Vlad Drăgoi – Eschiva

coperta1Dacă în volumul Metode (editura Max Blecher, 2013), Vlad Drăgoi expune o multitudine de stări amplificate ale furiei, ale singurătății și neputințelor din viața omului, în general,  în volumul Eschiva (editura Cartea Românească, 2015) propune delimitarea clară dintre responsabilitatea adultului și eschiva la care se ajunge într-un final. Amânarea, contratimpul. Fandarea rațională către această amânare, către momentele în care individul știe ce trebuie să facă, dar amână, în speranța că se întâmplă ceva între timp.

Acest segment aproape invizibil, între timp, poate deveni din eschiva ideală și soluția aproape perfectă pentru salvarea sinelui. Volumul Metode este un volum extrem de bun, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru că m-a determinat să îmi creez propriul film în care am observat exact ceea ce se întâmplă cu mecanica minții stăpânită de vijelii de toamnă.

Eschiva reprezintă, cumva, continuarea a ceea ce se întâmplă în Metode, o supradimensionare a tumultului interior, un proces de corodare a mecanismului minții înlesnit de defazarea continuă a inimii. Mă face să cred că sufletul, în ceea ce-l privește pe Vlad Drăgoi, devine un obiect antropomorf, pentru că există un soi de dezumanizare la nivel creativ, ceea ce nu-l împiedică pe poet să construiască un templu al singurătății, o arenă în care se luptă cu proprii demoni.

,,Poveștile” eschivei (căci tot ce seamănă cu noi, tot ce aduce elemente comune vieților noastre ajunge la stadiul de ficțiuni reale) centrează individul în plan secund, ca și cum stările de spirit, gândurile și toate umbrele lor devin parte detașată din cadru.

Ca și în volumul Metode, avem parte de același discurs cinic, franc, cu rezoluții extreme care blurează și în același timp, clarifică imaginea de ansamblu pe care o descoperim.

Cum tind foarte mult către proză, a face o selecție între noile apariții literare în materile de poezie românească contemporană îmi este extrem de simplu: mă prinde sau nu mă prinde, îmi creează un film în minte sau totul este blank.

download (1)Cum spuneam și la început, Vlad Drăgoi a reușit să îmi fixeze creierul într-un punct care apoi s-a dispersat în alte sute de mii de puncte, ceea ce m-a dus la crearea unui labirint cosmogonic (poate sună prea pretențios, dar mă refer la faptul că fiecare om are propriul univers, propria cosmogonie, propriul început de dinaintea începutului care poate nu va avea loc vreodată).

Volumul poate fi comandat de aici.

Autor: Vlad Drăgoi

Titlu: Eschiva

Editura: Cartea Românească

ISBN: 978-973-23-3120-0

Număr pagini: 56

Anul apariției: 2015

Preț: 19,95 lei

sursa foto: 1, 2

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.