Un roman de rahat

roman_rahatNu, nu am hotărât eu că romanul lui merită acest calificativ, pe care imi este peste mână să îl şi scriu într-o recenzie de carte, ci autorul însuşi a decis să dea acest titlu cărţii sale. Un roman de rahat a apărut în 2013 la Editura Tritonic şi este deja la a doua ediţie, de pe coperta căreia aflăm că volumul a fost şi bestseller-ul anului. M-aş aventura să pariez că titlul cel puţin neobişnuit a avut ceva de-a face cu numărul mare de exemplare vândute, în condiţiile în care trăim în nişte timpuri în care senzaţionalul şi şocantul vând foarte bine.

Însă titlul este înşelător în cazul acesta. Romanul nu conţine nimic şocant sau senzaţional pentru noi, societatea românească de astăzi.  El conţine adevărul despre dedesubturile (impropriu spus, căci ele se petrec la vedere) politicii şi economiei româneşti. Probabil că dacă ar citi un suedez sau un danez această carte, ar crede că autorul are o imaginaţie bogată, că astfel de lucruri nu sunt cu putinţă într-o ţară europeană din secolul XXI. Din punctul de vedere al unui cetăţean dintr-o societate corectă, unde corupţia, birocraţia excesivă şi haotică, bişniţa, nepotismul şi furtul au fost eradicate, cartea lui este şocantă şi senzaţională. Poate aici găsim şi unul dintre motivele pentru care autorul a considerat acest tilu potrivit, şi anume lipsa de reacţie a societăţii româneşti la lucrurile scandaloase pe care le fac aleşii locali, parlamentarii, oamenii de afaceri sau chiar vecinii noştri cu care suntem gard-în-gard, pe care îi vedem furând sau deturnând fonduri şi nu numai că închidem ochii, dar îi şi felicităm; ba nu în puţine cazuri, îi invidiem. Că ei ‚s-au descurcat’ şi noi nu.

Adrian Suciu s-a născut în Năsăud, în 1970. Este licențiat al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai din Cluj. A lucrat în minerit până în 1990, apoi în presă, în România şi Franţa. A colaborat cu posturi de radio şi televiziune şi a publicat în Dilema, România literară, Steaua, Vatra, Tribuna, Familia, Poesis, Luceafărul etc. A fost inclus în antologii literare şi a fost premiat cu diverse premii la concursuri literare. Romanul său, Sex cu femei, publicat la Editura Tritonic în 2008, a primit premiul ‘Cartea anului’ al Uniunii ScriitorilorAdrian Suciu este acum expert parlamentar la Directia de relatii publice a Camerei Deputatilor.

Un roman de rahat poate fi citit şi ca pamflet şi ca tragedie. Abundă în ironii şi auto-ironii, dar în acelaşi timp reprezintă şi o dare de seamă a anilor de dupa 1989. Personajele şi situaţiile ar fi extrem de amuzante, dacă nu ar fi prea dureros de adevărate. Cartea lui Adrian Suciu radiografiază fără milă intimitatea instalării ‘democraţiei româneşti’, dezvăluind ca incompetentă şi coruptă întreaga clasă politică, analizând până şi sistemele de fraudare a votului, cum ar fi ‘suveica’, sau dezmembrarea cu căruţa şi camionul a fabricilor şi uzinelor privatizate.

Dintre paginile cărţii se desprinde un personaj emblematic, Coleaşă. Adrian Suciu îl face martor şi părtaş la tot ce vrea să ne împărtăşească, într-un mod savuros şi prea real. Iată un fragment din filosofia lui Coleaşă, după ce a primit şpagă prima dată:

“Sînt lucruri care nu se uită niciodată. Prima dragoste. Primul sărut. Prima şpagă. […] Prima dată când a găsit o bancnotă între filele unui dosar, a avut un moment de ezitare. I s-au activat, pentru o clipă, reflexele de procuror ratat. Apoi s-a cinstit din banii ăia cu un şir de coniace. Şi şi-a înjurat părinţii, şcoala, anturajul şi educaţia. Treizeci de ani l-au învăţat toţi că trebuie să fie cinstit, să-şi ţină cuvântul dat, să respecte legea, să ajute bătrânicile să treacă strada şi să le cedeze locul în autobuz. O grămadă de mizerii care îţi schimbă soarta şi îţi închid porţile. Ajungi în lume şi vezi că noroc au curvele şi pramatiile. Lumea o conduc ăia care nu cred în nimic şi care îşi bagă picioarele în tot ce i-a învăţat şcoala. Uneori, le uşor, nici n-au făcut multă şcoală. Oamenii puternici îşi învaţă copiii de mici că totul e al lor, că totul se poate cumpăra, că legile şi principiile sunt pentru fraieri. Le plătesc copiilor chiuretajele pentru prietenele lor minore şi le cumpără maşini la majorat. Le pun pile şi fac presiuni când au probleme şi le cumpără diplomele. Asta înseamnă educaţie de învingători, mama mă-sii de viaţă! Şi el îşi face probleme pentru o bancnotă!!!

Vă recomand să citiţi Un roman de rahat. Veţi recunoaşte situaţii şi personaje, chiar dacă sub altă formă, vă veţi explica mecanismele subtile ale diverselor afaceri dubioase sau ale îmbogăţirilor subite şi cu siguranţă veţi privi buletinele informative sau talk-show-urile cu o doză mare de scepticism de acum înainte.

Şi nu în ultimul rând, veţi râde cu poftă citind cartea lui Adrian Suciu. Până la urmă, românul este celebru pentru abilitatea sa de a face haz de necaz!

Titlul: Un roman de rahat
Autorul: Adrian Suciu
Editura: Tritonic
Colecţia: Lit
Apărut: Martie 2013, reeditat 2014
ISBN: 978-606-93388-3-4
Format: 10×22
Pagini: 144
Preţ orientativ: 20 lei

 Sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.