Graeme Macrae Burnet – Dispariţia lui Adèle Bedeau

e un scriitor proaspăt, care aduce un suflu nou literaturii prin romanele sale. Prima carte a sa pe care am citit-o a fost Un proiect sângeros (Editura Art, 2017)și am fost foarte încântată. De-atunci i-am tot urmărit aparițiile cărților și aștept să fie tradus și cel de-al treilea al său, The accident on the A35.

Dispariţia lui Adèle Bedeau face parte din colecția musai a editurii Art, colecție care mi se pare excepțională din punct de vedere al conținutului.  E un tribut adus genialului autor de romane polițiste, și cred că e cotat mult peste un polițist.

Într-un orășel anonim din Franța, Manfred Baumann își petrece mai toate după-amiezele în Restaurant de la Cloche, savurându-și vinul și mâncarea cu privirile la fundul ispititoarei chelnerițe Adèle Bedeau, o figură exotică ce pare că menține viu spiritul restaurantului de cartier. În momentul în care chelnerița dispare în neant, Baumann e luat la ochi de poliție și pare că i se pune în spate o crimă ce n-a comis-o. Tânărul bancher, neștiutor în fascinația sa pentru femeia frumoasă, își arată mult prea tare interesul și o urmărește pe străzi, ca un stalker inofensiv. Baumann se alege doar cu privitul, căci Adèle nu-i interesată de el. Și totuși, fără să aibă vreo legătură concretă cu ea, omul e acuzat de crimă, chiar dacă dovezile nu apăruseră încă. Fiind un individ cu o imaginație ce alunecă în domeniul perfid al paranoia, Baumann înnebunește încet-încet, atrâgând și mai mult atenția asupra lui.

Romanul e foarte bine scris, fluid și lejer, scris curat și amintește cumva de romanele polițiste noir. Inspectorul Gorski e și el un personaj cheie, care poate fi văzut drept o combinație între al lui și inspectorul al lui . Deși Baumann e portretizat ca un introvertit, un antisocial, un ins care are propriile ciudățenii ce pot duce către o sociopatie ușoară, nu el e criminalul. El e doar un element care a avut nenorocul să fie țapul ispășitor al poveștii.  Baumann și Gorski sunt figurile centrale ale romanului, chiar dacă titlul o implică și pe Adèle, care apare doar episodic.  Ițele romanului sunt alambicate, dar în toată încurcătura, poți vedea dincolo de poveste și de personaje, ceea ce, cred eu, e caracteristica unui roman foarte bun. Subiectul e simplu, dar ceea ce se întâmplă te va împiedica să lași cartea din mână.

s-a născut în 1967, în Kilmarnock, Scoția și trăiește în Glasgow. În prezent lucrează la cel de-al patrulea roman al său. Un proiect sângeros (Editura Art, 2017) a fost tradus în peste 20 de limbi, fiind un succes internațional.  A fost profesor de engleză în Praga, Bordeaux, Porto și Londra. A revenit în Glasgow și a lucrat timp de 8 ani pentru diferite televiziuni. E considerat a fi unul dintre cei mai prolifici autori din Scoția, primind premiul Autorul Anului 2017, în cadrul Sunday Herald Culture Awards (varianta scoțiană a Oscarului).


  • Publicată în octombrie 2017
  • Traducere din limba engleză de Tatiana Dragomir
  • paperback, 416 p, 135×200 mm
  • ISBN 9786067105063
  • Autor: Graeme Macrae Burnet
  • Domenii: Ficţiune
  • Colecţie: musai

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.