SB-0612-RPC

E vineri, așa că ne-am gândit să vă oferim de Moș Nicolae recomandări savuroase de lectură, planuri și zero plictis, pentru weekend. Avem de toate, pentru pasionați de carte, teatru și momente bune, petrecute cu stil.

Pentru că tot suntem în plin sezon de festival literar și am lăsat în urmă un Târg Internațional de Carte colorat și vibrant, revista SemneBune.ro a stat de vorbă cu scriitori, critici literari și jurnaliști culturali, care au răspuns la întrebarea ”Cu ce rămânem după ?”. De la entuziaști și visători, până la sceptici și moderați, aceștia au avut un mare motiv de bucurie în comun – brațul de cărți cu care au plecat acasă. Scriitorul Oliviu Crâznic oferă o listă detaliată a titlurilor de care s-a bucurat, punctând că a fost ”un târg de carte foarte bogat, care vine la timp pentru a compensa un an până acum relativ sărac în literatură de calitate”. Pe de altă parte, nu este de neglijat constatarea scriitorului Cezar Paul Bădescu, referitor la literatură, în România, ”ţară unde, conform unui recent studiu al Comisiei Europene, se citeşte cel mai puţin din Europa şi unde peste 50% dintre adulţi nu au deschis o carte în ultimul an.” Vă recomandăm ancheta SemneBune, semnată de Arnoux Maz, pentru a vă forma o imagine asupra anvergurii şi impactului unui eveniment de talia Gaudeamus.

Hotnews.ro anunță o lansare de carte neobișnuită, și anume volumul ”Acum știu cine sunt. Întâmplări și aduceri aminte”, semnat de Grigore Leșe și publicat de editura Humanitas. Lansarea de la Librăria Humanitas Cișmigiu, pe 6 decembrie 2013, în prezența regizorului Mihai Sibianu, fondatorul revistei Tataia, a eseistului Peter Hurley și a trupei Electric Fence, și volumul în sine se anunță interesante. Între poezia urbană și chemarea unui acasă de vremuri demult apuse, Leșe ne invită la o clipă de respiro: ”Adeseori, când traficul e bară la bară şi totul pare zadarnic, iau fluierul din geantă. Cunosc semafoarele din drumurile mele de zi cu zi, ştiu când am timp de o hore şi când de un joc, zic în fluier până când se amestecă verdele cu roşul, până când claxonul din spatele meu spintecă aerul, până când li se amestecă glasurile precum stările mele.”

Tot din seria evenimentelor neobișnuite face parte și întâlnirea cu cititorii a scriitorului Răzvan Petrescu, miercuri 11 decembrie, de la ora 19:00, la cafeneaua Cărturești Verona. Evenimentul face parte din seria ”Dialoguri cu scriitori români”, despre care polirom.ro povestește că ”se desfăşoară în librăriile Cărtureşti din toată ţara şi şi-a propus să pună scriitorul în faţa publicului său pentru un singur motiv: pentru că este scriitor! Un prilej în care acesta poate fi el însuşi, salvat chiar şi de propriile sale cărţi. Pentru că la aceste întîlniri nu se va discuta doar despre ultima sa carte sau despre toate cărţile scrise de el, nici măcar nu se va discuta doar despre activitatea sa publicistică. Fără a fi pierdute din vedere, toate acestea vor fi aservite unui scop mai important şi anume acela de a mijloci întâlnirea scriitorului (ca autor, dar şi ca om) cu publicul său.

Astăzi este o zi importantă pentru un titlu care a generat așteptări și a stârnit varii reacții, în 2013: Sunt o babă comunistă, volum semnat de scriitorul . După ecranizarea îndelung dezbătută, pe baza scenariului semnat de scriitorul , în regia lui Stere Gulea, astăzi are loc premiera spectacolului de teatru omonim, pe scena Ateneului Tătărași, din Iași, sub supravegherea aceluiași , care a adaptat textul și s-a ocupat de regie. Pe ateneultatarasi.ro, regizorul descrie această punere în scenă ca fiind un ”un spectacol despre cum oamenii reuşesc să se oblige pe ei înşişi să fie fericiţi, atunci cînd nici un element exterior lor nu-i îndeamnă, de fapt, la fericire.” Detalii referitoare la reprezentaţii sunt disponibile pe pagina web a Atelierului Tătărași.

În aceeași lume fascinantă a teatrului, Godot Cafe vă invită duminică 8 decembrie, la un spectacol regizat de un nume legendar: . ”Fă-mi loc” de Anthony Michineau ”spune povestea a doi tineri ce se regăsesc în ajunul Crăciunului în cușeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, șarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus in fața unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existență.” Distribuția – Medeea Marinescu și Marius Manole – promite și ea un spectacol memorabil. Detalii, pe godocafeteatru.ro.

V-am pregătit un weekend plin de bunătăţi și ne auzim/citim săptămâna viitoare, cu chef de sărbători, evenimente şi titluri/muzichii bune.

 banner-revista-presei-SPT

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.