„Cealaltă parte” – Alfred Kubin

De cealaltă parte nu e niciodată așa cum te-ai aștepta. Sigur că vă puteați închipui asta, dar cu siguranță nu vă imaginați ce lucruri bizare se întâmplă în cartea lui Alfred Kubin. Volumul, apărut la editura Herg Benet în 2017, este o descriere detaliată a universului reprezentativ pentru graficianul Kubin.

Un ilustrator mediocru primește vizita ciudată a unui mesager care îl invită, împreună cu soția sa, X, în Tărâmul Visului, un soi de oraș creat și susținut de Patera, un coleg din tinerețe de-al bărbatului. Pentru că nu e ușor să pleci din viața de toate zilele, mesagerii revin cu tot felul de argumente, bazându-se pe viața mediocră a protagonistului că va înclina balanța în favoarea plecării. Tărâmul Visului este un loc neobișnuit, plin de artă, în care banii, așa cum îi știm noi, nu au nicio valoare și în care primează omul, sentimentele, prietenia, într-ajutorarea. Desigur, aici niciodată nu muncești pentru ceva ce nu-ți place și nu îți faci griji pentru bani. Toate astea, plus banii primiți de la Patera pentru plecare, sentimentul constant al protagonistului că nu aparține lumii sale (și eterna curiozitate umană, implicită) îi conving pe cei doi să își vândă viața actuală și să plece spre nicăieri. Un drum îngrozitor de lung și inconfortabil îi duce în Perla, un oraș ponosit, cu case pestrițe și vechi, cu oameni ciudați îmbrăcați ca în cărțile de istorie.

Firesc, urmează o perioadă de acomodare care, însă, nu vine niciodată pentru ei, căci Tărâmul este o entitate constant în schimbare, un corp viu căruia nu ai de ales decât să te supui. Beneficiile implicite (casa și locurile de muncă, precum și banii primiți) nu reușesc să compenseze sentimentul straniu că sunt urmăriți și că sunt într-o farsă, căci toate ciudățeniile sunt privite ca normale de ceilalți, în ciuda evidentului caracter îndoielnic. Lucrurile devin din ce în ce mai stranii și greu de acceptat, până spre dezintegrarea (fizică a) orașului și moartea mai multor oameni.

E complicat de imaginat cum arată lumea asta ciudată și fluidă dacă nu aruncați o privire asupra lucrărilor vizuale ale lui Kubin – cele cuprinse în volum conturează specificități dintr-un univers cu care se presupune că suntem deja familiarizați. Tărâmul Visului este plin de griuri și șters, fără contururi clare, ca o ceață. Ca un coșmar constant din care te aștepți, ca cititor, să tot scapi și să revii în lumea colorată și inteligibilă cu care ești obișnuit. În incoerența lor lumească, evenimentele sunt explicabile pentru sistemul de valori și practici ale Tărâmului.

Cartea te pune constant la încercare. Te plimbi între curiozitate, oboseală, confuzie și furie și-ți dorești să apară cineva din spatele unui decor să îți spună că ai trecut testul anduranței și acum poți să te bucuri de frumusețea acestei lumi ideale. Departe de a fi plictisitoare, necesită pauze de lectură și energie sufletească pentru a te separa de viața cotidiană și a putea înțelege ce-i cu oamenii ăștia care găsesc firesc să fie serviți la bar de o maimuță vorbitoare. O paletă neașteptată de identități și viețuitoare își fac loc într-un imaginar în descompunere, toate după chipul și asemănarea lui Patera, Domnul Tărâmului. Interesant este cum, deși noi rămânem circumspecți, protagonistul este înghițit de acea lume și își asumă ciudățeniile și imaginile autoritare fără ironia cu care a descris inițial Tărâmul. Probabil că, asemenea oricărei vieți noi, ai nevoie să faci parte din corpul comun, oricât de contradictoriu ar fi, pentru a putea duce mai departe un coșmar irevocabil.

Oameni diformi sau cu puteri supranaturale trăiesc împreună într-un decor fad, înecăcios și urât mirositor, în care casele adunate de prin lume au personalitate și găzduiesc, pe ascuns, tot felul de insecte, rozătoare și boli. Preocupări elevate acoperă neconvingător descompunerea lumii, putreziciunile, fiarele eliberate și totul devine din ce în ce mai greu de acceptat.

Lecturarea volumului lui Kubin e la fel ca urmărirea cu atenție a operelor sale vizuale: nu te poți obișnui cu nefirescul, te contrariază profund, dar rămâi captivat și cauți să înțelegi, să dai sens. E o carte care îți provoacă imaginația și te agită, te prinde cu brațe puternice, tremurătoare și te ține înfiorat până la ultima pagină, într-o poveste expresionistă și imposibil de prezis.

Titlu: Cealaltă parte
Autor: Alfred Kubin
Editură: Herg Benet
Colecția: Vintage
Traducător: Flavius Ardelean (ge)
Apariție: 2017
ISBN: 978-606-763-160-9
Preț orientativ: 25 lei

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Andra Pavel

A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.