Jacques Chessex – Vampirul din Ropraz

Pentru amatorii genului horror, micul de doar 83 de pagini s-ar putea să fie o combinație bizară de Poe, descrieri desprinse parcă din Lovecraft, trăiri și apucături ce par a fi ilustrate de Marchizul de Sade, cu o atmosferă ce amintește de Hitchcock sau Nosferatu al lui Murnau și puțină psihiatrie clinică. Amatorii ar putea considera că e prea mult sau că ”e macabru”, dar, să fim serioși, ce ar putea fi macabru azi, când arta a căpătat dimensiuni relative și obscure?

Vampirul din Ropraz  nu-i ca orice cu vampiri pentru adolescenți, mai ales că NU e o carte pentru copii. E total altceva față de celelalte stiluri de horror cu care avusesem de-a face ca cititoare înfometată de supranatural. Chessex ar putea fi foarte bine fotograf, ceea ce descrie el în ar putea reprezenta niște cadre din tumultul fricii, singurătății și al grotescului. Estetica urâtului e principalul material de lucru, iar autorul știe să evidențieze esențialul tocmai punând accentul pe partea mai puțin plăcută a poveștii.

În iarna sălbatică a anului 1903, sătenii din Ropraz, din cantonul Vaud, sunt terorizați la auzul profanării trupului unei tinere abia înmormântate. Captivi încă în umbra Evului , oamenii își creează propria ”soluție” care explică faptele reprobabile care continuă să se petreacă: existența unui vampir. Șocul și teama se răspândește rapid din uitatul Ropraz până pe prima pagină a ziarelor din Elveția. Deși e limpede că polițiștii aveau de-a face cu un criminal în serie cu probleme psihice, oamenii nu renunță la ideea că un vampir trăiește laolaltă cu ei sau prin împrejurimile pădurilor. Ineficiența poliției îl scoate în față pe Favez, un tânăr cu retard, care devine țapul ispășitor al gloatei care se teme de explicații logice. Dr. Albert Mahaim,  cel care a înființat spitalul psihiatric de la Cery, printrele primele centre de studii pshiatrice din Europa, încearcă să-l salveze pe Favez, care e evident că nu el e criminalul în serie.

Romanul Vampirul din Ropraz a fost inspirat dintr-un caz real ce s-a petrecut acum mai bine de 100 de ani și poate fi considerat un pseudo-roman polițist cu accente horror.

Jacques Chessex (1934-2009) s-a născut în Payerne, Elveția. Sinuciderea tatălui l-a marcat în adolescență și astfel își descoperă talentul literar și talentul de a picta. După ce absolvă  studiile literare din cadrul Universității din Lausanne, Chessex devine profesor de limba franceză la Gymnase de la Cité din același . A primit nenumărate premii pentru poezie și proză. A pictat și a scris și cărți pentru copii.


 

Titlu: Vampirul din Ropraz

Autor: Jacques Chessex

Traducere: Luminița Brăileanu

Editura: Art

Colecție: Desenul din covor

ISBN 9789731242040

 

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.