Mă dor strămoșii

Miercuri seara, 16 mai, la Ceainăria Infinitea, a avut loc un eveniment aparte, ca prelansare a cărții Mă dor strămoșii, de Patrice van Eersel. Acest titlu face parte din Colectia „Ecologie interioară” a tinerei Edituri Philobia. În cadrul lansării a avut loc un atelier de constelații dedicat exclusiv jurnaliștilor, un eveniment pe teme de interes național, animat de cunoscutul psihoterapeut Loreley Nedelcu.

Atelierul, la cererea jurnaliștilor prezenți, a avut ca temă „locul femeii faţă de bărbat și rolul moștenirii ancestrale a violenţei în societatea românească în diferite perioade ale României (interbelic, comunism, post-comunism). Astfel, s-a prezentat schema călău – victimă – salvator în relații. La sfârşitul acestuia s-au tras concluzii despre dificultăţile peste care încercăm să trecem în diferite perioade ale societății noastre. După terminarea atelierului s-a socializat, iar evenimentul s-a încheiat cu o degustare de vinuri și de brânzeturi mucegăite în Franța.

 

Prezentarea cărţii: Mă dor strămoşii prezintă o colecţie de interviuri cu cei mai importanţi reprezentanţi ai unui nou curent în psihoterapie: psihogenealogia.

Punctul de plecare al acestei orientări este descoperirea faptului că o parte semnificativă a nevrozelor şi problemelor cu care ne confruntăm repetă nevrozele şi problemele altor membri ai familiei – părinţi, unchi, bunici sau chiar strămoşi mai îndepărtaţi. Conştientizarea faptului că printr-o fidelitate inconştientă faţă de familia de origine putem face alegeri care nu ne aparţin întru totul, este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnaţi să repetăm vieţile părinţilor şi bunicilor noştri. Avem libertatea de a alege.

Prezentarea autorului: Patrice van Eersel este co-fondator al ziarului Libération. Din 1975 a lucrat timp de 20 de ani ca jurnalist de investigaţie la revista Actuel. El este în prezent redactorul-şef al revistei Nouvelles Clés şi editor la editura Albin Michel, Paris. Colaborează constant cu Psychologies Magazine.

Constelațiile familiale sunt o metodă de terapie transgenerațională, inventată în Europa în anii ‘90, de către Bert Hellinger, un fost preot german devenit psihoterapeut. Această metodă se bazează pe evidențierea inconștientului familial, prin intermediul punerii în scenă (ca o piesă de teatru) a poveștii pacienților. Constelațiile familiale constituie o metodă de terapie din curentul psihogenealogiei, curent ce susține ideea că fiecare dintre noi, dimpreună cu comportamentele, bolile, eșecurile, dificultățile noastre, în general, suntem rezultanta conflictelor generațiilor anterioare, pe linie familială. Cadrul familial a fost lărgit, mai apoi, și constelațiile pot fi realizate la nivel organizațional (în cadrul firmelor, de pildă), dar și la nivel național (pentru evidențierea unei probleme cu care se confruntă o țară).

Loreley Nedelcu este psihoterapeut cu formări în terapii cognitiv-comportamentale, terapii scurte colaborative orientate pe resurse și soluții și constelații sistemice de familie și organizaționale. (https://www.facebook.com/loreley.nedelcu)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.