Dosar de Scriitor: Lucian Dan Teodorovici (II)

cu-putin-timp-inaintea-coborarii-extraterestrilor-printre-noi-7cfc

Dosar de Scriitor:LDT0001/2013

Capitolul 2.1: Personajele lui Teodorovici sunt pe micul ecran

Bibliografie: Circul nostru vă prezintă: (Polirom, 2007, ediţia a II-a, revăzută), Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (Polirom, 2005, ediţia a II-a revăzută şi adăugită), Orice Breaking News de la Antena 3, OTV, RTV, Realitatea TV, B1, Digi 24 etc.

MARE ATRACȚIE !

CIRCUL NOSTRU VĂ PREZINTĂ UN CAZ UNIC :

OMUL-PASĂRE !

O ZI ZBOARĂ, O ZI NU ZBOARĂ.

AZI NU ZBOARĂ ! (Circul nostru vă prezintă:, p.12)

Cum ați vedea citatul de mai sus poziționat într-o zi pe burtiera unui post TV, tocmai în primetime? Nu am folosit întâmplător cuvântul burtieră. Conform dexonline.ro, burtiera este un corset care strânge abdomenul și șoldurile. Din câte înțeleg, burtiera se adresează oamenilor cu un surplus de kilograme, mai mic sau mai are. În televiziune, burtiera este acea bandă pe care curg știri mai mult sau mai puțin utile. Speculând puțin, nu credeți că acest cuvânt nu este ales întâmplător? Nu vi se pare că posturile TV de știri se adresează tocmai sedentarismului nostru și timpul pierdut în fața micului ecran ne afectează și acest aspect, al kilogramelor în plus? Şi mai e ceva: breaking news-ul a fost dus în derizoriu. Dacă tot am ajuns în acest punct, cred că ar fi bine să definim acest concept, de breaking news. Conform web-site-ului www.romaniapolitica.ro, breaking news, înseamnă o știre care descrie o acțiune ce se întamplă în acest moment, care are importanță pentru marea masă de audiență, care afectează populația, o personalitate sau un loc. Aceasta intră pe post întrerupând o emisiune de linie (care se difuzează în mod normal la acea ora). Vă las să judecaţi la rece unde s-ar încadra ştirile cu violenţă domestică trecute de cele mai multe ori la breaking news.

Nu am ales întâmplător citatul de de la începutul acestui text, mai ales că unele dintre romanele lui tratează teme, care sunt îndelung și superficial discutate la televizor. Și m-am oprit numai asupra a două dintre cărțile scriitorului originar din Rădăuți: Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (Polirom, 2005, ediţia a II-a revăzută şi adăugită) și Circul nostru vă prezintă: (Polirom, 2007, ediţia a II-a, revăzută). După care, cu un exercițiu de imaginație, dar și cu mult timp pierdut în fața televizorului în ultimii opt-zece ani (ce rușine!), m-am decis să mut personajele lui Teodorovici la câteva posturi TV. Iată ce a ieșit.

De departe, cel mai spectaculos personaj, pe care l-am regăsit în cele două cărți, este nașa protagonistului din Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi. Criticul Daniel Cristea Enache vorbește în acest context despre legăturile între România postrevoluționară și Cosmosul enigmatic (p.12).

Ea este membră a unei organizații care a descoperit adevărul vieții, adevărul despre lumea în care trăim. Pentru unii neștiutori, voi expune în câteva cuvinte acest adevăr: noi suntem urmașii unei lumi extraterestre ai cărei reprezentanți au făcut o experiență pe Pământ, însămânțând pe cale artificială, cu embrioni rezultați din iubirea lor extraterestră, în urmă cu mai bine de un milion de ani, câteva maimuțe deja existente pe planeta noastră. (p. 171-172)

Din punctul meu de vedere, un asemenea personaj poate oricând fi invitat în cadrul unei emisiuni de la OTV, avându-l ca moderator fie pe Dan Diaconescu, fie pe doctorul de suflete, Florin Condurățeanu. Și, pentru că nașa respectivă nu poate să povestească totul în șapte ore de emisie, în direct și în reluare, se va crea un serial de minimum zece episoade. Pentru a stârni publicul, în primele trei episoade, nașa ne va vorbi despre soțul (…) din planul astral, Sfântul Ilie. Dan Diaconescu, pentru a nu rămâne dator telespectatorilor, va propune ca temă de SMS următoarea întrebare: Îl vreți pe Sfântul Ilie candidat PPDD la președinție? Sau, pentru că rimează, rimă creată absolut involuntar, Sfântul Ilie la președinție?

9789734608218

Următoarele patru episoade vor avea pe burtieră următorul Breaking News: Ne aflăm cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi. Ei ne vor salva, ei ne vor reînvăța să iubim (p.173). Aici e nevoie de Florin Condurățeanu. Nu ar strica nici prezența lui Vergil Hâncu, celebrul seismolog, care va prezice un cutremur ce va avea loc concomitent cu venirea extratereștrilor.

În ultimele episoade, ce vor difuzate după ora 12 și care vor fi interzise minorilor, domnul Dan împreună cu Silviu Alupei și Florin Condurățeanu o vor stârni pe nașă să vorbească despre cele cinci canale de comunicare de care aceasta dispune.

 

Unul este aici, spune ea, arătând cu degetul spre un loc superior urechii sale drepte. Al doilea trece prin ochi, al treilea canal de comunicare este inima, al patrulea este plexul, iar al cincilea – vaginul meu. (p.179)

Pentru că a creat un precedent cu Oltchim, Diaconescu nu se va sfii să nu îi plătească nașei onorariul promis. Mai mult, va invoca pornografia și blasfemia pentru a o îndepărta de la OTV pe celebra nașă din romanul lui Teodorovici. Desigur, că nașa se va duce la alte posturi TV, de exemplu RTV, pentru a se plânge că Diaconescu nu a plătit pentru cele zece apariții ale sale. Și, uite așa, subiectul nașa va putea înlocui în agenda zilnică subiecte precum fiul nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu. Va urma…

 

 

Din acelaşi dosar face parte şi acest articol.

surse foto aici şi aici

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.