Două romane de Bohumil Hrabal apărute la Editura Art

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 20.02.2013 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Bohumil Hrabal, L-am servit pe regele AnglieiL-am servit pe regele Angliei  „Un roman tragicomic extraordinar şi subtil.” The New York Times

L-am servit pe regele Angliei, probabil cel mai cunoscut roman al lui Hrabal, ilustrează impecabil descoperirea sa fundamentală – omul este un animal care râde –, dar şi macropoetica umorului său, pe care scriitorul ceh a identificat-o în avertismentul unei curăţătorii: „Anumite pete nu pot fi îndepărtate decât prin distrugerea materialului însuşi.”

„O veselă şi picarescă poveste care începe ca aventurile Baronului Münchausen şi se termină în lacrimi şi singurătate.” The London Review of Books

 „Nemaipomenit de inventiv, fermecător, înţelept şi trist.” Philadelphia Inquirer

Traducere din limba cehă de Jean Grosu

Seria de autor Bohumil Hrabal

paperback,  304 p., 130×200

ISBN: 978-973-124-847-9

 

Bohumil Hrabal, Trenuri cu prioritateTrenuri cu prioritate  „Cel mai mare scriitor al Cehoslovaciei” Milan Kundera

Trenuri cu prioritate e povestea emoţionantă a maturizării unui tânăr care lucrează la căile ferate cehoslovace în timpul ocupaţiei germane din cel de-al Doilea Război Mondial. A fost ecranizat în 1966 de regizorul Jiří Menzel, care a obţinut cu Ostře sledované vlaky premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Bonus: celebra scenă a ştampilării fundului telegrafistei Znenička de către impiegatul Hubička.

„Un autor superb” Julian Barnes

Traducere din limba cehă şi prefaţă de Corneliu Barborică

Seria de autor Bohumil Hrabal

paperback,  128 p., 130×200

ISBN: 978-973-124-736-6

Despre autor

Bohumil Hrabal (1914–1997) este un scriitor ceh considerat de mulţi una dintre cele mai importante voci ale literaturii secolului XX. Multă vreme, cărţile sale au circulat în samizdat, adunând în jurul lor o comunitate de hrabalieni pasionaţi, cuceriţi definitiv de umanismul tragicomic şi umorul savuros al operei sale. În timpul vieţii, aproape trei milioane de exemplare au fost vândute numai în Cehoslovacia natală. Mare băutor de bere şi mare iubitor de pisici, Hrabal obişnuia să recite la „Tigrul de Aur”, crâşma lui preferată din Praga, pasaje întregi din Nietzsche, Schopenhauer sau Kant. A murit la 83 de ani, după ce a căzut de la etajul unui spital, încercând să hrănească porumbeii.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.