fitilul din carte, autoaprinderea

La cinci ani după moartea sa, criticul Adrian Marino va pune pe jar lumea culturală printr-un atac virulent la adresa  intelectualilor publici.

Fragmente din volumul de memorii al lui Marino, „Viața unui om singur”, care va apărea la începutul lunii martie la Editura Polirom, vă sunt prezentate în exclusivitate de EVZ. Marino atacă vârfurile culturale, de la Constantin Noica, George Călinescu până la Eugen Simion, Gabriel Liiceanu sau Mircea Dinescu. Cartea apare, conform dorinţei autorului, la cinci ani de la moartea sa. În replică, Mircea Dinescu declară că Marino „era plin de acreală pentru că era marginalizat” și că era informator al Securității, iar Gabriel Liiceanu e revoltat de faptul că autorul „se gudura pe lângă Noica înainte de moartea acestuia”.

„A rămas consecvent până la capăt, ca și C. Noica, de altfel, cu op ți unea din tinerețe. Antioccidentală și profund  antidemocratică. (…) O astfel de orientare pe care o cred nocivă.” Marino despre Cioran.

„Cel puțin un Vadim, un Adrian Păunescu, oricât de respingători ar fi, sunt totuși parcă mai sinceri în fanatismul lor abject decât acest ipocrit inegalabil.” Marino despre Simion

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.