Talk to the bomb. Mai bine urmăriți-o!

„Probabil nu vă amintiți ce ați făcut pe 11 septembrie 2000 sau pe 11 septembrie 2002 sau 2003 sau orice alt an. Dar cu siguranță vă amintiți ce ați făcut pe 11 septembrie 2001”.

Afis Talk to the Bomb 28 martie 2015Piesa Talk to the bomb, văzută sâmbătă (28 martie) la Godot-Cafe Teatru, spune istoria unui triunghi amoros, învârtit în jurul celebrului atac 9/11. Cumva neobișnuit, povestea e spusă prin vocile celor trei protagoniști care interacționează doar verbal și (prea puțin) paraverbal, dar nu față în față: chiar dacă dialoghează, actorii stau cu fața spre public, pentru a evidenția, printr-un exercițiu de limbaj nonverbal bine executat, tot ceea ce mintea și trupul spun fără cuvinte.

Sașa e, după cum spune Alex, „enervant de cuminte”, motiv pentru care o remarcă și se îndrăgostește de ea. La rândul ei, fata e atrasă de Voinicul cel frumos și ușor arogant și trec printr-o poveste de dragoste tumultoasă, deși ea cochetează inițial și cu Alex și se întâlnește cu el, în diferite circumstanțe, de-a lungul timpului. Da, evident, povestea începe în Vama Veche.

Voinicul nu e chiar așa de sensibil și perfect pe cât pare, pe cât îl vede fata; se dovedește a fi un tip oarecare, frumos, dar destul de banal, fără vreun talent aparte, fără vreo capacitate deosebită de a percepe lumea. Alex pare un băiat de cartier, mai mereu cu gluga hanoracului trasă peste frunte, bând bere și cu un ticuri verbale prea puțin elegante. Totuși, el pare a fi cel mai profund dintre cei trei, el vede lucrurile în ansamblu, prin vocea lui se consemnează constant schimbările prin care trece Sașa. Fata, deși inițial apare ca o „tocilară cuminte”, care petrece jumătate de zi cu ochii în cărți, e de fapt o tânără pretențioasă, deși fără a sugera ea însăși standarde prea înalte. Întrega poveste e dictată de o frivolitate specifică locului și vârstei (în jurul a 20 de ani, pe plaja văratică a tinerilor fără griji), care, însă, nu se scutură din haine nici când povestea devine (oarecum) serioasă.

talk to the bomb2

Așteptările pe care le-am avut, ca spectator, mi-au fost surprinse și nu întotdeauna în bine. Sașa anunță că trebuie să plece în străinătate, căci are o bursă de studiu în… Polonia. Recunosc, eu mă așteptam să fie în SUA și să apară probleme existențiale de securitate personală; plus că toată criza din aeroporturi și măsurile sporite de protecție i-au scăpat din atenție studentei. Apoi, întâlnirea lor putea să se petreacă oriunde altundeva, nu neapărat în Vamă. Povestea e a unor tineri plafonați, nesiguri pe viața lor, și probabil că mulți s-au regăsit. Eu însă mi-aș fi dorit să pot învăța ceva de pe urma trăirilor acelor oameni imaginați.

Cele mai multe lucruri, însă, sunt de notat cu multe puncte în plus. Întâi, jocul actoricesc foarte bine executat pe limbajul trupului (deși puțin deficitar, în cazul Voinicului). Apoi, decorul modest (trei scaune și-o bere) și luminile colorate, care au tradus din cuvinte starea apăsătoare, pustietatea, nimicul din sufletele chinuite (de dor, de teamă, de singurătate). Mai mult, piesele alese superb, în care se regăsesc și cei mari (generația pe care o evocă muzica), dar și cei mici, ca mine, pentru care acestea sunt legende vii.

talk to the bomb 3La astea se adaugă asocierea metaforică, genială, dintre isteria generală datorată atacului terorist și debusolarea și depresia Sașei. În plus, e de aplaudat (și râs și oftat) seria întreagă de replici istețe date de Alex, lejeritatea cu care face jocuri de cuvinte, inclusiv felul în care oferă cuvântului „traumă” un sens mai puțin peiorativ, acela de femeie iubită și dorită cu patimă: „Fericiți cei care și-au întâlnit trauma!”.

Nu, nu e piesa pe care mă așteptam să o văd. Da, e o piesă bună, jucată bine, care transmite din toți porii și toate sunetele sentimentele contractorii ale tinereții impulsive. Da!, merită văzută și reascultată, pentru multele nuanțe care scapă printre neoane roșiatice.

Titlu: TALK TO THE BOMB
Text: Rucsandra Pop
Regia:
Distribuție: , ,
Unde: Godot-Cafe Teatru, sala SubScenă
Văzută: Sâmbătă, 28 martie, ora 19.00
TALK TO THE BOMB este o producție & Hydra Society
Pagina de Facebook a spectacolului poate fi accesată aici.

Sursă foto.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.