Despre moderație și Semnele lucrului bine făcut. La mulți ani!

După mai bine de două ore de bătut din picioare și sorbit cafea proastă, între două incantații și o înjurătură, am pornit spre Brașov, să întâmpin 2015 cum se cuvine: înghețată bocnă, în Piața Sfatului. Inițial, mi-a venit să blestem România lucrului bine făcut și să vociferez, măcar în gând, că am schimbat un președinte și ne-am burzuluit la sistem și nu se schimbă nimic și uite, nene, ce gafă majoră a făcut Ta(n)tiana, în postura de purtător de cuvânt (în fond, nu e așa de gravă gafa, ci e, mai curând, o chestiune de înțelegere a și adaptare la regulile de social media), și cum vine treaba să renunți la doctorat (când ar fi trebuit să ți se retragă, dacă ești măgar și furi), că e ca și cum ai renunța la clasa a 8-a, că nu ți-a plăcut diriginta și trenul ăsta nu mai vine. Nimic nu merge în țara asta!

M-am potolit destul de repede, realizând că mă transform în vecina de la 4 sau în doamna din compartiment (vă voi povesti și despre ea), ale cărei teorii politice-filosofice-jurnalistice-conspiraționiste-mistice(?) le ascult fascinată de vreo oră. Recunoașteți şirul (i)logic de argumente şi impulsivitatea pe care o vedem la teveu, în presă, pe Facebook, printre prieteni și familie, nu? E un soi de înfierbântare balcanică, care amestecă în mod nefericit lipsa de informații, lipsa de răbdare și frustrarea generată de lipsa de control asupra propriei vieți.

Dat fiind faptul că anul a fost plin de evenimente cam pe toate planurile și în toate curțile, mi-a fost dat să sesizez astfel de înfierbântare în locuri, în care m-aș fi așteptat să descopăr ceva mai multă înțelepciune și un strop de moderație. Însăși subsemnata tinde să se aprindă uneori, riscând să trivializeze o cauză perfect validă (și nobilă, uneori), o argumentație excesivă, emoțională, lăsând la o parte obiectivitatea. Să ne potolim, zic, să tragem linie pe 2014 și să ne propunem lucruri mărețe pentru 2015. Să rezumăm: oameni noi la SemneBune, care scriu bine și care ne sunt dragi (Dana Nedelcu, Andreea Tănase, Cristina Poșircaru, Isabela Flocea, Elena Donea, Anca Petre, Andra Pavel, Marius Gabor, Loredana Malic, Cristina Cîrnicianu), prima ediție a întâlnirilor cu scriitori, în seria ”Lectura de joi”, a doua ediție FILIT, unde ne-am prezentat la datorie cu atelierul „Scrie-ţi povestea în Iaşi”, am cunoscut scriitori memorabili, am luat interviuri, am alergat de la o întâlnire la alta şi am sperat să ne ţină oasele până la final, pentru că erau prea multe lucruri de văzut, de neratat, a cincea ediţie a Concursului IDC (jos pălăria, Ciprian Burcovschi, Andrei Zbîrnea și Isabela Flocea), adică un val de scriitori care şi-au luat inima în dinţi şi ne-au şi arătat ce le poate stiloul, un FILTM elegant, la care SemneBune a fost prezent în persoană şi a raportat conştiincios, adunarea cu ştaif de la FILB (Sowilo Rock, mulțumesc!), unde ne-am bulucit la ascultat de poveşti, pe care vi le-am repovestit vouă, celor care au ratat serile de la Muzeul Țăranului Român, plus Festivalul Național de Teatru (grație Alexandrei Mihalcea), plus zeci de cronici, interviuri, dosar de scriitor (două exemplare excelente, mulțumită lui Valentin Ceaușescu și lui Andrei Zbîrnea).

Trăgând linie pentru 2014, mă liniștesc și îmi/vă pot spune că lucrurile se îndreaptă pe un făgaș normal, cu multă muncă, răbdare și atenție. A fost un an potrivit pentru exerciții de democrație duse la bun sfârșit și pentru solidaritate, un an bun pentru literatură și pentru film, un an al prezenței literaturii române la târguri de carte din străinătate și al aparițiilor editoriale așteptate ca pâinea caldă.  Am pornit de la exemplul legat de pornirea mea arzătoare de a băga în aceeași oală toate dilemele mari și mici, pentru că am vrut să demonstrez un punct de vedere: normalitatea și calmul sunt lucruri greu de obținut, de la individ, la nivel de societate civilă, de la utilizator de social media, de surse de informare, la comunitate de utilizatori, de la reprezentant politic, la nivel de clasă politică. E nevoie de răbdare și de implicare din partea indivizilor, înainte de a trage concluzia că „toți sunt la fel”, așa cum a fost nevoie de răbdare și de implicare, înainte de a trage concluzia pripită că nu se face presă culturală în românia. Se face și ne place ce facem. Suntem cititori pasionați, călători și scriitori, jurnaliști și artiști, adunați pe o platformă pe care o iubim. Vă mulțumim că ne citiți, vă promitem articole faine, în 2015, sunt atâtea de citit, filme de văzut, evenimente de povestit, lucruri de dezbătut și exerciții de percepție de făcut, încât nu ne ajunge o viață întreagă.

Echipa SemneBune vă salută, vă urează la mulți ani și titluri multe, pentru nopți de insomnii, drumuri lungi și dimineți în metrou! 🙂

book with butterflies

sursa foto, aici

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.985 de abonați.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.