Dosar de scriitor: Lucian Dan Teodorovici (I)

Dosar de Scriitor Nr. LDT0001/2013

Capitolul 1: Să râdem de noi înşine, cu Lucian Dan Teodorovici

lucian-dan-teodorovici-fotografie-de-florin-lazarescu
Generaţia noastră de cititori are avantajul uriaş al faptului că poate intra în contact cu scriitorii săi, prin noile media, la îndemâna tuturor. Am avut această revelaţie în timp ce pregăteam introducerea dosarului de scriitor, pentru unul dintre numele notabile ale literaturii române contemporane: Lucian Dan Teodorovici. Scriitorii generaţiilor de după ’90 sunt mai umani(zaţi) pentru că percepţia asupra lor depăşeşte manualele de limba română şi prezentările scorţoase de pe prima sau a patra copertă. Scriitorii români ai zilelor noastre au blog şi sunt disponibili pe Facebook, opiniile lor şi stilul de viaţă nu mai ajung pe pagini post mortem, ci nasc ataşamente ale cititorilor.

Documentându-mă asupra scriitorului Lucian Dan Teodorovici, am descoperit următoarele: este genul de scriitor care împacă savuros ironia şi tristeţea, bine înfipt în cotidianul românesc, plin de patos în iniţiative şi lipsit de ostentaţie în exprimare. Este genul de scriitor care are mereu ceva de povestit – dovadă faptul că articolele sale de pe blog au devenit din ce în ce mai lungi, pe măsură ce a prins gustul jurnalului virtual (pe care scrie de vreo 6 ani). E microbist pasionat (dinamovist) şi cititor avid, cetăţean îngrijorat care nu ezită să îşi exprime opiniile în mod public şi să pună la îndoială moralitatea societăţii în care rolul său implicit este acela de formator de opinie.

Cine este Lucian Dan Teodorovici? Câteva puncte de reper: e moldovean sadea, născut şi crescut în zona Sucevei, bine ancorat în viaţa culturală a Moldovei (editura Polirom, Suplimentul de Cultură, Timpul). Textele lui Teodorovici acoperă genuri variate şi colorate, de la proza riguros organizată a romanului (Cu puţin timp înainte de coborârea extratereştrilor printre noi, 1999, Circul nostru vă prezintă, 2002, Celelalte poveşti de dragoste – „roman camuflat în povestiri sau povestiri ce se prefac în roman” (L.D.T.), 2009, Matei Brunul, 2012) până la spiritul ludic al scenariilor pentru producţia TV Animat Planet Show (Antena 1, septembrie 2005 – decembrie 2008).

Un amănunt interesant este faptul că Lucian Dan Teodorovici este coordonatorul colecţiei Ego. Proză (Ed. Polirom). Ego. Proză a fost lansată în 2004 şi este în continuare o serie de notorietate pe piaţa literară românească, promovând autori proaspeţi. Ca în orice domeniu, şi în literatură e nevoie de un impuls ca pentru un scriitor cvasi-necunoscut să aibă acces la cititorii posibili (sau vice versa, depinde cum priviţi problema). Colecţia coordonată de Lucian Dan Teodorovici este genul de impuls care scoate scriitorii la lumină, în faţa celui mai numeros şi nemilos critic: publicul. Mai departe, vorbeşte proza în numele scriitorului.

Scriitura şi personajele lui Lucian Dan Teodorovici sunt vii şi colorate. Sunt ca un Babel literar, din care cititorii îşi pot alege analogiile potrivite cu viaţa reală. E fascinant modul în care autorul alege titlurile volumelor sale, mizând pe formulele jurnalistice menite să atragă atenţia cititorului (telespectatorului, prin analogie, în mediul audiovizual): Circul nostru vă prezintă, Atunci i-am ars două palme, Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi, Celelalte poveşti de dragoste. Cititorul va intra în contact cu tipologii de indivizi şi situaţii cu care este uşor să empatizeze sau să se identifice (un comentariu pur subiectiv: am o slăbiciune pentru povestirea Moise, cerşetorul, din volumul Atunci i-am ars două palme, Polirom, 2004, pentru că recunosc şirul autodistructiv de raţionamente de tipul „Doamne, dar şi recunoscând că sunt un prea păcătos, sînt de fapt un ipocrit. Pentru că am recunoscut asta doar spre a te convinge pe Tine că mă căiesc”).

Lucian Dan Teodorovici este o oglindă clară a unei societăţi distorsionate, a slăbiciunilor omeneşti şi pornirilor elementare, necenzurate. Ironie, înţelepciune, tehnică excelentă, un simţ al umorului foarte dezvoltat şi o plăcere nedisimulată de a povesti îi recomandă textele, aşa că vă invit să îl cunoaşteţi mai bine, prin romanele sale şi prin blogul personal.

Nu rataţi continuarea dosarului de scriitor, Lucian Dan Teodorovici.

 

 

sursa foto aici

 

 

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.