Brandon Sanderson – Sufletul împăratului

sau cum să fii o falsificatoare de succes

bookpic-sufletul-imparatului-30184Imaginația nu trebuie și nu poate avea limite. Noi suntem în stare de mult mai multe lucruri decât am crede, iar imaginația poate fi super-puterea noastră. Nu, nu-i o reclamă la pastile pentru memorie sau îmbunătățirea funcțiilor neuro-cerebrale! Brandon Sanderson e genul ăla de scriitor care te poate pune pe gânduri când îi citești una dintre cărți: Și eu pot să scriu așa? De ce nu m-am gândit vreodată la o astfel de idee pentru un roman? Dacă mă-ntrebați pe mine, eu cred că poți scrie cartea pe care ai vrea s-o citești. Nu c-ar fi neapărat cheia succesului, că nimeni nu știe cum poate un roman să fie adulat de public, dar cred că poate fi un pas înainte. Și, de aceea sunt convinsă că Sufletul împăratului a fost încă o carte pe care Sanderson ar fi vrut s-o citească.

Micuța nuvelă are doar 160 de pagini și poate fi citită în aer liber, în pat, oriunde ai chef. E scrisă impecabil din punctul meu de vedere, stilul e simplu și ușor de parcurs, nu exagerează cu arabescurile narative și nici nu are nevoie de 40 de pagini ca să descrie o etapă din viața unuia dintre personaje.

Nuvela are ca subiect o tânără falsificatoare de lucruri (povestea se-ntâmplă în vremuri străvechi, așa se pare), iar Falsificatorii erau genul de oameni huiduiți pentru că falsificau orice obiecte aveau chef, cu condiția să știe istoricul obiectelor. Flasificarea nu era tocmai cea mai bună idee pentru a recupera lucruri o dată pierdute, dar iată că conducătorii împărăției au nevoie de un astfel de om pentru o cauză nobilă. Singura falsificatoare cărora le era la îndemână era colo, închisă într-un puț adânc. Shai era condamnată la moarte din cauza „meseriei” sale, iar mai marii împărăției îi propun să o elibereze în schimbul unui mic ajutor. Shai știe cu ce oameni are de-a face și totuși acceptă propunerea: în termen de 100 de zile, ea trebuie să falsifice sufletul împăratului aflat pe moarte. Să falsifice, adică să creeze și să upgradeze sufletul, pentru că altfel întreaga orânduială obștească a împărăției se va duce pe apa sâmbetei dacă dușmanii împăratului vor ști că acesta nu mai trăiește.

Problema nu e că Shai n-ar fi în stare, ci dacă conducătorii o vor elibera după ce-și îndeplinește rolul? Shai pare un fel de prințesă războinică, o Mulan cu abilități parapsihologice (din cauza numelui care aduce a origine asiatică, nu mi-o închipui altfel pe Shai decât o japoneză foarte agilă). Dacă o să continui să povestesc, s-ar putea s-o rescriu eu aici, așadar mai bine vă las pe voi s-o citiți.

Brandon Sanderson (19 decembrie 1975) s-a născut în S.U.A și a downloaddevenit celebru datorită seriei de cărți fantasy Mistborn:  The Final Empire,  The Well of Ascension, The Hero of Ages şi The Alloy of Law. A mai scris și Alcatraz, ElantrisLegion, Reckoners The Stormlight Archive, Rithmatist, Warbreaker, Dark One, Dragonsteel, Infinity Blade. Operele sale au primit numeroase premii literare, precum: Romantic Times Award, John W. Campbell Award, UPC Science Fiction Award, Whitney Awards, David Gemmell Legend Award, Hugo Award, World Fantasy Award.

Titlu: Sufletul împăratului
Autor: Brandon Sanderson
Editura: Paladin
Traducere: Iulia Dromereschi
Pagini: 160
Colecție: Paladin Black Pocket
Surse foto: 1, 2

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.984 de abonați.

Autor articol: Ruxandra A. Sowilo