Atelierul de Creative writing este un refugiu [interviu cu Flavius Ardelean]

„Cu toții, zi de zi, ne trăim poveștile, iar poveștile ne trăiesc pe noi. Suntem înconjurați de ele: amintirile copilăriei, ascensiunea brandurilor, izbânzi și înfrângeri istorice, noi programe politice, vechi sisteme economice și așa mai departe. Unii dintre noi ne lăsăm purtați de povești, iar alții purtăm poveștile în noi. Însă cu toții avem capacitatea de a spune povești, fie că se întâmplă în jurul cafelelor la serviciu, fie în fața unui grup de clienți. Unii dintre noi o facem în fața colii de hârtie.” – Flavius Ardelean, și traducător, manager cultural.

Pe Flavius Ardelean l-am cunoscut (și citit) cu un an înainte de a organiza a patra ediție a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” IDC 2013 și l-am rugat să conducă Atelierele de Creative writing în calitate de lector. Nu a trebuit să insist, i-am prezentat proiectul, ne-a argumentat viziunea sa, ne-am stabilit o agendă comună și am așteptat înscrierile. Mă bucur că i-am oferit prilejul să descopere oameni cu preocupări literare, îndrăgostiți de lectură, cu care a produs un Caiet de Atelier IDC. Cu siguranță, și Flavius a contribuit în decizia unor cursanți să debuteze, să publice în nume personal sau în volume colective. Acum, după 5 ani de la primul curs organizat împreună, astrele se aliniază din nou și pornim pe un drum spre munte. NB: Flavius e muntean, deci se va simți ca acasă, amfitrion, zic.

Tabăra de Creative writing este programată în perioada 25-29 aprilie 2018, în Plaiul Foii – Zărnești, Jud. Brașov.

Cum a fost experiența petrecută ca lector la Concursul IDC 2013 (cum ți se par scriitorii aspiranți)? 

A fost un drum plăcut – am întâlnit oameni fascinanți, cu ambiții și idei, cu putere de muncă, dar și tare curioși să afle mai multe și să își îmblânzească pornirile creative. La rândul meu, am învățat multe de la ei, iar unii dintre ei au confirmat ulterior în reviste și volume de grup sau individuale, ceva ce nu poate decât să mă bucure. Au fost și unii care au descoperit că scrisul creativ nu este pentru ei, iar asta mă bucură în egală măsură. Cum îmi par? Ca în orice domeniu, la început: plini de avânt, dar temători, curajoși, dar ezitanți, cu idei, dar fără metodă, cu metodă, dar fără idei – o sumă de contradicții. Ca tot omul.


Ce așteptări ai de la atelierul de CW din tabăra de creație de la munte din aprilie 2018?

Mă aștept să clădim un mediu sigur și intim, în care să putem da naștere unor povești memorabile, unde să ne testăm limitele creativității și unde să învățăm ce mai trebuie întărâtat în poveștile noastre și ce mai merită domolit. Mă aștept la respect unul față de celălalt, dar și față de meșteșugul scrisului. Și mă mai aștept la ore de relaxare la munte, discuții lungi până în noapte, fiori la foc de tabără, drumeții prin pădure și călătorii de la emoție la conștiință și-napoi. E un refugiu, numai bun pentru a avea răgazul necesar actelor creative, spirituale, intelectuale.


Atelierul de CW poate oferi scriitorului aspirant un set de instrumente de abilități esențiale? poate avea și un scop terapeutic?

Sigur că da, ăsta e și scopul. Cu multă muncă și respect față de literatură se pot învăța destule, dar durează mult și cazi des. Important e să te ridici de cel puțin o data mai mult decât cazi și să mergi mai departe cu lecția învățată. Ce poate face un asemenea atelier e să îți indice gropile, terenul denivelat, pragurile, sforile, cam tot ce îți poate sta în cale și te poate împiedica, pentru a fi pregătit pentru ele, pentru a ști cum să te ridici, și, poate, sper, pentru a afla că trebuie să te ridici și să mergi mai departe. Este o artă extrem de dificil de făcut bine și un asemenea atelier te poate pregăti pentru un drum pe care deseori te vei simți singur. E un fel de umplere a tolbei înaintea lungului drum. Poate însă avea și in scop terapeutic, cum să nu. Scrisul te ajută să cobori într-o zonă în care poti da de tine, unde te poti descoperi și unde ești invitat să porți in dialog sincer cu tine. Un loc al tău. Dar îmi place să cred că te poate ajuta să mergi chiar un pic mai departe, într-o zonă în care ne întâlnim cu toții și unde purtăm un dialog nesfârșit. Un loc al tuturor.


Cărțile lui Flavius Ardelean, lectorul Atelierelului de Creație literară din cadrul Taberei de creație Solidus, se găsesc pe situl Editurii Herg Benet.


Despre Concursul SB dedicat acestui eveniment veți găsi detalii aici. Astăzi, marți (n.r.: la ora când publicăm interviul), mai erau disponibile doar 4 locuri. Fă-ți bagajul, pornim curând!

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.