W.G. Sebald – Austerlitz

bookpic-austelitz-63418Există anumite cărți care sunt menite parcă să pună amprenta pe cititor. Austerlitz de W.G. Sebald este una dintre ele.

W.G. Sebald ( 18 mai 1944 – 14 decembrie 2001) este unul dintre acei scriitori care au plecat prea devreme dintre noi, la doar 57 de ani, într-un accident auto. Este de asemenea, unul dintre aceia care n-au apucat să câștige Premiul Nobel, fiind pus pe lista de așteptare pentru a-l primi post-mortem. Nu mi se pare o idee prea bună, pentru că scriitorul nu se poate bucura, dar, pe de altă parte, tot ceea ce a scris el merită să fie pe lista monștrilor sacri care au primit acest mult-râvnit premiu.

Pe lângă studiile literare care l-au consacrat, Sebald a publicat doar patru romane: Vertigo (1990) Imigranţii (1992), Inelele lui Saturn (1995). În 2001, la puțin timp după moartea sa, a apărut ultimul său roman, Austerlitz.

Romanul Austerlitz are un stil narativ pe care l-am întâlnit la Thomas Bernhard, are aceleași descrieri elaborate și fraze construite special pentru a descrie fotografic locuri, oameni și de altă dată. Există, la un moment, o frază care se întinde pe cca 9 pagini, lucru întâlnit și la Bernhard. Deși pare uneori cam anevoios atunci când nu îmi dădeam seama cine relatează, autorul sau personajul , firul narativ este dus până la capăt.                                                                                                     images

este omul care îi schimbă autorului viața. Încă nu știm dacă este doar un personaj fictiv sau într-adevăr acesta a existat cândva; luăm în calcul și faptul că tatăl lui W.G. Sebald a făcut parte din Wehrmacht, numele oficial al forțelor armate ale Germaniei naziste între 1935 și 1945, de unde reiese că Sebald a fost chinuit de acest gând întreaga sa existență.

Austerlitz este unul dintre acei copii care a fost salvat de la dezastrul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind trimis din Praga în Londra cu un vas plin cu copii care au putut fi scăpați din ghearele morții. Austerlitz nu-și mai amintește nimic din trecutul său, se împrietenește cu autorul și cei doi dezvoltă o care se întinde peste ani.

Pe fundalul cafenelelor din Belgia, Londra si Franța, Austerlitz face săpături în tranșeele memoriei și apelează la arhivele istorice pentru a-și afla adevărata identitate, pentru că el n-a crezut nicio clipă că este englez.  Austerlitz află, mult mai târziu, că întreaga sa familie a fost ucisă de naziști și că poartă sânge evreiesc.

Este un roman captivant, hipnotizant, încărcat emotional cu  fraze ce descriu tristețe, singurătate și melancolie.

W.G. Sebald a mizat foarte mult în scrierile lui pe puterea memoriei, dar și pe pierderea acesteia și pe dezastrul psihic, istoric al umanității.

Recomand cartea tuturor celor care trăiesc din plin ceea citesc.

 

 

Autor: W.G. Sebald

Titlu: Austerlitz

: Art

Colecție: Desenul din covor

ISBN: 978-606-710-175-1

Traducător: Irina Nisipeanu

Pagini: 312

Anul apariției: februarie 2015

Preț: 25 lei

 

sursa foto: 1, 2

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.