C.K. Stead – Numele meu a fost Iuda

0Încep cu o obiecție legată de prezentarea cărții. Știu că orice editură încearcă să-și vândă cărțile, dar de data aceasta, Editura Nemira a reușit cumva să mă îndepărteze. Am cumpărat romanul lui C.K. Stead, Numele meu a fost Iuda. Apostol sau Diavol?, fiindcă era la reducere, costa 5 lei, și fiindcă sunt interesat de subiectele religioase, iar o carte care să povestească Evanghelia din perspectiva lui Iuda Iscarioteanul poate fi o lectură antrenantă. Dar coperta, adaosul Apostol sau Diavol (care nu apare în titlul original, fiind o găselniță a traducătorului Mihai Dan Pavelescu, un traducător excelent de altfel, pe care îl respect, pentru a atrage cititorii), precum și coperta a patra mi-au dat de înțeles că aș avea în față un roman de duzină, cu intrigă, conspirații, blasfemii, motiv pentru care cartea a zăcut vreo doi ani în bibliotecă, nefiind sigur dacă să o citesc sau nu. Și poate n-aș fi citit-o dacă nu o consideram o lectură facilă, numai bună pentru patru ore de mers cu autobuzul. Însă după câteva pagini mi-am dat seama că m-am înșelat și că am în carte o cu totul altă carte. Nu este vreo capodoperă, dar e bine scrisă și ideea de a pune câte un poem la finalul fiecărui capitol m-a atras, mai ales că poemele sunt chiar bune, ar  putea fi publicate separat într-o plachetă de sine stătătoare.

C.K. Stead este poet, prozator și a fost profesor de literatură engleză la Universitatea din Auckland. Ca editor al Editurii Penguin s-a ocupat de colecția ”Clasici Moderni” și printre altele a editat jurnalele prozatoarei Katherine Mansfield. După aceste date, ne așteptăm să avem de-a face cu un scriitor serios, nicidecum cu un autor de romane populare. Și așa și este. Stead este un prozator bun, poetic și a fost curajos să abordeze un astfel de subiect și să o facă dintr-o perspectivă deloc simplistă, după rețetă. Cartea lui poate supăra creștinii, dar nu este anti-creștină, mai mult agnostică și, din punctul meu de vedere, ca ortodox, este mai mult o abordare terestră, umană a vieții lui Iisus, fără a fi blasfematoare. E o altă viziune, e un alt mod de a pune problema. Nu este îndeajuns de puternică pentru a chestiona credința, dar e îndeajuns de sinceră și directă pentru a te face să meditezi puțin. În final, eu m-am simțit și mai atras de personalitatea cristică.

Premiza este simplă. Toată lumea crede că Iuda l-a vândut pe Hristos apoi s-a spânzurat de un smochin și acum arde în flăcările Iadului. Dar chiar din punct de vedere creștin, să nu uităm că Iisus l-a ales pe Iuda pentru a-l trăda și că fără el, fără sacrificiul lui, nu s-ar fi putut jertfi și nu ne-ar fi putut mântui. În romanul lui Stead, Iuda din Keriot nu s-a sinucis, ba chiar a trăit 70 de ani și ajuns la bătrânețe își povestește viața. Și-a luat numele de Ida, s-a mutat în Sidon, a devenit poet, s-a căsătorit, a trăit o viața fericită, a făcut copii și se interesează de soarta Ierusalimului, aflat acum în plină revoltă și pe cale să cadă. Singura lui trădare a fost una metaforică: nu a putut să creadă în Iisus, a fost singurul din cei 12 apostoli care nu a putut să creadă că este Fiul lui Dumnezeu și că a înviat. Nici nu-l vinde, nici nu-l sărută, ba mai mult, are regratul veșnic că nu l-a putut salva, că nu l-a putut scoate din Grădina Ghetsimani înainte de venirea soldaților roamani. Este regretul unui om care nu și-a putut salva prietenul și care și-a acceptat responsabilitatea de damnat. El, alături de Petru, singurii prezenți la răstignire, sunt cei care au fost huliți mai târziu, unul ca trădător, celălalt ca om ce se leapădă de trei ori de Iisus.

În roman, Iuda și Iisus au fost prieteni în copilărie, au crescut împreună și au mers la același învățător, timidul și înțeleptul Andreas, care i-a învățat cam tot ce se putea învăța în acele vremuri. Iisus era genial, un adevărat prodigi și mândria profesorului. Iuda și Iisus erau mereu împreună, se jucau și se certau, mereu se împăcau, erau ce se numește acum ”best friends forever”. Din acest motiv, Iuda nu a putut niciodată să creadă că este Mântuitorul și l-a considerat un prieten ce a devenit maestru, un adevărat Înățător, un om cu putere de convingere, un mare orator, ale cărui cuvinte ajungeau în inimile oamenilor, dar nu Fiul lui Dumnezeu. El explică minunile și le face umane: Lazăr era deprimat și mort sufletește și el l-a înviat, redându-i speranța; orbii nu vedeau frumusețea vieții și măreția lui Iisus și el i-a făcut să vadă, pe surzi i-a făcut să-i audă cuvintele, pe ologi i-a făcut să-l urmeze; minunea înmulțirii pâinilor și a peștelui a fost de fapt minunea de a-i face pe oameni să împartă unul cu celălalt, astfel încât toți să mănânce; la nunta lui Iuda cu prima lui soție, frumoasa Iudita, cea care avea să moară dând naștere, el n-a transformat apa în vin, doar i-a făcut pe oameni să simtă gustul vinului, salvând astfel o nuntă ce se îndrepta spre eșec; Iisus n-a înviat, dar Iuda și apostolii îl vedeau peste tot, așa cum vezi un om drag care a murit, îl vezi în toți oamenii pe care-i întâlnești, îi auzi glasul în amintire, îl visezi, îl simți aproape.

Pentru un creștin acestea sună ori a blasfemie, ori a instigare la necredință, fiindcă dacă Iisus a fost doar un om, un filozof, un profet, și nu Fiul lui Dumnezeu, și dacă el n-a înviat spre a ne mântui, atunci întreaga se ruinează. Mie mi s-a părut a fi o altă față a poveștii, una extrem de umanizată și într-un fel m-a făcut să mă simt mai aproape de lumea aceea și de un Iisus care putea fi om, la fel ca oricare altul. Recomand ca lectură, dar nu uitați, e doar o ficțiune. Fiți stăpâni pe credințele voastre, fie că sunt sau nu religioase, schimbați-vă numai dacă simțiți că este pasul corect.

Detalii carte: C. K. Stead – Numele meu a fost Iuda

 Autor: C. K. Stead
 Titlu original: My Name Was Judas
 Traducere de: Mihai Dan Pavelescu
 Colectia: Suspans
 Numar pagini: 256
 Aparitie: Nov 2006

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.