Tradiție. Istorie. Rost. Leșe

10329868_867978886565726_1923275397711806648_oÎn data de 30 noiembrie, chiar în ziua de Sântandrei, ocrotitorul României, şi cea dinaintea Zilei Naţionale, a avut loc la Sala Palatului spectacolul lui Grigore Leşe intitulat Tradiţie. . Rost. Originar din Țara Lăpușului, Grigore Leșe este Doctor Summa cum Laudae în Muzică, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi realizator de emisiuni radio și TV. Activitatea sa artistică a fost răsplătită de-a lungul timpului cu numeroase premii naționale și internaționale.

Concertul a făcut parte din proiectul național cultural Artă Contra Drog 2014, inițiat de CIADO România și Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film „Dracula”. Tocmai de aceea, în deschidere a vorbit chiar Preşedintele CIADO România, academician Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Tot la începutul spectacolului, Grigore Leşe a avut o intervenţie în care a explicat de ce nu a mai avut niciun concert la Sala Palatului în ultimii 30 de ani, şi anume că la o decernare de premii, în plin regim comunist, exact cu 30 de ani în urmă, a fost acuzat de substraturi reacţionare în versurile sale şi prin urmare izgonit de pe scenă. Iată că acum a avut o revenire cu adevărat spectaculoasă şi triumfală pe aceeaşi scenă, aplaudat în picioare minute în şir de o Sală a Palatului plină.

Alături de Grigore Leşe s-au aflat pe scenă aromânii fârșeroți din Cogealac, cu care artistul a cântat în Catedrala Saint-Sulpice din Paris, dar și Taraful lui Firuță din Islaz, Teleorman, Taraful din Băbiciu, Olt, Grupul Iza, Maramureșul Voievodal, oameni din Idicelul de Pădure, Mureș și Fanfara Țărănească din Saelele, Teleorman.

 

Muzica țărănească înseamnă comunicare cu Strămoșii. Creează o anumită stare care te împlinește, te face om întreg.  Colindele, horile, cântările pe care le vom aduce la Sala Palatului induc magia, stăpânesc imaginația, însoțesc omul pe lumea asta… Așadar, ritm și polifonie țărănească, hori și strigături, glas de fluier și de cimpoi – o lume fabuloasă, vie, în care fiecare își va găsi  neamul și rostul.”, a declarat Grigore Leșe înainte de concert.

 

Într-adevăr, pe scena Sălii Palatului s-au manifestat felurite cântări și dansuri, unele care mi-au sunat familiar, altele complet noi pentru mine. Unele care mi-au plăcut, altele pe care nu le-am înțeles și nu m-au atins în niciun fel.

Grigore Leșe a cântat prea puțin, fiind mai degrabă regizor și dirijor al unei orchestre pestrițe formate din toți invitații săi, dintre care cei mai mulți nu se cunoșteau între ei și nici nu își știau muzica unii altora. Și publicul făcea parte din orchestra dirijată de Leșe, fiind chiar apostrofat la începutul concertului, pentru neatenție și lipsă de reacție. Mi s-a părut nepotrivită pornirea lui Grigore Leșe de a ‘certa’ publicul, dar presupun că este un defect profesional, maestrul fiind și profesor la Universitatea din București.

Spectacolul a fost presărat cu momente vii, neregizate, spontane, cum au fost cele două momente în care Grigore Leșe a invitat câteva persoane din public să danseze împreună cu el pe scenă. Nu au fost mulți curajoși, însă cei care au îndrăznit s-au distrat, s-au învârtit și au fost aplaudați de o sală întreagă. Însuși Leșe a învârtit o ‘voluntară’, dovedind că poate și să danseze pe ritmurile pe care le cântă de obicei.

Per total, impresia mea a fost că Grigore Leșe s-a simțit ca la el acasă pe scena Sălii Palatului, dezinvolt și energic, iar pubicul a plecat din sala de spectacol cu bucurie și mîndrie că face parte din acest neam cu , tradiție și rost.

Grigore-Lese-Traditie-Istorie-Rost-Sala-Palatului-Bucuresti-19

 

Sursa foto aici

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.