă invită să vă bucuraţi de traducerea lui Petre Solomon, disponibilă la doar 25,9 lei timp de 259 de zile.

 

Ray Bradbury, Fahrenheit 451Invitaţi:

Mircea Naidin

Liviu Radu

Horia Nicola Ursu

 

Moderatori:

Evelina Bidea

Michael Haulică

 

 

Ray Bradbury, Fahrenheit 451

Autor deţinător al Premiului SFWA Grand Master

Roman distins cu Premiul Retro Hugo 2004

 

Fahrenheit 451 face parte din aceeaşi familie cu romanele 1984 al lui George Orwell şi Povestea cameristei al lui Margaret Atwood. Toate trei atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de un sistem totalitar. În plus, distopia creată de Bradbury evidenţiază efectul pe care îl au evoluţia tehnologică, societatea de consum şi televiziunea asupra lumii moderne. Iar arderea cărţilor este o metaforă a pierderii identităţii omului.

Pentru mulţi, (re)citirea romanului va fi o surpriză. Iar înţelesul pe care elementele din viaţa noastră de zi cu zi îl vor da unor secvenţe considerate, până în urmă cu câţiva ani, doar elemente de recuzită va fi adevărata revelaţie a acestei capodopere a literaturii secolului XX.

 

Pentru că… în 2013 se împlinesc 60 de ani de la apariţia ediţiei originale şi 50 de ani de la apariţia primei ediţii în limba română. Pentru că Fahrenheit 451 este unul dintre marile romane ale lumii, iar acolo, la vârf, nu mai există graniţe între gen şi mainstream.

Michael Haulică

 

Traducere din limba engleză şi note de Petre Solomon

hardcover, 176 p., 130×200

Colecţia Science Fiction Masters

Ilustraţia copertei: Jon Hunt

ISBN: 978-973-124-862-2

 

Primele 259 ale unui nou brand. 10 mari maeştri science-fiction şi fantasy.

259 de zile la 25,9 lei. În toate librăriile bune.

 

Ray Bradbury (1920-2012) a fost un scriitor american care a debutat în 1941, în Super Science Stories. În 1947, a publicat primul volum de povestiri, Dark Carnival, urmând apoi, în serie, cărţile pe care l-au făcut pe Ray Bradbury o legendă a literaturii americane (nu numai SF): Cronici marţiene, Omul ilustrat, Fahrenheit 451. A primit puţine premii – un Locus, un Prometheus şi un Retro Hugo –, dar numărul lor este întrecut de premiile şi titlurile care i-au fost acordate pentru întreaga carieră.

Mai multe detalii despre autor puteţi găsi aici: http://www.raybradbury.com/.

Urmăriţi noutăţile Editurii Paladin şi pe Facebook.

 

Science Fiction and Fantasy Writers of America oferă premiul Ray Bradbury pentru scenarii de film, denumit astfel în cinstea autorului

Ray Bradbury a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuţia sa la dezvoltarea industriei filmului

În 1971, un crater de impact de pe Lună a fost numit „Craterul Dandelion”, în amintirea romanului său, Dandelion Wine

În 1990, în Waukegan, Illinois, a fost inaugurat parcul care îi poartă numele

Un asteroid descoperit în 1992 îi poartă numele

În 1994, a câştigă premiul Peggy V. Helmerich Distinguished Author, oferit anual de Tulsa Library Trust

În 1994, a câştigat premiul Emmy pentru scenariul filmului The Halloween Tree

În 2000, a fost premiat cu Distinguished Contribution to American Letters Medal, oferită de National Book Foundation

În 2003, a primit titlul de doctor onorific al Universităţii Woodbury

În 2004, a primit National Medal of Arts

Pentru contribuţia de o viaţă, Ray Bradbury a primit premiul World Fantasy, premiul Bram Stoker, premiul memorial Damon Knight Grand Master, premiul SF Hall of Fame Living Inductee şi premiul First Fandom

Volumul Fahrenheit 451 a fost distins cu premiul Prometheus şi cu premiul Retro Hugo

În 2007, Arthur C. Clarke i-a oferit premiul Sir Arthur Clarke

Tot în 2007, a fost nominalizat la premiul Pulitzer „pentru cariera sa distinsă, prolifică şi extrem de influentă ca autor fără pereche de SF şi fantasy

În 2007, a primit medalia Ordre des arts et des Lettres

În 2008, a fost numit Grandmaster al Science Fiction Poetry Association

În 2009, a fost numit doctor onorific al Columbia College Chicago

În 2010, a primit premiul Scream, oferit de Spike TV

În 2012, locul în care roverul NASA a aterizat pe Marte a fost denumit Bradbury Landing

 

Romanul Fahrenheit 451 a fost ecranizat în regia lui François Truffaut, cu Oskar Werner şi Julie Christie în rolurile principale. Radio BBC a realizat, în 1982, o dramatizare a volumului cu vocea lui Michael Pennington. În 1986, a fost făcut un joc pe calculator care poartă numele cărţi. În 2006, a fost jucată piesa de teatru cu acelaşi nume pe scena din New York, spectacolul fiind apoi prezentat la festivalul de la Edinburgh, unde a fost laureata a secţiunii Pick of the Fringe. Cartea a cunoscut numeroase alte puneri în scenă, dintre care una, Focul, se joacă la Teatrul Naţional din Iaşi. Filmul Equillibrium a fost inspirat din romanele Fahrenheit 451 şi 1984.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.