Graeme Macrae Burnet – Dispariţia lui Adèle Bedeau

Graeme Macrae Burnet e un scriitor proaspăt, care aduce un suflu nou literaturii prin romanele sale. Prima carte a sa pe care am citit-o a fost Un proiect sângeros (Editura Art, 2017)și am fost foarte încântată. De-atunci i-am tot urmărit aparițiile cărților și aștept să fie tradus și cel de-al treilea al său, The accident on the A35.

Dispariţia lui Adèle Bedeau face parte din colecția musai a editurii Art, colecție care mi se pare excepțională din punct de vedere al conținutului.  E un tribut adus genialului autor de romane polițiste, Georges Simenon și cred că e cotat mult peste un polițist.

Într-un orășel anonim din Franța, Manfred Baumann își petrece mai toate după-amiezele în Restaurant de la Cloche, savurându-și vinul și mâncarea cu privirile la fundul ispititoarei chelnerițe Adèle Bedeau, o figură exotică ce pare că menține viu spiritul restaurantului de cartier. În momentul în care chelnerița dispare în neant, Baumann e luat la ochi de poliție și pare că i se pune în spate o crimă ce n-a comis-o. Tânărul bancher, neștiutor în fascinația sa pentru femeia frumoasă, își arată mult prea tare interesul și o urmărește pe străzi, ca un stalker inofensiv. Baumann se alege doar cu privitul, căci Adèle nu-i interesată de el. Și totuși, fără să aibă vreo legătură concretă cu ea, omul e acuzat de crimă, chiar dacă dovezile nu apăruseră încă. Fiind un individ cu o imaginație ce alunecă în domeniul perfid al paranoia, Baumann înnebunește încet-încet, atrâgând și mai mult atenția asupra lui.

Romanul e foarte bine scris, fluid și lejer, scris curat și amintește cumva de romanele polițiste noir. Inspectorul Gorski e și el un personaj cheie, care poate fi văzut drept o combinație între Philip Marlowe al lui Raymond Chandler și inspectorul Jules Maigret al lui Georges Simenon. Deși Baumann e portretizat ca un introvertit, un antisocial, un ins care are propriile ciudățenii ce pot duce către o sociopatie ușoară, nu el e criminalul. El e doar un element care a avut nenorocul să fie țapul ispășitor al poveștii.  Baumann și Gorski sunt figurile centrale ale romanului, chiar dacă titlul o implică și pe Adèle, care apare doar episodic.  Ițele romanului sunt alambicate, dar în toată încurcătura, poți vedea dincolo de poveste și de personaje, ceea ce, cred eu, e caracteristica unui roman foarte bun. Subiectul e simplu, dar ceea ce se întâmplă te va împiedica să lași cartea din mână.

Graeme Macrae Burnet s-a născut în 1967, în Kilmarnock, Scoția și trăiește în Glasgow. În prezent lucrează la cel de-al patrulea roman al său. Un proiect sângeros (Editura Art, 2017) a fost tradus în peste 20 de limbi, fiind un succes internațional.  A fost profesor de engleză în Praga, Bordeaux, Porto și Londra. A revenit în Glasgow și a lucrat timp de 8 ani pentru diferite televiziuni. E considerat a fi unul dintre cei mai prolifici autori din Scoția, primind premiul Autorul Anului 2017, în cadrul Sunday Herald Culture Awards (varianta scoțiană a Oscarului).


  • Publicată în octombrie 2017
  • Traducere din limba engleză de Tatiana Dragomir
  • paperback, 416 p, 135×200 mm
  • ISBN 9786067105063
  • Autor: Graeme Macrae Burnet
  • Domenii: Ficţiune
  • Colecţie: musai

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.