Voluntar FILIT, cu drag și profesionalism

Dragă ,

și așa îți duceam dorul tot anu-mprejur, de-acum va trebui să mă resemnez în fața unei situații nedorite și neașteptate. Vei lipsi de tot în 2015, iar aceasta este cea mai mare tristețe culturală a României literare și nu numai. Mi-e ciudă că ura politică omoară frumosul și interacțiunea dintre cei mai buni. Te-au secerat cu nesimțire și nu s-au gândit că poate pentru a te face întâmplat, echipe întregi nu dormeau nopțile, se culcau la două noaptea și se trezeau la șapte și o luau de la capăt. Ideea este că noi te făceam cu drag și profesionalism, te vedeam cum crești în ochii tuturor ca un Făt-Frumos și dintr-o dată, cei care nu au citit poate, o carte-n viața lor, au hotărât că ești prea bun.

elevi la FILIT © 2014 SemneBune
elevi la © 2014 SemneBune

Mă gândesc în fel și chip; mă gândesc că principala preocupare a dușmanilor fost să-și mulțumească invidia. Invidia lor s-a născut, cel mai sigur, din faptul că nu erai al lor. Și au săpat, au aruncat cu mizerii, au denigrat și au amenințat. Cum tu ești făcut din bucuria unor scriitori frumoși la port și suflet, n-ai putut continua în așa ceva.

Frumosule FILIT, îți vreau zâmbetul și relaxarea înapoi, îți vreau voluntarii fericiți în juru-ți. Hai să te înveselesc cu niscaiva amintiri dragi. Îmi amintesc cum voluntarii tăi cărau acel „omuleț FILIT” din bare de fier, dar foarte elegant. Era noapte și se mai opreau și făceau glume și la un moment dat era să îl scape. Era destul de greu, ce-i drept. Iată, acum cineva a „trântit” cu tine de pământ. Nu prețuiesc frumosul, zic eu. Și nu spun aici banalități. Frumosul tău constă în atmosfera pe care o aveam peste tot în oraș; era sărbătoarea FILIT, sărbătoarea cărții și a creatorilor de lumi mai bune.

voluntari filit
studenți la FILIT © 2014 SemneBune

Că tot am amintit de voluntari, mi-a fost drag să-i văd atât de motivați și plini de energie. Mulți dintre ei au făcut pentru prima dată și și-au dat seama că sunt buni la anumite activități specifice evenimentelor culturale. Cu unii am legat prietenii care s-au învechit ca și-s ca un vin bun. Nu lipseau, bineînțeles, nopțile în care unii dintre ei nu se mai dădeau duși acasă de la Casa FILIT. Știi ce? Voluntarii tăi chiar erau prețuiți și valoroși. Unii abia aștepatau să se dea strigarea pentru recrutarea celei de-a III-a ediții. S-au trezit cu un FILIT trist, răpus.

Dragă FILIT, reia-ți forțele bune, arată o dată în plus că ești cel mai bun și adună oamenii frumoși. Poate unii nu înțeleg. Bunătatea nu naște bunătate de cele mai multe ori, dar tu încerci. Și presimt că vei fi și mai bun. Orice lovitură, dacă știi cum s-o primești, îți dă aripi să te ridici și mai sus. Știu că ne reîntâlnim cu cele mai bune gânduri la anul, când FILIT al nostru va fi și mai mândru, și mai plin de viață, dar și mai sus. Poate atunci nu te vor ajunge răutățile politicienilor fără un FILIT al lor. Poate dacă ar avea și ei un FILIT făcut din drag, n-ar trage cu săgeți în cel al vecinilor.

mircea cartarescu filit
„Cu mare drag pentru locul din lume unde în clipa asta se-ntâmplă esențialul…” în Casa FILIT © 2014 SemneBune

n.r.: Corina GOLOGOȚ a fost coordonator voluntari 2014

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/