Anais Nin – Henry și June: din jurnalul dragostei necenzurat

978-973-689-160-1

Anais Nin a rămas pe firmamentul literaturii universale drept unica și marea doamnă a lui . Nu că literatura ei n-ar fi lăsat urme adânci în stilul confesional, dimpotrivă; iubind psihanaliza și zbuciumul sufletesc, scriitoarea a reușit să păstreze fiecare strop din sufletul său în paginile jurnalului care o va reprezenta vreme de 45 de ani. Căsătorită fiind cu bancherul Hugh  Guiler (care-i va rămâne alături toată viața) și mutându-se la Paris, Anais pășește în lumea artelor și a dezinhibării, reușind astfel să găsească un mediu propice pentru întregul ei tumult sufletesc ce părea să fi căpătat contururi încă de la începutul căsniciei. În Henry și June: din jurnalul dragostei necenzurat, Anais înfățișează în detaliu epoca decadentă pariziană a sec. XX și fenomenul din viața sa, implicând totodată trezirea la viață a unui suflet amorțit în rutina propriei căsnicii. Este demn de luat în calcul faptul că Miller a fost comentat și răs-criticat în cercurile literare ale anilor ’50, semn că pudibonderia și încorsetarea suprima literatura până-n pânzele albe. Astfel, și Nin a fost nevoită să scoată pasaje întregi din jurnalul considerat desuet pentru vremea aceea, având curaj să publice totul abia după ce va fi rămas singurul personaj din care a supraviețuit.

Că tot veni vorba de căsnicie, nici scriitoarea și nici Miller nu erau fericiți; astfel, izbindu-se amândoi frontal de un coup de foudre iremediabil, legătura lor va deveni fără doar și poate una sălbatică și plină de erotism. Descătușarea celor doi nu face decât să le sporească ambiția de a scrie și de a publica, Anais reușind să devină un fel de mecenna pentru Henry, susținându-l financiar. Miller, obișnuit cu vagabonțeala și cu lipsa hranei, reușește să vadă în Anais mai mult decât sprijin și refugiu sufletesc, astfel că ajunge s-o divinizeze (așa se explică apariția Tropicul Cancerului și trilogia Sexus, Plexus, Nexus). Amândoi își vor consuma erotismul în așternut și îl vor umple prin pagini întregi din tot ceea ce va reprezenta viața lor mai târziu.

Anais, fascinată fiind de virilitatea sexuală și vigoarea literară cu care Miller reușea s-o captiveze întru totul,  a făcut o pasiune și pentru soția acestuia, June. Anais cedează avansurilor lui June (poate și pentru că aceasta era soția bărbatului iubit, și, cine știe, poate și pentru că acesta o vedea în felul lui ) și astfel cele două femei devin amante pentru scurt timp. Anais continuă să scrie în același stil febril, angoasant sexual pe alocuri despre legăturile ei bolnăvicioase cu cei doi soți. Jucându-se de-a psihanaliza, Anais reușește să deslușească într-un final jocul erotic  lansat de June: cunoașterea și descoperirea amantei, pentru că doar prin ochii amantei îți poți exploata și descoperi soțul (având premisele unei căsnicii ratate, evident).

Experiențele sexuale și dăruirea lui Anais ”golanului  Miller au revoluționat literatura făcând mințile cuminți să explodeze în imagini și obraji devenind roșii din cauza tabuu-rilor atinse delicat. Cumva, cred că Anais Nin a atins punctul G al literaturii acelei epoci.

Într-o scrisoare către ea, durul și rebelul Henry Miller scria:

Tot ce pot spune e că sunt nebun după tine. Am încercat să-ți scriu o scrisoare și n-am putut. Aștept cu nerăbdare să te văd. Ziua de marți e atât de departe ! [……..] Mă chinuie să nu te văd decât pentru câteva ore și apoi să te cedez. Când te văd, tot ce am vrut să-ți spun dispare. Timpul e atât de prețios și cuvintele sunt de prisos. Dar tu mă faci fericit, pentru că pot vorbi cu tine. Ador inteligența ta, pregătirile tale ca pentru salt, picioarele tale ca o menghină, căldura dintre ele. Da, Anais, vreau să te demasc. Sunt prea galant cu tine. Vreau să te privesc îndelung și arzător, să-ți ridic rochia, să te dezmierd, să te studiez. Știi că nu prea m-am uitat la tine ? Încă îmi inspiri sacralitate. Nu știu cum să-ți spun ce simt. Trăiesc într-o așteptare perpetuă. Vii și timpul alunecă în vis. Abia când pleci îți realizez pe deplin prezența. Și atunci e prea târziu. Mă paralizezi. ”

Henry și June e doar primul volum din trilogia jurnalelor lui Nin, următoarele fiind Incest și Foc.

 

Autor: Anais Nin

Editura: Humanitas Fiction

Colecția: Raftul Denisei

ISBN: 978-973-689-160-1

Număr pagini: 255

An apariție: 2008

Traducător: Luana Schidu

Preț: 24 RON

foto

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.