Iași: Teatrul Național anunță lansarea Rețelei Marea Neagră

Turismul cultural a adus cele mai mari beneficii unor orașe care, poate, doar din asta au trăit, au crescut, s-au dezvoltat. Bineînțeles, ori ai parte de o strategie, ori o faci atunci când te vezi nevoit să supravieșuiești. Aici putem găsi multiple exemple în Europa.  Țările care n-au reușit să-și aducă turismul cultural pe primul loc, încearcă acum, pe cât se poate, cu ajutorul fondurilor europene, norvegiene, să implementeze strategii și să pună la cale planuri de „ieșire în lume” prin patrimoniu, istorie, legături cu marea istorie.

Legăturile cu marea istorie pornesc de la oameni, se transmite prin și comunități. Acolo unde există comunitate puternică, se nasc proiecte cu motivații natural ivite pentru a aduce un beneficiu comunității. Se pare că la Teatrul Național se pornește un plan de rețea, prin care teatrele istorice din jurul și din drumurile Mării Negre se adună, inițiază, propun, ca să maximizeze posibilitățile de promovare, astfel încât turismul cultural să aibă din ce trăi.

 

 

În conferința de presă de astăzi, 3 martie 2017, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a anunțat că  fost invitat de către Perspectiv – Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa să facă parte, ca manager de reţea, din proiectul Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice, proiect co-finanţat de Programul Cultura al Uniunii Europene în perioada 2012 – 2017.

Proiectul îşi propune să realizeze o reţea dinamică şi interactivă între teatrele istorice din Europa prin care să încurajeze conservarea şi restaurarea acestora, să sprijine schimburile şi să familiarizeze publicul cu extraordinara moştenire culturală pe care o oferă acestea.

Din Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice vor face parte 120 dintre şi bine conservate teatre. Până în prezent, s-au format deja opt reţele mai mici: Adriatic Route, Baltic Route, Channel Route, Emperor Route, Iberia Route, Italian Route şi Nordic Route. Reţeaua Marea Neagră va cuprinde teatre din România, Ucraina, Bulgaria și Georgia.

Lansarea Rețelei Marea Neagră a avut loc la Teatrul Național Iași, în perioada 1-3 martie 2017. La acest eveniment au fost prezenți reprezentanți ai teatrelor care fac parte din noua rețea creată:

Carsten Jung (manager de proiect Perspectiv – Asociația Teatrelor Istorice din      Europa – Berlin, Germania)

Mirela Ivanova (dramaturg Teatrul Naţional Ivan Vazov – Sofia, Bulgaria)

Yuri Marchak (director general Teatrul Ucrainean Regional Muzical Dramatic Olga Kobylianska – Cernăuți, Ucraina)

Oleksander Barskiy (director comercial Teatrul Național Academic de Operă și Balet Odessa, Ucraina)

Victoria Balint (director artistic Teatrul Regina Maria – Oradea)

Tamara Susoi (consultant artistic Teatrul Odeon – București)

Ion Gheorghe Chiran (documentarist Teatrul Vechi  – Oravița)

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/