Agrafa roșie

Ce-i o agrafă? Agrafa e chestia aceea micuță, din metal sau din plastic, pe care o folosim cu toții pentru a ține laolaltă mai multe foi. Asta știm toți. Puțini cunosc faptul că aceste obiecte mărunte au și ele o istorie a lor și un simbolism aparte ce trădează spiritul inventiv al omului pe drumul parcurs în căutarea confortului. O astfel de mărturie o întâlnim în povestea tânărului canadian care, cu o simplă agrafă roșie, a ajuns să-și vadă visul împlinit.

Agrafa roșie este povestea adevărată a unuia dintre ultimii practicanți ai trocului în lumea modernă și experimentul pe care acesta l-a început pe vremea când avea în jur de 26 de ani, într-o perioadă mai proastă, în care era doar posesorul a numeroase datorii, în care până și chiria era plătită de prietena sa. Dar și o idee cu care a dat lovitura și din care a prins contur un manual atipic despre cum să te poți realiza pornind de la nimic, învățând să privești viața altfel, să te deschizi în fața tuturor posibilităților.

 

agrafa-rosieCa multe alte lucruri mărețe, totul a început sub forma unei glume, una prin care Kyle, în urma a 14 schimburi, a ajuns de la o agrafă roșie la casa pe care și-o dorea:

”Pe când locuiam în Montreal mă gândeam doar cum să fac să-mi cumpăr o casă. Dar cu ce? Bani, ioc! Tot ce aveam era o agrafă roșie. Și mi-a venit o idee trăsnită, cu agrafa asta roșie o să-mi iau o casă! O agrafă pe un pix, un pix pe o clanță, o clanță pe un generator, un generator pe o petrecere, o petrecere pe un snowmobil etc. Încetul cu încetul, folosindu-mi toată energia disponibilă în vederea acestui unic scop, mi-am văzut visul cu ochii! Dar ceea ce mi-a ieșit cel mai bine nu a fost atingerea unui ideal, cât mai degrabă călătoria până acolo… N-aș fi crezut vreodată că poți obține tot ce-ți pui în gând cu singura condiție de a crede cu adevărat că e posibil. Dacă banii n-aduc fericirea, atunci cu siguranță că trocul da!”

Povestea lui Kyle, canadianul care a intrat în posesia unei case după ce a iniţiat o serie de licitaţii pe internet demonstrează succesul ideilor originale și puterea internetului, felul în care contribuția mediatizării sporește viteza cu care un proiect prinde contur. Întâmplarea descrisă în această carte a intrat în 2008 în Cartea Recordurilor (Guiness Book), la categoria “Most successful Internet trade”, pentru că a fost cel mai profitabil schimb desfășurat cu ajutorul internetului în aceasta zonă.

Totul a pornit de la unul dintre jocurile pentru copii, Bigger and Better (mai mare şi mai bun). Mai departe, Kyle și-a făcut un site unde a prezentat ideea sa năstrușnică de a licita o agrafă roșie, începând un schimb  prin care de fiecare dată primea un obiect cu o valoare mai mare ca cel pe care l-a dat, ajungând, după un an și 14 schimburi online, de la o agrafă la deținerea unei case cu două etaje în Kipling, Saskatchewan.

Primul schimb este cel al agrafei pentru un pix pe care îl găsiseră două femei din Vancouver. Pixul este dat mai departe pentru o creaţie handmade a unui meşter canadian. Aceasta va ajunge într-un final în mâinile unui om care a oferit la schimb un aragaz. Pentru aragaz primește un generator de electricitate, pasat mai departe în schimbul unui snowmobil, schimb prin care tânărul captează atenția presei și câștigă o mulțime de fani. De la snowmobil ajunge la o după-amiază cu starul rock Alice Cooper, schimbată în mod neașteptat cu un glob de iarnă care-l va duce la regizorul  Corbin Bernsen. Acesta îi oferă un rol plătit în următorul său film, iar Kyle îl cedează unui localnic, în schimbul casei așteptate.

Agrafa roșie este una dintre acele povești de succes, cu final fericit și caracter motivațional, dovedind în același timp creativitatea de care dispune Kyle, autorul, chiar și la finalul schimbului. În casa pe care și-o dorise, de față cu 12 din cei 14 oameni cu care a făcut schimbul, își cere prietena în căsătorie. Evident, cu un inel de logodnă făcut din agrafa de la care a pornit totul.

 


Titlu:  Agrafa roșie

Autor: Kyle MacDonald

Editura: 

Colecția: Experiment

Traducător:  Bogdan Odăgescu

Număr de pagini: 344

Anul apariției: 2012

Preț estimativ: 28 lei

 

 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Număr articole publicate : 2

Comentarii

  1. Mulțumesc mult pentru recomandare! Interesant volum!
    O zi/ săptămână/ lună/ an, o viață de poveste!

    1. multumim pentru apreciere. da, sa stii ca merita citit. pe nerasuflate 🙂