Kelly Moore, Tucker Reed, Larkin Reed – Casa de Chihlimbar

coperta Casa de Chihlimbar„Aveam aproape şaisprezece ani când bunica mea a murit pentru prima oară.” Aşa începe cartea „Casa de Chihlimbar” de Kelly Moore, Tucker Reed şi Larkin Reed, un început care intrigă şi care dezvăluie, în acelaşi timp, faptul că avem de a face cu un roman în care personajul principal se află la vârsta adolescenţei. Este vorba despre Sarah Parsons, o tânără obişnuită, puţin timidă, care asistă, în deschiderea cărţii, la înmormântarea bunicii ei împreună cu fratele său mai mic, Sam, şi cu părinţii ei. Moartea bunicii ei este prima ocazie pe care Sarah o are pentru a vizita vastul domeniu din Maryland pe care familia din partea ei îl deţine de sute de ani, generaţii la rând. Relaţia rece dintre şi bunica sa, cauzată de motive necunoscute încă lui Sarah, a determinat-o pe mama ei să lase în urmă Casa de Chihlimbar atunci când s-a căsătorit. Astfel, Sarah şi fratele ei nu ştiu nimic despre această proprietate impresionantă până la momentul vizitei cauzate de nefericitul eveniment.

Sarah, ei şi Sam urmează să mai petreacă o perioadă în Casa de Chihlimbar după înmormântare pentru a pune la punct locuinţa şi împrejurimile în vederea vânzării. Fascinaţi de casa enormă, cu nenumărate cotloane misterioase, Sarah şi Sam profită de acest răgaz petrecut în Casa de Chihlimbar pentru a o investiga şi a-i descoperi secretele. În această aventură se alătură şi Jackson, băiatul fostei infirmiere a bunicii lui Sarah. Acesta îi spune lui Sarah că între zidurile casei se află ascunsă o comoară din diamante, iar cei doi pornesc în expediţii nocturne pentru a o căuta. Sarah se gândeşte să răscumpere prin această comoară Casa de Chihlimbar astfel încât ei să nu mai fie nevoită să o vândă.

Casa se dovedeşte a fi impregnată de amintirile lăsate de foştii ei locatari, de strămoşii lui Sarah încă din secolul al XVIII-lea. Dar mai mult decât a descoperi cufere cu obiecte vechi sau nişe ascunse în perete, Sarah află curând că poate retrăi momente din vieţile persoanelor care au locuit în Casa de Chihlimbar, prin intermediul unor viziuni care o transportă pur şi simplu în diferite momente din trecut. Şi nu este vorba despre stafii care bântuie casa, ci de amintirile propriu-zise ale acestei case bătrâne care a văzut atâtea de-a lungul secolelor.

Accesul la întâmplările din trecut o ajută pe Sarah să afle lucruri nebănuite despre familia ei şi îi oferă chiar prilejul de a schimba tragediile care mai au urmări şi în prezent. Pentru cititor, artificiul literar al viziunilor din trecut pe care Sarah le experimentează reprezintă o ocazie de a relaţiona cu personaje interesante din diferite epoci ale istoriei ţinutului Maryland. Ne întâlnim cu sclavi şi proprietarii lor, asistăm la baluri impresionante, tragedii de familie ce au legătură cu bebeluşi dispăruţi şi copii cu dizabilităţi etc. Cu toate că nu este o carte chiar horror, „Casa de Chihlimbar” are câteva elemente înfricoşătoare. Utilizarea oglinzilor şi a copiiilor sunt numai două dintre pârgiile la care autoarele recurg pentru a crea o atmosferă lugubră.

Dincolo de aspectele legate de istoria Casei de Chihlimbar, romanul tratează şi relaţiile lui Sarah cu diferite persoane din viaţa ei: legătura strânsă pe care o are cu frăţiorul ei Sam, care suferă de o formă de autism; relaţia distantă şi complicată cu mama ei; apropierea de Jackson, care tinde să devine ceva mai mult decât un simplu prieten, dar şi relaţia de dragoste adolescentină pe care o trăieşte alături de Richard, băiatul unui politician bogătaş din vecini. Cu toate că aşa-zisul „triunghi amoros” nu a lipsit nici din această carte young adult, consider că cele două personaje masculine – Jackson şi Richard – au fost construite cu atenţie şi au avut atât defecte, cât şi calităţi, deci cel puţin nu s-a mers pe vechea reţetă „băiatul bun versus băiatul rău”.

Stilul de scriere nu a fost ieşit din comun, însă a complimentat cu succes subiectul cărţii. Atmosfera Casei de Chihlimbar a fost redată cu uşurinţă, prin descrierile detaliate, dar şi prin trăirile şi viziunile personajului principal. M-am simţit acaparată alături de Sarah în lumea magică a acestei case vechi, ale cărei coridoare întunecate şi scări scârţâitoare păstrează cu fidelitate amintirea vechilor ei locatari, poveştile lor de viaţă şi de moarte, ecouri ale unui hohot de râs sau ale unui plâns de disperare. Pentru mine, casa însăşi a fost cel mai puternic şi bine definit personaj al acestei cărţi.

Kelly Moore a conceput prima dată romanul „Amber House” („Casa de Chihlimbar”) în timpul Facultăţii de Drept şi un prim exemplar al acestui proiect a fost scris pe la mijlocul anilor ˈ80. Când fiicele ei, Tucker şi Larkin, au descoperit manuscrisul cu câţiva ani în urmă, cele trei au decis să îl rescrie împreună. „Casa de Chihlimbar” este primul volum dintr-o trilogie din care a fost publicat deja volumul al doilea, „Neverwas”.

Autor: Kelly Moore, Tucker Reed, Larkin Reed

Titlu: Casa de Chihlimbar

Traducere: Monica Cibotariu

Editura: Grupul RAO

ISBN: 9786066096621

Număr pagini: 416

An apariție: 2014

Preț: 45 lei


sursa foto: aici

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Cristina Poșircaru